Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2015 16:21 - Църквите на Антарктика
Автор: indreal Категория: История   
Прочетен: 5938 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 24.07.2015 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Антарктида с основание е смятана за най-голямата и най-неблагоприятна за живот пустиня в света. Не случайно това е единственият континент на Земята, който няма коренни жители, а и след откриването му не се наблюдава наплив от заселници. Но дори и сред този суров и безплоден леден пейзаж, изследователите и учените, борещи се с едни от най-суровите климатични условия на планетата, успяват да намерят време за своите духовни нужди. Храмовете, изградени на Антарктика, за които става дума в този текст, са най-южните места за поклонение в света.

1. Параклисът на снеговете 

image

Снимка (c) Jose Francisco Salgado 


Това е над деноминационна църква, разположена в американската изследователска станция Макмърдо на о. Рос в Антарктида. През зимата научната станция подслонява около 200 души, а през лятото броят на посетителите понякога достига до 1000. В параклисът се провеждат редовни католически и протестантски литургии. По време на антарктическото лято персоналът на параклиса  е съставен от капелани на ротационен принцип. Въздушната национална гвардия на САЩ осигурява протестантски свещеници, а епархията на Крайстчърч, Нова Зеландия, доставя католически свещеници. Тъй като не е обвързан с конкретно вероизповедание, „Параклисът на снеговете” е домакин на церемонии и за други религиозни групи като Светците от последните дни, бахаи и будисти, а така също и на нерелигиозни групи като Анонимните алкохолици. Самата сграда може да побере до 63 поклонници.

image

Сред всички църкви на континента, тази е с може би най-малкия късмет: въпреки, че е построена сред изолиран и замръзнал пейзаж, църквата е унищожавана от пожари цели два пъти.

image image

Снимка (c) Alan R. Light


Отличителна черта на сегашния параклис, построен от сезонните обитатели на станция Макмърдо, е поръчков стъклопис, на който е изобразен континента Антарктида. И все пак може би най-забележителното нещо в „Параклисът на снеговете” е олтарът, който някога е бил в параклис „Свети Спас” в Литълтън, Нова Зеландия, където Робърт Фолкън Скот отправя молитва преди тръгването на злополучната експедиция на борда на Terra Nova.

2. Параклис Св. Иван Рилскина о. Ливингстън

image

Притиснат в прегръдката на снеговете, параклисът „Св. Иван Рилски” е част от българската сезонна полярна научно-изследователска база „Свети Климент Охридски“, основана през 1988 г. от експедиция в състав Златил Вергилов, Николай Михневски, Асен Чакъров и Стефан Калоянов, които достигат до остров Ливингстън с помощта на съветския изследователски кораб "Михаил Сомов". Изграждането на параклиса "Св. Иван Рилски" – първият православен храм на контитнента – започва на 9 декември 2001 г., за да бъде завършен окончателно в началото на 2003 г. Параклисът представлява ламаринена постройка (4 х 6 м), която през зимата сменя функциите си и става склад за шейни. Разполага и с камбана, дарение от Никола Василев – бившият вицепремиер на страната, работил като лекар на „Св. Климент Охридски“ през сезон 1993-1994. Първата икона в храма, която носи името „Иисус Христос Нимфиос”, е дело на художника Георги Димов.

image

Снимки (c) BAB


3. Църквата „Света троица”

image

Снимка (c) Koolfingaz


Тази православна църква е построена от сибирски бор през 90-те в Русия. Средствата за нея се събират из цяла Русия чрез благотворителната акция «Храм – Антарктиде» под егидата на патриарх Алексий II. Цървката е построена в традиционен руски стил от алтайски дърводелци, които след това я разглобяват, за да може да бъде транспортирата с камион до Калининград. До руската (бивша съветска) антарктическа станция Белингсхаузен на о. Кинг Джордж е транспортирана през декември 2003 г. на борда на научно-изследователския кораб «Акаде́мик Серге́й Вави́лов». Иконостасът на храма е дело на творци от Палехската школа, а иконите за иконостаса са нарисувани от димитровски иконописци. Храмът е осветен на 15 февруари 2004 г. Първият свещеник на антарктическата църква „Света Троица” е 30-годишният йеромонах Калистрат от манастира Тро́ице-Се́ргиева Ла́вра, който се смята за духовния център на руското православие. Всички следващи свещеници в църквата „Света троица” идват от този манастир и стоят на Антарктида по една година.

image

Снимка Olar Agnar Frogner 


Напук на разрушителната сила на полярни ветрове, дървената конструкция с традиционни руски дърворезби се извисява на 15 м височина. В православната църква могат да се настанят до 30 гости, свещениците й се грижат за духовните нужди на персонала от близките руска, чилийска, полска и корейска станции. Някои служби се извършват на испански. Задълженията на свещениците включват и отправяне на молитви за душите на 64 руснаци, загубили живота си в различни антарктически експедиции. В църквата е извършено бракосъчетание между учени от руската и чилийската полярни станции, от време на време се правят и кръщения.

image

Снимка (c) Wikipedia Commons

4. Католическият параклис „Ледената пещера” на база Белграно II 

image

Снимки (c) Amado Becquer Casaballe

Тази католическа пещерна църква със стени, направени от лед, е най-южното място за религиозно поклонение на света. Тя е постоянно действаща и се намира до основаната на о. Коутс през 1955 г. аржентинска научно-изследователска станция Белграно II. Поради географската ширина, на която е разположена, денят и нощта тук са дълги четири месеца и нощното небе често пламва от Аурора аустралис – Южното полярно сияние.

