Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2017 20:53 - Краят на подводния флот на Третия райх
Автор: indreal Категория: История   
Прочетен: 2039 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Запитвали ли сте се каква е съдбата на всички онези германски подводници, които дочакват края на Втората световна война?

image

Юни 1945 г. - 42 германски подводници, швартовани на кея на пристанището на Дери, Северна Ирландия. 
 

Deadlight” е кодовото име на операция на Кралския ВМФ на Великобритания за потопяване на германските подводници, пленени от Съюзниците след капитулацията на Германия в края на Втората световна война.

От 156-те германски подводници, които се предават в края на войната, 116 са потопени в различни райони на Атлантическия океан край Северна Ирландия и Шотландия. При осъществяването на Операция Deadlight подводниците се изтеглят на буксир до три района с кодови наименования XX, YY и ZZ. Район XX е предвиден като основна зона за потопяване, докато се планира 36 подводници да бъдат буксирани в район ZZ, където да бъдат ползвани като плаващи цели за въздушни атаки. YY е предвидена като резервна позиция, където, ако метеорологичните условия го позволяват, подводниците да бъдат преместени от ХХ, за да бъдат потопени с артилерийска стрелба от надводни кораби. В случай, че по някаква причина тези подводници не бъдат ползвани като мишени, резервният план е да бъдат потопени чрез залагане на експлозивни заряди. 

Когато Операция Deadlight е задействана, се оказва, че много от подводниците са в изключително лошо състояние, понеже докато очакват съдбата си, дълго време престояват швартовани на открити кейове, изложени на капризите на стихиите. В резултат на това и в комбинация с лошите метеорологични условия, при които се провежда Операция Deadlight, 56 от подводниците потъват, преди още да са достигнали определените им зони за потопяване. Онези, които успяват да издържат буксировката до зоните си, в общия случай са потопени с артилерийски обстрел. Сред изключенията са U-532 (серия IXC/40) и U-1109 (серия VIIC/41), които са потопени с торпеда съответно от подводниците HMS Tantivy (P319) и HMS Templar (P316). Жертви на въздушни атаки стават U-716 (серия VIIC), U-739 (серия VIIC), U-997 (серия VIIC/41), U-1052 (серия VIIC), U-1163 (серия VIIC/41), U-1301 (серия VIIC/41) и U-1307 (серия VIIC/41).

Първата подводница в Операция Deadlight е потопена на 17 ноември 1945 г., а последната – на 11 февруари 1946 г.

Няколко пленени подводници успяват да избегнат Операцията Deadlight, тъй като са предявени като трофеи от Великобритания, Франция, Норвегия и СССР.

Две от подводниците, които оцеляват след Операция Deadlight, днес са кораби-музеи. U-505 е определена за потопяване, но контраадмирал Даниъл В. Гелъри от ВМФ на САЩ успява да се противопостави на това решение, понеже въпросната подводница е пленена в бой на 4 юни 1944 г., а не се е предала след капитулацията на Германия. Превърната е във военен мемориал в Музея на науката и индустрията в Чикаго. През октомври 1948 г. U-995 е прехвърлена от Великобритания в Норвегия, където постъпва на служба под името Kaura. Върната е на Германия през 1965 г., за да стане през 1971 г. кораб-музей в Лабо край Кил.

image
U-995, снимана от върха на Мемориалната кула в Лабо




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622902
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865