Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 17:14 - Червен терор
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 4403 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 14.02.2011 11:45


Следващите снимки са запечатани по време на политическата Кризата в Ока (Квебек, Канада) от 1990 г. , завършила с трима убити. Тя е и първият от доста на брой конфликти с използване на сила между коренните жители и канадското правителство, белязали залеза на 20 век.

image
Лице в лице - часовият редник Патрик Клотие от 22ри кралски полк на канадската армия и Брад "Фреди Крюгер" Ларок, индианец мохоук и студент по икономика в Университета на Саскачуан

image
Конфронтация пред медиите: индианецът мохоук Роналд "Лазаня" Крос и часови от канадската армия.

Причините за сблъсъка между индианците мохоук (от племенната група на йерокезите) и управата на канадския град Ока е класическият в отношенията между белите заселници и коренното население на Северна Америка спор за земя. Индианците претендират за права върху общинска земя, на която има древни индиански гробове, докато градската управа крои планове за парцела, включващи изграждането на голф игрище с 18 дупки.
Сблъсъците започват на 11 юли 1990 г., когато барикада, издигната от индианците, за да се препречи достъпа до спорния парцел, е атакуван от специален отряд на полицията. Срещу протестиращите са изстреляни сълзотворни и светлинни гранати, на което те отвръщат със стрелба. Престрелката между представителите на реда и индианците приключва след 15 минути. Полицаите се оттеглят, оставяйки след себе си един убит - 31 годишният ефрейтор Marcel Lemay, получил куршум в главата. При отстъплението си полицаите изоставят и 6 полицейски коли, както и един булдозер.
След тази победа нещата за властите се усложняват от подкрепата, която местните получават от други индианци мохоук. Към мястото на конфликта се отправят представители на племето, живеещи както в други краища на Канада, така и в САЩ. Това принуждава полицията също да издигне серия от блокади по пътищата, за да попречи на прииждащите от различни места представители на племето да се влеят в редиците на разбунтувалите се техни събратя. В отговор индианци мохоук от резерват на брега на р. Сейнт Лорънс блокират 1.361 метровия мост Мърсър между остров Монреал и южните предградия, при мястото, където преминава през териториите им. В кулминационния момент на кризата 3 основни канадски магистрали се оказват напълно блокирани, с което се предизвикват невиждани задръствания. Хаосът и гражданското неподчинения стигат до там, че група представители на засегнатите предградия на своя глава започват да изграждат не планирана до момента четирилентова магистрала, заобикаляща разбунтувалия се индиански резерват. След кризата правителството на Квебек е принудено да довърши отсечката и сега тя е част от национална магистрала А-30.
Когато става ясно, че правителството в Квебек тотално е изпуснало ситуацията от контрол, в играта е вкарана Кралската канадска жандармерия. Скоро обаче мохоук успяват да отблъснат и жандармерията, която на 14 август се оттегля с 10 ранени. Така се стига до решението в помощ на местните власти да бъдат изпратени армейски подразделения. На 20 август 2 500 души от базирания в Квебек 22 кралски полк, водени от майор Ален Трембли, преодоляват три барикади и се изправят пред блокадата, от където започва всичко. Независимо от крайното напрежение между военните и индианската милиция до стрелба не се стига. 
След още няколко незначителни сблъсъка историята приключва, когато на 26 септември 1990 г. канадското правителство купува спорната земя срещу $5.3 млн. и я връща на индианците. Така, в крайна сметка, хем белите са обезщетени, хем индианците излизат победители.

image
На тази снимка, заснета от фотографа Том Хенсън, индианецът мохоук Ричард Николас се е изправил върху преобърнат полицейски автомобил, превърнат след оттеглянето на полицаите в част от барикадите. Любопитното в случая е, че и двамата участници в снимката, индианецът Ричард Николас и фотографа Том Хенсън, умират в един и същи ден - 13 март 2009 г. (!), при два отделни инцидента. И двамата загиват на 41 годишна възраст: индианецът при катастрофа в покрайнините на Ока, а фотографът - няколко часа по-късно по време на игра на хокей в Отава. След събитията от 1990-та двамата никога не са се срещали. И още нещо: Николас намира смъртта си на същата магистрала, в чието барикадиране е участвал по време на кризата, при това близо до мястото, където е направена прочутата снимка.



Тагове:   стрелба,   канада,   мохоук,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. xunap - Кой знае защо, но съм на страната на ...
25.03.2009 19:33
Кой знае защо, но съм на страната на индианците. Не си играят тези хора. А то като си помислиш да е за нещо смислено тая земя, а то за игрище за голф. Някакви посерковци, кандидат успели бизнесмени ще чукат някакви топчета. Бахти безмисленото разхищаване на земя. Накрая бюджета е платил всичко, както винаги става...
А войничето на първата снимка мяза на изплашен новобранец във Виетнам, сигурно е на 18-19 години.
цитирай
2. indreal - @ xunap
26.03.2009 01:03
знаех си, че ще ти хареса, дори бях сигурен на чия страна ще застанеш. А за войника на първата снимка е разбираемо да изглежда спечен - хвърлят те на предната линия срещу някакви обезумели хора, които вече дори са застреляли един полицай. Между другото предположението ти за редник Клотие не е далеч от истината - роден е през 1970 г., така че по време на кризата в Ока е на 20 години. Малко след събитията е повишен в ефрейтор, но след това го хващат с кокаин и го разжалват в редник. По-късно влиза и във военен затвор, след като е признат за виновен за причиняване на тежка автомобилна катастрофа. След като е уволнен от армията дори се снима в порнофилм. Звучи ми малко като хипарска история ;-)
цитирай
3. анонимен - На мен пък ми изглежда доста по-р...
26.03.2009 15:08
На мен пък ми изглежда доста по-различна физиономията на войника - според мен го гледа дори доста нахално и само си вика - сега ако нямах заповед да стоя мирно и да гледам тъпо, щех да ти пръсна главата... кво ме гледаш беееее чернилко щи навра очилата.......
Ники
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619000
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865