Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 18:58 - Разрушителният път на петрола
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 5654 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 08.06.2010 11:37


"Денят, от който всички се страхувахме, настъпи днес", заяви пред Ройтерс Боби Джиндал, губернаторът на щата Луизиана, след като обиколи с лодка най-южната част от устието на река Мисисипи. Първите петролни петна от нефтения разлив в Мексиканския залив достигнаха блатистото крайбрежие на Луизиана. И тъй като разливът все още не е овладян, това ще е само началото, и тепърва ще идва още. 

Според
някои оценки, щетите, причинени след потъването на платформата на ВР Deepwater Horizon, вече надминават тези от бедствието на Exxon Valdez, което е най-страшната петролна екокатастрофа в досегашната история на САЩ.

Районът, където за първи път по американското крайбрежие достига значително количество петрол от Deepwater Horizon, е блатист и по същество представлява доста крехка екосистема. Ето и резултатът:

image

image

image
Администрацията на президента Обама започна да се опитва да изземе изцяло нещата под свои контрол, но се оказва, че май няма законен начин ВР да бъдат отстранени от случая. А междувременно петролът от дъното на морето си се лее със страшна сила, заплашвайки да унищожи всичко живо, до което се докопа.

image


image

image
Този пеликан вече e покрит плътно с нефт от разлива.

image
За пеликана на тази снимка се полагат някакви грижи да бъде изчистен от нефта, благодарение на което има поне теоритичен шанс да оцелее...

image
... но други пеликани имат далеч по злощастна съдба.

image
Водите на р. Мисисипи (в ляво) се вливат в Мексиканския залив, който е покрит с нефт.

image

image

image

image

image

Сами по себе си снимките на в. Бостън Глоуб са наистина много ефектни, но си мисля че нищо не бихме загубили, особено пък природата, ако изобщо не беше имало повод да бъдат направени.




Гласувай:
5




1. анонимен - Още един коз за лобито на био гори...
28.05.2010 09:33
Още един коз за лобито на био горивата в САЩ... и за Монсанто...
цитирай
2. indreal - Още един коз за лобито на био гори...
31.05.2010 15:38
анонимен написа:
Още един коз за лобито на био горивата в САЩ...

в. Новинар: Президентът на САЩ Барак Обама атакува остро британската компания заради неспособността й да се справи с проблема. „По мое мнение "Бритиш петролиум" носи отговорност за това ужасно бедствие и ние ще ги държим изцяло отговорни от името на САЩ, както и на хората и общностите, пострадали от тази трагедия. Ще настояваме да платят всеки цент, който дължат за нанесените щети”, заяви той на първата си пресконференция в Белия дом от 10 месеца насам.
Според президента, който се очакваше вчера да посети лично мястото на разлива, инцидентът е показал необходимостта от разработването на възобновяеми източници на енергия. По думите му е време да се даде тласък на надпреварата със страни като Китай, който вече са разбрали, че бъдещето зависи от възобновяемата енергия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622173
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865