image

Снимки (c) Cultura Aerea


5. Паралкис „Свети Франциск Асизки”

image

Снимка  (c) Ivar Struthers

Научната станция Есперанца, една от 13-те научно-изследователски бази на Аржентина в Антарктика, се смята от аржентинците за техния най-южен "град" (макар че размерите й са по-близки до тези на махала). Построено през 1955 г., селището дава подслон на 55 заселници, в т.ч. 10 семейства с деца. Освен църква, обитаваната целогодишно изследователска база има и училище с двама учители, музей, бар, радиостанция (LRA 36 Radio Nacional Arcбngel San Gabriel) и болница, която се свързва с името на Емилио Маркос Палма – първият човек, роден на Антарктида.

image

Снимка (c) Esben Kristensen



image

Снимка (c) Flickr rkwrye 

И докато е ясно, че за изследователите е важно да останат близо до Бога дори по време на престоя им в Антарктида, по всичко личи, че те не виждат вреда от наличието в съседство с църквата на казино (което същевременно служи и като читалище).
image

 Снимка (c) OrClimber


6. Чилийският параклис „Санта Мария Реина де ла Пас”

image

Снимкс (c) Ultima Thule


Вероятно една от малкото църкви в света, направена от корабни контейнери, този параклис е сред най-необичайните места за поклонение на ледения континент. Намира се във Вила лас Естрелас – най-голямото поселище в Антарктида, чието население през лятото достига до 150 души, а през зимата се свива до 80. Разположено на територията на чилийската военна база на о. Кинг Джордж, Вила лас Естрелас е дом на няколко семейства с деца от персонала на базата. Религиозните церемонии се извършват от свещеник, който живее в селището, разполагащо също с училище, хостел, поща и банка.


7. Католическият параклис „Сантисима Вирхен де Лухан” в аржентинската база Марамбио

image
Позиращ пред стоманената конструкция на католическия параклис на аржентинската изследователска база Марамбио, отец Николас Даниел Хулиан е човекът, който отговаря за храма още от неговото строителство. Параклисът разполага и със собествена камбанария и е в пределите на целогодишната научна станция, смятана за най-важната база на Аржентина на континента. По време на нейното изграждане тя разполага с първото летище в Антарктида, което все още е едно от най-често използваните, дължащо се на неговата пригодност за колесно кацане. По този повод база Марамбио се нарича "Входна врата за Антарктика".
image

Снимки тук.


8. Параклис Свети равноапостолен княз Владимир

Това е най-новият и в същото време най-южно разположеният православен храм в света. Намира се на украинската полярна станция «Академик Вернадский». Станцията е бивша британска, известна като „Фарадей”, но през 1996 г. Украйна поема контрола над нея, след като правителството на Великобритания решева да я продаде срещу символичната сума от 1 Ј.
image

Снимка vk

Православният параклис Свети равноапостолен княз Владимире осветен през 2011 г., като самата постройка е доставена разглобена от Чили.

9. Църквата на китоловците

image

Лютеранската църква в неоготически стил на о. Южна Джорджия е построена през 1913 г. в китоловната станция Грютвикен, основана през 1904 г. от норвеждкия морски капитан Карл Антон Ларсен. Издигната от самите китоловци, откъдето идва и прозвището й, Църквата на китоловците е единствената сграда в Грютвикен, която е запазила първоначалното си предназначение и до днес. След като китоловната станция е затворена през 1966 г., църквата дълги години е изоставена на произвола на стихиите.

image

image

image

image

Но през 1998 Църквата на китоловците е върната към живот, благодарение на усилията на уредниците на Музея на Южна Джорджия, намиращ се в бившата къщата на управителя на закритата вече китоловна станция. Днес църквата се използва сравнително рядко, макар че след възстановяването й в нея е имало брачни церемонии, както и панахиди, организирани от потомци на китоловците, погребани в гробището на Грютвикен.

image

Докато Църквата на китоловцитее възстановена, то съдбата на други исторически сгради, като тази, помещавала някога киносалона на китоловната станция, продължава да е незавидна

„Църквата на китоловците” намира място и в популярната култура – сградата й се появява в наградения с Оскар филм от 2006 г. Happy Feet.

image
Снимки: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

10. Кергеленската Нотр Дам де Вент

Нотр Дам де Вент (или Дева Мария на ветровете) е параклис в Порт-о-Франс – административният център на френския субантарктически архипелаг Кергелен. Това е най-южният френски католически храм за поклонение. Параклисът е построен през сезон 1957/1958 г. под ръководството на един френски свещеник, отец Андрй Бужй. Архитектурата му е скромна и ненатрпчива. Представлява обядисана в бяло малка бетонна правоъгълна сграда с плосък покрив. До входа й има бетонен стълб със сложна форма, увенчан с кръст. Въртре малък правоъгълен витраж краси основата на тавана.

image

Снимка skyscrapercity


Между параклисът и брега на залива Морбихан се издига статуя на Дева Мария с младенеца. Творбата е изваяна през 1950 г. от Феликс Фериоли (1878-1963).


image

Снимка panoramio 




Гласувай:
5



1. danailvdimitrov - хубаво е че от 4 православни храме един е български
23.07.2015 23:56
коработ с който е завладяна Аляска също се е казмал Св.Йоан Рилски
цитирай
2. shtaparov - Много интересна тема- не се бях з...
04.10.2015 21:43
Много интересна тема- не се бях замислял по тоя въпрос досега!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621299
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865