Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 17:20 - ПостЕНТРОПАично
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 3040 Коментари: 2 Гласове:
0



image
Детайлът, който заснех вчера, е от паметника на Дон Кихот и Санчо Панса в Брюксел, столицата на Кралство Белгия. Розовото шалче, с което уж небрежно е заметнат Санчо, недвусмислено показва нечии злонамерени опити да представят героя на Сервантес като носител на една по-особена ориентация. От там, най-вероятно, това скандално допускане трябва да се подразбира и за светлия образ на идалгото, пък бил той пропаднал и луд, както твърдят някои. В самата книга го било пишело, но това не може да е вярно, тъй като е просто немислимо за един повече от национален символ, какъвто е Дон Кихот.

След всичкия смешен плач, подет от българските институции у нас и зад граница, по повод на констатацията, че страната ни е просто един кенеф, съм изненадан защо Испания все още мълчи. Ако и ние, българите, имахме подобни герои-символи на страната ни, разпознаваеми навсякъде из останалия свят, които да бъдат обругани по “подобен” начин, предполагам, че воят, който би се надигнал, най-малкото щеше да бъде поне толкова децибелно-фалцетен, колкото този за нужника, сътворен от Давид Черни. Кметството на Брюксел щеше да бъде засипано с протестни ноти и люти закани за аутодафета на розовия аксесоар, символизиращ, според скалата на псевдо моралистите, най-долни скверности. В този ред на мисли, ако се върнем отново на “Ентропа”, то Полша е представена като модел със свещеници които издигат флага на ЛГБТ-движението. Въпреки това не си спомням цялата полска държавна машина да е била впрегната в протести срещу творбата и автора й. Нещо повече, говорителят на полската асоциация "Индекс 73" Лидия Маковска обясни, че настояват "Ентропа" отново да бъде показана цялата без цензура. "На Европа й липсва изкуството на критичното отразяване. Настояваме българското правителство да се извини и покритата част от "Ентропа" да бъде открита", казва тя (в. Сега). Очевидно и поляците, макар и те в кюпа на източно европейците, са успели да надраснат провинциалния си манталитет и, за разлика от нашата “широка общественост” възприемат “Ентропа” като това, което е – сатирична скулптура.
А ето и по-цялостен поглед върху статуята, детайл от която показах в началото:
image

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mmmmmmmmm - Това е за
31.01.2009 11:50
хора с чувство за хумор и достойнство!
Не сме от тях как` Сийке....Чудомир.
цитирай
2. анонимен - А наснима ли цялата композиция - коя ...
02.02.2009 09:22
А наснима ли цялата композиция - коя държава как е редставена, защото аз така и не можах да намеря снимка какво представляват другите държави.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622993
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865