Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2008 15:53 - Брюксел под обсада
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 4272 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2008 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Брюксел се подготвя за проблеми утре, тъй като колони от трактори, камиони и таксита за пореден път се готвят за протест срещу високите цени на горивата. Докато в четвъртък вечерта стоях пред телевизора в хотелската си стая в европейската столица, това бяха основните новини, които вървяха по регионалните телевизионни канали. Гледайки репортажите със засиленото полицейско присъствие в центъра на Брюксел, в съзнанието ми се прескачаха какви ли не апокалиптични картини, изобразяващи епичните сблъсъци, които щяха да се случат на другия ден около пл. „Шуман” – мястото, където се помещават основните сгради на евроинституциите.

Заседанието, в което трябваше да участвам в петък, беше с начален час 10:00. За  целта на следващата сутрин тръгнах още в 08:00, независимо, че хотелът ми отстоеше от пл. „Шуман” само на няколко спирки с метрото. Качих се на мотрисата, където навалицата не беше по-различна от обикновено по това време. Но когато слязох на метростанция „Шуман” ми направи впечатление, че половината изходи са затворени. Можеше да се излезе единствено от страната на Европейската комисия. Още щом излязох навън установих, че целият площад е блокиран от полицейски метални барикадни съоръжения, увенчани с два вида бодлива тел. Хората можеха да минават само по тесни проходи. На няколко места имаше пропускателни пунктове, охранявани от полицаи. Всеки, който искаше да премине отвъд загражденията, трябваше да покаже пропуск за някоя от институциите. Малко по-нататък, точно пред сградата на Комитета на регионите, има голям паркинг, на който се бяха разположили ударните групи – ония с щитовете и каските. За момента скучаеха и си лафеха непринудено на групички, но пък наоколо все още нямаше и помен от протестиращи фермери с трактори или шофьори с камионите си. Отстрани на паркинга, в уличката до новата сграда на Европейския икономически и социален комитет, бяха спрели два огромни камиона за борба с безредици, всеки с по две водни оръдия на покрива си. Загражденията с бодливата тел стигаха чак до там. По всичко личеше, че властта не искаше да се повторят събитията от протеста на рибарите отпреди две седмици, приключил със сблъсъци и поражения.

Когато по обяд заседанието приключи веднага хукнах към прозорците, гледащи към паркинга, за да видя дали междувременно не са настъпили промени. С тази разлика, че утринния хлад беше отстъпил място на невероятна жега, всичко останало си беше така, както го оставих сутринта – полицаите лежаха безметежно под сенките, с изключение на колегите им от КПП-тата, които проверяваха пропуските на еврочиновниците или насочваха обикновените хора по обходни маршрути. Най-вероятно протестиращите са били спрени от други полицейски барикади далеч преди центъра на Брюксел. По тази или друга причина през този ден не успях да стана свидетел на протести.



Тагове:   Брюксел,   обсада,


Гласувай:
0



1. анонимен - Прочетох цялия текст и чак тогава ...
24.06.2008 11:43
Прочетох цялия текст и чак тогава започнах да отварям снимките. Четейки си представях някакви тъмни улици, оградени от високи метлани огради, върху които е опъната бодлива тел. Тежко въоръжени полицай в огрмни количества са разпръснати навсякъде и гледат толкова лошо, че започва да те боли само като минеш покрай тях с наведена глава. Навсякъде има КПП-та с с още по-тежко въоръжени полицай и войници, който нервно оглеждат всеки.

Абе мамка им европейска, те и в охраната си не са толкова брутални, колкото наште на мач на Левски - ЦСКА (ако още има такъв отбор). Въпреки, че бодливата тел си е бодлива, преминаването е близко до невъзможно и очевидно има засилена охрана, пак всичко изглежда прекалено спокойно, подредено, ненатрапчиво, без капка негативно усещане или вид.
Ники
цитирай
2. indreal - @ 2 Ники
24.06.2008 13:20
Да, много точно си го усетил. На КПП-тата полицаите са любезни, посрещат те с "Добър ден" и с усмивка. Като те пуснат ти пожелават приятен ден. Така и не видях някой да се кара, въпреки че безспорно придвижването на всички беше затруднено. Въпреки това хората спокойно се редяха на опашки пред КПП-тата, изчаквайки търпеливо реда си.
Уви, в Мордор (или ако предпочитате Батландия - страната на Бат' Бойко, Бат' Гоце и други батове) все още сме далеч от подобна европейска действителност - да уважаваш чуждото право на протест и да си солидарен с другите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618012
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865