Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2018 20:02 - За случая, при който Делта форс изкарват диктатор от укритието му с оглушителен хард рок
Автор: indreal Категория: История   
Прочетен: 1657 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 20 декември 1989 г. започва инвазията на САЩ срещу Панама. Под кодовото название Операция „Справедлива кауза”, американската армия си поставя за цел да свали панамския диктатор Мануел Нориега, който от 1985 г. контролира напълно страната. Повод за инвазията е заплахата да се нарушат американските интереси около Панамския канал след заплахите за суспендиране на договора „Торихос-Картър”, уреждащ предаването на юрисдикцията на съоръжението на Панама, както и фалшифицирането на изборите от 1989 г., когато са игнорирани около 60 хил. от гласовете за опозиционния кандидат.

image

M113 на Американската армия в Панама

Мануел Антонио Нориега се издигна във властта като шеф на разузнаването на панамския диктатор Омар Торихос. След смъртта на Торихос при самолетна катастрофа през 1983 г., Нориега оглавява Панамските отбранителни сили (ПОС), с което де факто застава начело на страната.

Нориега работи в тясно сътрудничество с различни разузнавателни служби на САЩ още от 50-те години. Специално в ЦРУ е оценяван като един от най-ценните източници на информация, както и като един от основните посредници в каналите за трафик на оръжие, военно оборудване и пари, предназначени за подкрепяни от САЩ антиправителствени сили в цяла Латинска Америка, като напр. Никарагуанските контри. САЩ също така разглеждат Нориега като ценен съюзник във войната срещу наркотиците, въпреки че самият Нориега е натрупал лично богатство чрез операции за трафик на наркотици. Явно обаче този факт е игнориран заради по-голямата му обща полза за неговите американски партньори, поне докато не започват да го подозират, че търгува с разузнавателна информация с Куба и Либия.

Първата открита конфронтация между Нориега и Съединените щати се случва през юни 1987 г., когато бившият началник-щаб на ПОС полковник Роберто Диас-Ерера публично обвинява Нориега в участие не само в смъртта на Торихос, но и в убийството през 1985 г. на опозиционния лидер д-р Уго Спадафора, и в подправяне на изборните резултати. На 5 февруари 1988 г. федерални съдии в Маями и Тампа произнасят осъдителни присъди срещу Нориега и група негови помощници за многобройни случаи на контрабанда на наркотици.

След като успява на няколко пъти да се изплъзне от американските части, изпратени да го заловят, Нориега се укрива в Папската нунциатура – дипломатическата служба на Ватикана. Преследваният диктатор смята, че посолството на Светия престол ще осигури сигурно убежище от американските военни за него и най-приближените му политически съратници, тъй като папската нунциатура притежава същият дипломатически имунитет като всички останали посолства, признати от правителството на Съединените щати. Папският нунций монсиньор Себастиано Лабоа не е очарован от появата на търсещия убежище диктатор, защото Нориега го е заплашил, че не му ли осигури прием в нунциатурата, ще се оттегли в планините, от където ще организира партизанска война. Въпреки че представителят на Ватикана оказва пълно съдействие на американското военно командване, той не може просто да предаде беглеца.

За цели десет дни Нориега остава скрит в предоставената му стая, разчитайки Ватикана да му осигури дипломатически механизъм за бягство в някоя друга южноамериканска страна, независимо колко абсурдно звучи католическата църква да се наеме със защитата на политически престъпник като него.

Междувременно американците превземат главната резиденция на Нориега в центъра на Панама Сити. Там откриват крайно озадачаващи неща, показващи недвусмислено, че той сериозно се е занимавал с магьосничество.

Зад резиденцият има вътрешен двор, свързващ я с така наречената кукленска къща, построена за дъщерите на диктатора, когато били деца. От всяка страна на двора се виждат два големи олтара за вуду церемонии. Нориега бил довел в Панама двама „могъщи“ магьосници от Бразилия. Единият имал репутацията на водещ световен магьосник и живеел на дигата към Форт Амадор в къща, завзета от военоморските тюлени още в началото на операцията. Не е известно каква е съдбата на магьосника.

