Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2018 09:00 - в Градината на душата....картини с пъстри хора, птици, цветя и плодове
Автор: bven Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Тя е надарена с изразителната красота на Мария Калас и с духовна щедрост, наследена от предците й – виден род с корени още в далечния ХV век, дал забележителен принос в историята, политиката и културата на няколко европейски държави, САЩ и Канада. В картините на известната художничка Макдонна-Мосхо Тзавелла е вечно лято – виталният средиземноморски ген явно си е казал думата, така че нищо не пречи „Градината на душата” й да цъфти и в снега. Точно така - „Градината на душата“, очарователната наивистка е нарекла поредната си яркобагрена изложба, която може да се види до 6 декември в Полиграфия Офис Център на бул. „Цариградско шосе“ 47 А.

В градината на душата човек мечтае за света, отдалечавайки се от него. Какъв по-подходящ момент от този, в който пространството се изпълни с крясъците и думите ни, които изгубиха смисъла си, един артист да се оттегли в градината на душата си, за да сътвори света по начин, който на него му харесва – казва талантливата художничка. – В моята градина има всичко, което кара душата да танцува и пее: чувствата, спомените и мечтите изпълват с живот градината на всяка една душа. Душата ни е единст-веното нещо, което ни принадлежи, и ние, като опитни градинари, сме длъжни да се грижим за градината, за да има в нея птици, ароматни цветя и сладки плодове“.

image

Макар че в годините на вечна криза изкуство у нас се продава трудно,изложбите й обикновено продължават кратко – за броени часове почитатели разграбват картините на Макдонна, пълни с пъстри весели хора, които се наслаждават на живота сред вълшебен, сякаш изваден от детските приказки свят. „Може би успехът е награда от Съдбата за всеки, който се ражда с дарба, която не подтиска, а развива с труд, старателно и предано през годините“, предполага тя. Маки, както я наричат приятелите, рисува с фантазия и искреност, с много енергия, защото вярва, че хората имат нужда от радост, която да топли сърцата им, и от мъдрост, която да провокира умовете им. „Щастлива съм, че радостта, с която рисувам, любопитството, с което гледам и изучавам света, мъдростта, която нося, присъстват в картините и хората ги откриват. Няма по-самотно изкуство от несподеленото. Творецът общува със света чрез своето изкуство“, убедена е художничката.

Много нейни колеги трудно се разделят със създаденото, други, при възможност, стриктно контролират у кого отиват творбите им. Клиентите на Тзавелла обикновено са хора, които ценят не просто изкуството, а живеят, пътувайки духовно в пространството. Те са успели в работата си личности, защото са разбрали, че всеки кратък миг, в който усещат пълноценно живота, е по-силен и стимулиращ от всичко друго. Сред тях има и сериозни колекционери на картини, заради което удовлетворението й като художник е не само емоционално, но и професионално. „Но има картини, с които не бих се разделила – това са тези, които съм рисувала за себе си – тях свързвам с определени моменти от живота си. Бих ги дала само на дъщеря ми, която расте с тях и ги обича“, категорична е авторката.
...Макдонна-Мосхо е кръстена на своя пра-пра-баба, живяла през ХVІІІ век, която е един от националните герои на Гърция в рода, заради своята храброст, чувство за чест, дълг и готовност за саможертва в името на свободата. Потомката е сигурна, че името по някакъв начин определя характера й, кара я да стъпва уверено и да не се бои от трудностите. Освен това е зодия Стрелец (Казва: „Аз съм стрелата, която се е отправила към целта“). Дъщеря си Елевтерия-Мария, или просто Елев, пък художничката е нарекла на своята баба, с която е имала силна емоционална връзка. „От първия ден на нейното раждане в дома ни расте не просто дете, а личност, на която, като всички добри родители, искаме да дадем и корени, и криле. Расте с любов и любопитство, има храбро сърце, обича силно и не се страхува да размишлява. Заедно рисуваме, готвим, разговаряме, учим, пътуваме, заедно се смеем и заедно откриваме света“, разказва тя. Първокласничката Елев ентусиазирано усвоява чужди езици, играе балет, рисува, ходи в театрална школа и нищо не й тежи – изследва света с любопитство и обич и той й се усмихва по същия начин, доволна е майка й.

продължава...image




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14906149
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава