Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2008 17:12 - Последният ветеран
Автор: indreal Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7577 Коментари: 13 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тази сутрин особено силно ме впечатли информацията, че вчера Франция е погребала с военни почести последния френски ветеран, участвал в Първата световна война. Починалият на 110 годишна възраст Лазаре Понтичели се бие в редовете на Чуждестранния легион. Постъпва в него през 1914 г., в самото начало на войната, когато е на 16 години. За целта успява да скрие истинската си възраст.

Самият факт, че Лазаре Понтичели не само преживява окопния ад на Първата световна война, но и успява да доживее до преклонна възраст сам по себе си буди възхищение. Мен обаче повече ме впечатли вниманието и преклонението, които се отдават на този човек, въобще на цялата символика около церемонията. Ковчегът с тленните останки на Лазаре Понтичели е внесен в Дома на инвалидите в Париж от войници на Френския чуждестранен легион. Заупокойната литургия е отслужена от епископа на френската армия монсеньор Патрик льо Гал в присъствието на самия президент на Петата Републиката Никола Саркози. Присъства и бившият президент Жак Ширак. Освен Лазаре Понтичели, с церемонията е почетена и паметта на всички онези 8 410 00 французи, взели участие в Първата световна война. За другите не знам, но специално на мен това ми говори, че Франция не познава парадокса „Епопея на забравените”, и че това е страна, която цени саможертвата на гражданите си. Замислих се и за съдбата на българските ветерани от войните. Не зная дали у нас все още има жив участник в Първата световна война. Съмнявам се обаче. Не си спомням и да съм чул за погребение с военни почести на последния български ветеран от войната през 1914-1918. Почти сигурен съм, че и никой друг не е чул, камо ли да е присъствал. Последното го казвам, защото от снимките е видно, че карето в Дома на инвалидите е пълно с обикновени граждани, дошли да отдадат последна почит. Показателно за отношението към тези, които са воювали за и от името на страната си, пък било то и преди почти 100 години. А у нас?

Със смесени чувства на болка и яд си спомням безумното подобие на церемония, което на бърза ръка се спретна за загиналите български войници в Кербала, Ирак. Всичко изглеждаше хаотично и като че ли импровизирано на момента. Още тогава се зачудих защо не съществува правилник поне за свестен ритуал за погребението на загинали по време на изпълнение на служебния си дълг военнослужещи. Всъщност може и да има, но по нищо не се разбра. А и до днес се питам защо за толкова години все не успяват да направят някаква що-годе прилична парадна униформа.

Горките близки на загиналите в бой войници. При подобно отношение вероятно се изпълват с ненавист към тая държава, за която техните деца, мъже или бащи са дали живота си. А не е толкова трудно да покажеш съпричастност. Най-малкото с една последна церемония, която да покаже, че саможертвата е оценена. Защото иначе най-вероятно мисълта, че някой близък е загинал напразно е смазваща.

А в САЩ си имат ден на ветераните. И той е на 11 ноември, т.е. съвпада с края на Първата световна война. Мисълта ми е пак за отношението към тези, които са воювали за и от името на страната си.
image

image

image

image
Лазаре Понтичели приживе




Гласувай:
1



1. 100jan - indreal, не им се връзвай на пропагандата.
18.03.2008 17:23
За Франция са се били и мароканци, алжирци, сенегалци и какви ли не още хора от тогавашните й колонии. Едва през 2005-а година (не е грешка в цифрата) Франция започва да им плаща пенсии. Тези хора, макар и с друга кръв, религия, обичаи и самосъзнание, са давали живота и здравето си за Франция.
цитирай
2. indreal - 100jan @
18.03.2008 17:28
И това е вярно, спор няма. Дори Лазаре Понтичели всъщност е натурализиран французин от италиански произход. И все пак има проява на някакво отношение, на някаква признателност. Макар че колониалното отърсване идва толкова късно. А българите в България...?
цитирай
3. анонимен - Защо само от първата световна?
18.03.2008 17:32
И ние тук имахме ветерани от втората световна война.
След 1989година ги изкараха най-големите мръсници. Отнеха им всички привилегии.Ето това е.А кой крещеше срещу тия хора?
цитирай
4. анонимен - А на бабата на един мой приятел, р...
18.03.2008 18:01
А на бабата на един мой приятел, рускиня, воювала през Втората световна война, до смъртта й изпращаха пенсия за ветеран от Русия. Не знам някой там да е казал нещо лошо за ветераните от войната.
В САЩ ветераните негласно се вземат по-лесно на работа. А след втората световна война е приет закон за ветераните, според който 1) всички ветерани могат да учат в колеж и това се заплаща от държавата; 2)ще бъдат върнати на предишните им работни места. Хитър подход. Създаваме много квалифицирани кадри и така ги пазим да не станат криминални типове. Ако не искат да учат, то може без проблем да се върнат на работа, пак ги пазим от пропадане.
Има още много неща, но е хубаво да се правят церемонии, с които се показва уважените към загиналите. За живите- да се дават поне някакви надбавки към пенсията, да се устройват на работа, да им се изпращат картички за рождени дни, Коледа и т.н. Иначе казано, не сме ви забравили и сме ви благодарни.

