Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2015 02:05 - Най-самотното дърво на света
Автор: indreal Категория: История   
Прочетен: 3055 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След  историята с убийството на Сесил – най-популярния лъв в Зимбабве – която силно разбуни духовете в САЩ, искам да споделя една подобна история, в която обаче главният герой е едно не по-малко прочуто дърво.

image

В продължение на столетия едно акациево дърво в нигерска Сахара с
е извисява самотно сред безплодния околен пейзаж. То е единственото дървото в радиус от над 400 км и се използва като ориентир от странстващи туареги и търговски кервани при техните пътувания из необятната пустинна шир. Дори европейските военни, разположени в района, са отбелязвали дървото на своите карти, наричайки го L’Arbre du Tйnйrй (Дървото на Тенерй).

Дървото оцелява благодарение на своята масивна коренова система, която, достига до вода на 36 м под земята. Възрастта му се оценява на повече от 300 години – един истински оцеляващ вид в суровите условия на пустинния. 

Но един злощастен ден през 1973 г. дървото мистериозно е повалено. Според Стивън Месинджър от Tree Hugger краят на дървото е сложен от неидентифициран пиян либийски шофьор на камион, който се блъснал в него докато карал през пустинята, следвайки древен керванджийски маршрут.

Скоро след инцидента останките на самотното дърво са отнесени в Националния музей на Нигер. Там е поставено в мавзолей, където се намира и до днес – показателен жест за неговото дълбоко символично значение за хората от региона.

На мястото, където някога е растяло най-самотното дърво на света, на фона на безбрежното пясъчно море, сега се издига проста метална скулптура, маркираща мястото, където едва ли някога отново ще израсте нещо наистина толкова забележително, каквото е било Дървото на Тенерй. За пътуващите в пустинята, които днес достигат до това място, металното дърво напомня за безпричинното разрушаване на природата от човека.

Въпреки че изглежда невъзможно, оцеляването на най-самотното дърво на света през вековете в едно от най-суровите места на планетата е окуражително свидетелство за това, че животът наистина може да вирее и в най-враждебните места. Същевременно историята на неговата тъжна кончина е горчиво напомняне за това как дори един-единствен миг на човешко безразсъдство може да унищожи истинско чудно, каквото без съмнение е било Дървото на Тенерй.

image

Via Tree Hugger

Снимки: Wikipedia – Michel Mazeau/Holger Reineccius



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621715
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865