Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2012 01:25 - Убийствена природа
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 5033 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.10.2012 01:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Спиращият дъха пейзаж от снимката е Бийчи хед (Beachy Head) – варовиков нос в графство Източен Съсекс, Южна Англия. Това са най-високите морски варовикови скали във Великобритания, извисяващи се на 162 m (530 фута) над морското равнище. От върха се разкрива широка гледка към югоизточния бряг. Името Бийчи хед всъщност няма нищо общо с плаж. Вместо това то е резултат от изопачаване на оригиналното име на носа "Beau chef", споменато за първи път през 1274 г., което на френски означава "красива глава".

image

Бийчи хед е прочут със своята изключителна природна красота, а червено-белият фар в подножието, е един от емблематичните образи на Англия. За съжаление скалите са известни и по причини, които нямат нищо общо с тяхната зашеметяваща красота. Бийчи хед е едно от най-популярните места за самоубийство в света. Отстъпва единствено на моста Голдън Гейт в Сан Франциско, Калифорния и на гората Аокигахара край Маунт Фуджи в Япония.

Всяка година средно около 20 души се самоубиват, скачайки от Бийчи хед. Екип от доброволци, ръководени от църквата, провежда редовни патрули в района, опитвайки се да открие и спре потенциални самоубийци преди да са направили фаталната стъпка. Работещите в кръчмите, магазините, както и таксиметровите шофьори в района също следят за потенциални жертви.

След стабилния ръст между 2002 и 2005 г., внезапно през 2006 г. са регистрирани само седем самоубийствата, с което е отчетено понижение. Агенцията за морска и брегова охрана (чийто спасителни екипи са отговорни за спасяването на пострадалите и изваждането на телата на загиналите) обясняват спадът с работата на екипа доброволци. Въпреки това през 2008 г. най-малко 26 души са загиналите на Бийчи хед. Между 1965 г. и 1979 г. е имало 124 смъртни случая, като 61% от жертвите не са били от Източен Съсекс.

Смъртните случаи от скалата намират добро отразяване в медиите. Според  отец Рос Харди, основател на екипа от доброволци, това насърчава потенциалните самоубийци да дойдат и да скочат, особено когато статистиката се доближи до кръгла бройка.

Трудно ми е да си представя, че пленителна природна красота като тази на варовиковите скали на Бийчи хед, може да подтикне някого към целенасочено самоунищожителeн скок в бездната. Лесно бихме могли да обясним подобен феномен от гледна точка на загубилия чувство за смисъл и сигурна опора съвременен човек, само че смъртните случаи там не са съвременен патент – най-ранните съобщения за самоубийства от белите скали идват още от далечния 7-ми век.

От върха на Бийчи хед поема на последния си път и германският индустриалец, социолог и философ Фридрих Енгелс, един от бащите на комунизма. Неговото име обаче не е сред тези на самоубийците. От там пепелта му е разпръсната над Ламанша, както е поискал приживе.

image



Гласувай:
2



1. анонимен - Свирепо е, да.
28.10.2012 01:29
Но ако човек иска да се наслади на наистина убийствена природа - налага се да попътува из тропиците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621313
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865