Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2008 12:43 - Писмо от Австралия
Автор: indreal Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8303 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 11.09.2012 14:18


Това писмо е от една много добра моя приятелка, живееща в Мелбърн. Разказът й е за новогодишно пътешествие и много ми допадна, затова го споделям.

26 декември, денят непосредствено след Коледа, е известен в Австралия като боксинг дей (Boxing day) или денят, в който се правят най-големите разпродажби на стоки. На този ден големите търговски вериги като MYER, HAR
RIES SCARF и други обявяват намаления от 50% до 75%, което позволява на много хора да си купят маркови дрехи или необходими вещи за дома на ниски цени, стига, разбира се, да могат да се доберат до тях. 
Ние също се впуснахме в пазаруване на необходими неща на половин цена за предстоящата почивка. Падна голямо обикаляне, но пък успяхме да си вземем всичко, което ни беше необходимо. Стегнахме куфарите и в 12:00 ч. през нощта потеглихме за Бризбейн (Brisbane), който се намира на 2000 км северно от Мелбърн (Melbourne). С пътешествието си до там планувахме да минем и през редица други градове, които ни бяха на път, за да ги да разгледаме. И тъй като пътят за Бризбейн минава през Сидни (Sydney), съвсем естествено поехме на там. 

По-голямата част от пътуването ни до Сидни беше през нощта и поради липсата на трафик мина много спокойно. За наша радост нямаше и излезли кенгурута по магистралата, които са сериозна опасност. Те са големи, не се виждат в тъмното и ако имаш лошия късмет да удариш някое от тях, можеш да останеш без кола и да пострадаш сериозно. По пътищата в страната, където съществува опасност от тяхната поява, има предупредителни знаци. Докато пътувахме през ноща ми направи впечатление, че магистралите са много добре осветени. До маркировката на пътя има поставени светлоотразители, които светят от фаровете на колите и създават усещането за движение по самолетна писта. Освен това маркировката в цяла Виктория е направена така, че ако случайно тръгнеш да излизаш от пътя или да навлизаш в другото платно, гумите на колата започват да свирят.
Минахме през много малки градчета, приличащи на села, в които имах чувството, че сме на края на света и извън всякаква цивилизация. Като се има предвид къде се намира Австралия, може и да не сме далеч от истината, но това, разбира се, е в рамките на шегата. Според мен двата щата, Виктория и Нов Южен Уелс, изглеждат доста различни. Във Виктория растителността ми се видя доста по-зелена, а Нов Южен Уелс изглежда доста по-сух.
Пристигнахме в Сидни към 12 на обед, намерихме си паркинг и се впуснахме в разглеждане на града. Сидни е столица на Нов Южен Уелс, както и най-големия и най-стар град в Австралия, основан през 1778 г. Заедно с предградията населението му е над 4,3 милиона, а в центъра на града живеят около 150 000 души. 
Сидни е родното място на две от световните архитектурни ценности – Операта в Сидни (Sydney Opera House) и прочутият мост Харбър Бридж (Harbour Bridge). Това бяха и първите две забележителности, към които се отправихме. Преди да стигнем до операта обаче, имахме възможността да видим аборигени на пристанището, които свиреха на Диджериду.
image
Диджеридуто е духов аборигенски инструмент, който е един от най-старите духови инструменти в света. Според археолозите, които се занимават с изследвания на скални аборигенски рисунки в парка Какаду (Kakadu National Park) в Северната територия на Австралия (Northern territory), диджеридуто е било използвано от живеещите в резервата аборигени още преди 1500 г. Автентичните аборигенски диджеридута се правят от твърдо дърво и най-често от евкалипт. За да се получи добър инстумент, е необходимо да се намери дърво, на което вътрешността на стъблото трябва да е изядено от термити. Качеството на инструмента зависи от степента и начина, по които термитите са го обработили. Поради това звукът, който всяко диджериду произвежда, е уникален и неповторим. Инструментът достига дължина от 1 до 3 метра и често е изрисуван с аборигенски племенни символи.
прочутият мост Харбър Бридж е построен за осем години и е официално открит на 19 март 1932 г. В неговото изграждане вземат участие 1500 работници. Мостът е дълъг 1149 метра и в него са вложени 52 800 тона стомана. Ежедневно по неговите 8 платна преминават 200 000 автомобила.
image
Заради натоварения трафик и силното слънце мостът се нуждае от често пребоядисване. През 70-те години на миналия век един от бояджиите, допринесли за разкрасяването на конструкцията, е актьорът Пол Хоган или познат повече като "Дънди Крокодила", който е работил на Харбър Бридж, преди да пробие в киното. Жителите на Сидни наричат гальовно или на шега моста Харбър "Закачалка за палта", заради причудливата му форма, наподобяваща метална закачалка за дрехи.
Докато се разхождахме в центъра на града особено силно впечатление ми направи наличието на няколко просяци по улиците. За сега Сидни е първият и единствен австралийски град, в който виждам подобно явление.
Отидохме и до Голд Коуст (Gold Coast), където прекарахме цял ден. Разходихме се по плажа и разгледахме Сърфърс Парадайс (Surfers paradise), който е в централната част на курорта. Беше пълно с туристи, които препълваха заведенията. Поради силния вятър плажната ивица беше затворена. Въпреки забраната за къпане, се намираха разни щураци, които влизаха смело в океана. Тези опити обаче бяха твърде кратки, защото по плажа имаше патрул, който се предвижваше със специални джипове и изваждаше нарушителите от водата.
image
Като всеки курорт Голд кост е пълен с хотели, но има и множество високи жилищни сгради като небостъргачи, в които по-голямата част от апартаментите се отдават под наем на туристи. Те се предпочитат както заради цената, така и заради удобствата, които предлагат. Това, което ми направи впечатление е, че цените в курорта не са по-високи от другите населени места в Австралия както на хотелите, така и на храната и дрехите. Дори някои неща могат да се намерят и по-евтино. За разлика от Мелбърн обаче, тук всички магазини затварят в 6 часа. Единствено в четвъртък и петък работят до 9 вечерта. Това е характерно и за Бризбейн. Поради това голяма част от бензиностанциите предлагат различни хранителни стоки с изключение на зеленчуци и колбаси. Да си призная, видя ми се доста странно, но се оказа, че това си е правило от дълги години. Като цяло животът в тази част на Австралия е доста по бавен и спокоен, което е както предимство, така и недостатък.

