Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2007 10:51 - Корабокрушение
Автор: indreal Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1370 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.09.2007 11:54


Става дума за една история за корабокрушение, станало на самотна, студена и брулена от свирепи ветрове необитаема суша в близост до Антарктида. На географските карти мястото е обозначено като Крозе - изолиран и студен субантарктически архипелаг. Разположен е в  южната част на Индийския океан на пътя между Мадагаскар и скованите от вечен лед брегове на Антарктида. Архипелагът е съставен от 5 големи и 15 малки острова с обща площ от 300 km2. Представете си само какво е да попаднеш в подобна мразовита и безнадеждна пустош  като корабокрушенец - за спасените тази безрадостна земя  се оказва като затвор. Оцелелите корабокрушенци от английския тюленоловен кораб Princess of Wales, потънал край бреговете на Крозе, прекарват там цели 2 години. В спомените си един от тях пише: “Морските слонове ни осигуряваха месо, подслон, огън, кожа за обувки и конци за шиене. С кръвта им се миехме и махахме мръсотията и мазнината от дрехите си. Действаше също като сапун. От тюленова мас и усукан вълнен конец правехме лампи. Зъбите на морските слонове използвахме за чаши, с крака от морски птици за дръжки. Сърцата и езиците им готвехме, а мозъците обикновено ядяхме сурови, защото бяха сладки като захар. Нямахме тютюн, затова сушахме островната трева и я пушехме...”
Лично мен обаче особено ме впечатли една друга история. През 1887 г. жертва на корабокрушение край архипелага Крозе става френският кораб
Tamaris. Хората от екипажа му се спасяват на ветровития Ил о Кошон. Оценявайки трезво незавидното си положение, те предприемат на пръв поглед отчаяна стъпка за спасението си. Към крака на един гигантски буревестник е прикрепена бележка със съобщение за корабокрушението на Tamaris. Колкото и да е невероятно, седем месеца по-късно бележката е намерена във Фриймантъл, Австралия! За съжаление спасителите така и не откриват корабокрушенците от Tamaris, които най-вероятно са изчезнали безследно, опитвайки да достигнат до по-големия Ил де ла Посесион. 
Какъв шанс само...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619246
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865