Христо

http://xunap.hit.bg
цитирай
5. jones - Докато...
18.03.2008 20:51
... служехме във флота, двама мои братя по оръжие загинаха по време на учения - ей така, жертви в мирно време. Никой не чу за тях.
Те просто се наредиха до хилядите други "незнайни воини". За Нея те умряха, но Тя вече не е достойна зарад тях.
цитирай
6. cecobob - НИМА
18.03.2008 22:21
Тази сутрин те впечетли с това ?
Същата сутрин умря в мизерия един български ветеран от първата световна война. За това сме мизерници !
Франция е велика, защото плаче за своите. Франция е велика, защото е пълна с французи. Не уважавам такива постинги. Съжалявам!
цитирай
7. dolce - .....................
18.03.2008 22:29
imam priqtel
ветеран от флота
единствен оцелял от пострадала подводница с смесен българо руски екипаж
взема 98лв пенсия
да ВИ Е...........А държавата без извинения!!!!!!!!!!!
цитирай
8. patilan - Поичит
18.03.2008 23:14
...в Б-я се отдава единствено на партизаните от Втората световна война. По пронцип се водят като борци против фашизмът.
Подозирма че сме изучавали различни версии на историята ( тъй като имама разлика от 4 години ) но все пак да те осведомая, че в Б-я фашизъм не е имало. Имало е правителство, което е било в процес на изграждане на икономика от западен тип, а б-ият лев е бил конвертируем.
Та имено това честваме и почитаме..... борците против.....аммм ами демократично правителство.
Та така, както сме имали фашистко правителство, 'борицте' са ни 'освободили', и така същите тези антифашисти създадоха и днешната 'демокрация'.

цитирай
9. анонимен - То в държавите с традици има и много ...
18.03.2008 23:28
То в държавите с традици има и много други неща. Като например, когато полицай спре военен, първо му козирува и после прави всичко останало, а срама на офицера че е спрян не е нещо малко..... Те там и съвсем друго отношение си имат към държавността, към знамето, към военните като професия...
Тука само претенциите са ни големи.
И веднага ще се обади някой - ами като се организират чествания защо никой не ходи - ами като Атака, ВМРО и Герб ми организират честване на Левски по добрия стар скучен, скучен, убийствено скучен начин - естествено, че няма да ида.
цитирай
10. анонимен - Е какво да бъде честването на Лев...
19.03.2008 00:02
Е какво да бъде честването на Левски.С рокопера ли трябва да го правим?"Исус Христос-суперзвезда".Васил Левски-суперзвезда?Остав и музика да напишеш.И либретото.
цитирай
11. dolce - за патилан
19.03.2008 00:22
мойто момче
не те знам на колко години си но да твърдиш че е нямало фашизъм в България значи сам отричаш демокрацията която ТИ толкова харесваш
Сталин да приемем че е бил диктатор и изрод
но все пак по твоите стандарти Рузвелт и Чърчъл са демократи Де Гол също надявам се:)
та тези тримата освен стали са подписали в Потсдам една декларациа що е това фашизъм
та вземи я прочети а?
цитирай
12. patilan - @dolce
19.03.2008 09:17
Не съм я чел, но знам какво съдържа, знам че фашизъм е имало само в Италия!!!! О !
Че какво сме имали тогава??
Какво се оказва, че както децата ги плашат с баба Меца, така и селячеството са го плашили с фашизъм. Та така за фашизмът!
A Определенията слабо ме интересуват, какви са били Чърчил и Рузвелт също, по-важно е какво са оставили зад себе си? Хмм да видим...... USA, UK ? Сталин също знаем какво е оставил.И така, делата говорят по-добре отколкото определения кой какъв е бил.
цитирай
13. анонимен - Какво е било?
19.03.2008 09:49
Намесвам се но.Не мога да кажа,че у нас е имало фашизъм.Обаче.Правителствата след 9 юни 1923 година са абсолютно незаконни и нелигитимни.На тоя ден е извършен един незаконен държавен преврат.На власт идва едно незаконно правителство.Сваленият премиер Александър Стамболийски не е комунист и дори социалдемократ не е.БЗНС е една центристка,даже дясноцентристка партия.80-90 % от българското население тогава живее по селата.То е глясувало за тая партия.Седмица след преврата Стамболийски е заловен.Изтезаван по жесток и нечовешки начин.Главата му е отрязана и изпратена в София в консервна кутия.тялото е накълцано на многобройни парчета.Това е едно срамно петно за българската история.От 9 юни 1923 година започва една перманентна 20-годишна гражданска война в България.А правителствата след 1923 година са незаконни и нелигитимни.Идват на власт с незаконен държавен преврат.По късно организират фалшифицирани манипулирани от тях "избори". Печелени винаги от тях естествено.В тъй наречения "парламент"прокарват репресивни, жестоки закони преследващи политическата опозиция и управлявалият БЗНС.В страната има насилие и грубо нарушаване на човешките права.Хора са избивани по улиците от тайна полиция.Писатели и интелигенти изчезват безследно след арестуването им от МВР
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618560
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865