image
Лошото време и непрекъснатите дъждове провалиха първоначалните ни планове за посрещане на Новата година на плажа в Голд кост. Поради лошите метеорологични условия традиционната заря в Сърфис Парадайс беше отменена, а плажовете затворени за всякакви тържества. Всъщност плажовете липсваха, защото бяха отнесени от разбунтувалия се океан. Оказа се, че подобно нещо не се е случвало от 30 години. Поради това посрещнахме Новата година в клуб на ветераните от войните. Въпреки, че звучи малко странно, заведението няма нищо общо с пенсионерски клуб. Беше разделено на няколко зали, в които имаше много хубава музика. В едната зала се намираше казиното, в другата пияно бара, а в третата зала имаше рок музика на живо. Заведението беше пълно с всякакви шемети и за първи път, откакто съм в Австралия, видях толкова много аборигени на едно място. Вечерта станахме свидетели на няколко сериозни сбивания, които обаче бяха само между жени. Определено това е най-странната ми Нова година до сега.


Тагове:   австралия,   писмо,


Гласувай:
0



1. zari - Браво!
23.01.2008 14:13
Страхотно интересно!
цитирай
2. анонимен - Много добър постинг !
25.01.2008 22:30
Поздрави !
цитирай
3. eien - Интересно!
28.01.2008 16:43
Прочетох го с голямо удоволствие!
цитирай
4. indreal - Чудесно!
29.01.2008 11:06
Радвам се, че историята ви е харесала. Ще насърча авторката да пише още
цитирай
5. анонимен - Увлекателно! Много увлекателно!
02.02.2008 12:53
цитирай
6. анонимен - syper
04.03.2009 22:00
mnogo e interesno i yvlekatelno ! snimkite sa izleznali mnogo slpoly4livo!
pozdravleniq velikolepno e !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622127
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865