Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2010 11:56 - Екокатастрофата в Мексиканския залив вече е реалност
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 5233 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 20.08.2010 17:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вече не може да има никакво съмнение, че петролният разлив в Мексиканския залив, е най-голямата екокатастрофа в историята на САЩ. Според експерти американските власти трябва да се подготвят за най-лошия сценарий, тъй като нито една от предприетите мерки не дава резултат. Очакванията са, че петролът ще продължи да изтича във водите на Мексиканския залив поне до август. Целият този екологичен  кошмар започна на 20 април 2010 г., когато нефтената платформа DeepwaterHorizon, собственост на BritishPetroleum, експлодира, убивайки 11 работници. Всички опити за потушаване на развилнелия се пожар бяха неуспешни, и два дни по-късно платформата потъна. Според оценки на експерти, огласени от правителството на САЩ, за по-малко месец (от 20 април до 30 май) в Мексиканския залив са се излели между 40 000 и 60 000 тона суров петрол. Има и по-крайни оценки, според които количествата са от порядъка между 85 хиляди и 189 хиляди тона. Адмирал Тад Алън, командващ бреговата охрана на САЩ, заяви, че петролният разлив в Мексиканския залив се е разпрострял върху район с радиус 320 км. На всичкото отгоре нефтеното петно не е хомогенно, а е разкъсано на хиляди по-малки петна, което неимоверно усложнява задачата за събирането му или поне ограничаването му преди да е стигнало до брега. В момента петролът атакува четири щата, прииждайки от различни посоки в зависимост от времето. Най-засегнатият щат е Луизиана и в по-малка степен Мисисипи, Алабама и Флорида.

image
Бонови заграждения, поставени от американския флот, ограждат Ню Харбър Айлънд, Луизиана, с цел да се смекчат екологичните последици от прииждащия петролен разлив. 

В интервю за британския вестник "Телеграф" шефът на BritishPetroleum Тони Хейуърд заяви, че няма намерение да подава оставка, въпреки критиките срещу него след аварията на платформата. Хейуърд не се страхува и от перспективата да бъде арестуван в хода на наказателното разследване, започнато срещу ръководството на компанията от главния прокурор на САЩ. "Единственото нещо, което не ми дава спокойствие, е петролния теч", изтъква той и допълва, че компанията ще възстанови залива в първоначалното му състояние.
До момента от BritishPetroleum са изплатили 46 милиона долара по различни искове на засегнати от разлива. Компанията очаква да плати подобна сума и през юни, с което общият размер на обезщетенията ще достигне 84 милиона долара. Правителството на САЩ също е изпратило на BritishPetroleumсметка от 69 милиона долара, на колкото възлиза до момента почистването на нефтения разлив. Известно успокоение внася съобщението, направено в неделя от изпълнителния директор наBritishPetroleumче усилията да се спре изтичането на петрол във водите на Мексиканския залив най-после са довели до частичен успех. За 24 часа, след като от компанията поставиха над открития сондажен отвор предпазен купол, в танкер на повърхността са изпомпани близо 10 000 барела суров петрол.
А достигналият до сушата вече е причинил непопвравими щети...
image

image

image

image



Гласувай:
6




1. анонимен - Мисля, че бяхме говорили - за мен ...
08.06.2010 15:41
Мисля, че бяхме говорили - за мен това е поредния коз в ръкава на био-горивата в САЩ. Честно казано мисля, че би било интересно едно разследване кои са основните собственици на прозиводства на био гориво в щатите, каква е връзката им с приозводителите на царевица, съответно производителите на генно модифицирани посеви (Монсанто) и примерно Бритиш петролиум.
цитирай
2. indreal - @ 2
08.06.2010 15:48
Бяхме. В предния постинг ;-) Дори като отговор цитирах изказване на Обама, че инцидентът е показал необходимостта от разработването на възобновяеми източници на енергия, както вече бил направил Китай.
цитирай
3. sparhawk - горките животинки
08.06.2010 19:03
ако има бог, дано ги прибере в по-хубав свят, в който няма хора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621929
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865