Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2009 17:21 - Наркокартелите атакуват
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 2433 Коментари: 0 Гласове:
0



Крайбрежието на САЩ е атакувано от армада мини-подводници! За този нов тревожен приом на колумбийските наркокартели информират все повече световни медии. В действителност обаче не става дума за мини-подводници в пълния смисъл на понятието, а за полупотопяеми катери. Средния товар на такава лодка е 10 тона. Екипажът е 4 членен – капитан, механик, рулеви и представител на картела - все пак стойността на пратката кокаин струва средно 100 милиона долара и е естествено картела да иска да бъде сигурен, че катерът е пристигнал където трябва, и че товарът му е предаден на когото трябва. Жилищните условия са примитивни, но за кратък преход от няколко дни не е нужно повече. Пък и за хонорара, който се получава след успешно достигане на бреговете на САЩ малко лишения и неудобства могат да се преодолеят – след един такъв рейс четворката разделя по между си не по-малко от 500 хиляди долара.

По оценка на правоохранителните органи на САЩ, за тази година колумбийските наркотърговци ще построят и изпратят в океана на единичен рейс повече от 70 от тези полупотопяеми кораби, наречени навсякъде мини-подводници. Те ще превозят около 400 тона кокаин на стойност милиарди долари. Започвайки от 2006 година, властите на САЩ и Колумбия са регистрирали не по-малко от 115 такива кораби, плаващи към бреговете на САЩ. През 2007 година в морето са заловени 22 кораба, а ВМС на Колумбия от 1993 година водят своя статистика и за времето до сега са заловили 33 кораба. Лодките излизат от устията на плитководните колумбийски реки в океана, движат се нощно време, а през деня лягат на дрейф и откриването им е много трудно – "опитайте се да откриете в морето дърво", казва един офицер от Бреговата охрана. Лодките пристигат в определена точка по крайбрежието на Централна или Северна Америка, където имат предварително уговорена среща. Там ги разтоварват на класически плавателни съдове, а полупотопяемите катери ги пращат на дъното. Независимо от високата им цена, те се изплащат многократно само за един рейс. Лодките от най-новите типове могат да изминат през океана до 2500 мили без презареждане, а и както казват експертите, те стават все по-мореходни, както по конструкция, така и по качество на използваните в строителството им материали.

Но и рискът не е малък – лодките не са много мореходни и не биха издържали сериозен щорм или вълнение. Устойчивостта им също е слаба. Екипажите на заловените лодки избягват отговорността основно поради факта, че при опасност от залавяне без колебание потапят лодката заедно с товара. Така се избавят от главното доказателство за вината си и делата обикновенно се прекратяват поради липса на улики. В САЩ обаче са решени да се противопоставят на тази тенденция и през миналата година Конгреса приема специален Акт за заловените корабни екипажи, занимаващи се с транспортиране на наркотици – задържаните могат да бъдат осъдени на затвор до 15 години независимо от това, потопили ли са лодката или не. Достатъчно е само да се докаже, че са плавали в морето на кораб без регистрация, принадлежност и документи, с очевидните намерения да осъществят престъпна дейност. По този Акт вече са осъдени 3 екипажа.

image

image


Тагове:   наркокартели,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622776
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865