В щаба на американците установяват, че в специалните части разполагат с главен сержант, притежаващ магистърска степен по културантропология, със специализация магьосничество, който незабавно е включен в огледа. Според него предназначението на двата олтара е следното: върху единия заварват подредени съдове с кръв, череп, гарванови пера и кочани царевица с разноцветни зърна – всичко това настройва „вярващия“ на подходяща вълна за извършването на някакво зверство или злодеяние. Върху другия олтар има препарирани патици, снимки на бебета и други „приятни“ неща – тук „вярващият“ ще пречисти душата си след деянието.

В спалнята на Нориега откриват няколко чифта от знаменитите му червени копринени слипове. Според главния сержант от Зелените барети бразилският магьосник сигурно е казал на Нориега, че те ще го защитават от физическо нараняване.

Разкритията дават редица идеи на Командването на специалните операции за предприемането на действия, които да изкарат диктатора от нунциатурата, с чието осъществяване се заемат Зелените барети от 4-та група за психологически операции.

image
Екип на Делта форс в Панама

Най-напред решават да използват червеното бельо на Нориега, който сигурно и в уркитието си носи същото. Затова окачват един чифт слипове на въже за пране пред прозореца му и хубаво го надупчват със стрелба, за да му покажат колко илюзорна е силата им.

Идеите за психологическа интервенция се допълват от познанията на главния сержант: козата е много лош знак за всеки вярващ в окултното. На следващия ден под прозореца на Нориега е вързан козел с много впечатляващи рога и брада почти до коленете. За допълване на ефекта Зелените барети му обуват чифт червени слипове.

Следващата стъпка на членовете на 4-та група за психологически операции, е да разположат в района мощни високоговорители, от които денонощно започва да гърми рок музика.

Колкото и да е странен на пръв поглед, очевидно този неконвенционален подход на психологическа война прработва. В продължение на няколко денонощия песни от рода на Panama на Van Halen, Welcome to the Jungle на Guns N "Roses, No Place To Go на Чък Бери, Paranoid на Black Sabbath и You Shook Me All Night Long на AC/DC звучат на почти оглушителни нива, което докарва Нориега и останалите обитатели на нунциатурата до лудост.

Светия престол изпраща протестна нота до Джордж Х. Буш, с настояване да се нареди на армията да прекрати това безумие. Съветникът по националната сигурност Брент Скоукрофт определя психологическата операция като „срамен момент от историята на американската армия”, обявявайки подхода на специалните части за глупав и недорасъл.

Може решението със силната музика за някои да е спорно, но след три денонощия хард рок монсиньор Хосе Себастиан Лабоа успява да убеди Нориега да напусне сградата. Вечерта на 3 януари 1990 г. Мануел Нориега – съсипан и сбръчкан – се предава на американците. Отведен е към чакащите го два хеликоптера „Блекхоук“, където двама едри оператори от Делта форс го очакват с белезници. Нориега се опитва да протестира, заявявайки че е военнопленник и не могат да се отнасяте с него по този начин, но никой не обръща внимание на протестите му. Поставят му белезници и го отвеждат във военновъздушна база „Хауърд“. Там го чака самолет МС–130 с работещи двигатели, който да го отведе в САЩ. Докато рампата се затваря, двама агенти от DEA – Агенцията за борба с наркотиците, които са на борда, прочитат правата на Нориега и го арестуват.

image

Излежаването на присъдата в американски затвор приключва през 2007 г. след одобрено искане от Франция и Панама за екстрадиция. Признат е за виновен по обвинения в убийство и пране на пари и е осъден на 7 години затвор, които излежава във френски затвор. На 11 декември 2011 г. се завръща в Панама, където остава зад решетките почти до края на дните си за престъпления, извършени по време на управлението му. Бившият диктатор умира на 29 май 2017 г. в родния си град Панама на 83-годишна възраст.

Източници:
https://www.thevintagenews.com и "Воини в сянка" (Том Кланси, Карл Стайнър, Тони Колц)



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619121
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865