Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2010 12:01 - Нищо не може да спре рока
Автор: indreal Категория: Музика   
Прочетен: 3505 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.08.2010 10:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Един от големите хитове на Twisted Sister е You can"t stop Rock n" Roll. Записана през 1983 г. за едноименния втори студиен албум на бандата, днес идеята от заглавието на песента може да придобие коренно различно значение. На тази снимка
image

са момчетата от  Kabul Dreams - единствената рок банда в Афганистан. Снимали са се пред емблематична за Кабул и страната като цяло сграда: резиденция „Таджбек“, станала по-известна като дворецът на Хафизула Амин – афганистански президент, убит там на 27 декември 1979 г. заедно със сина си и още 200 души, от руските спецчасти „Алфа”, изпратени на щурм по заповед на ръководителя на КГБ Юри Андропов. По време на съветската окупация дворецът е превърнат в щаб на 40та армия, а сега е само в руини. Дори не мога да си представя какво е да се афишираш открито като изпълнител на рок в подобна страна. И естествено нямам предвид ситуацията на десетилетна гражданска война, а преди всичко това, че Афганистан е раздиран от чудовищно религиозно насилие. Талибаните, които все още са решаващ фактор в тази страна, имат доста отрицателно отношение към всичко прозападно. Рокът, естествено, спокойно би могъл да се тълкува като връх на американската идеологическа диверсия. В районите, които са под техен контрол, талибаните установяват строго законодателство, произтичащо от собствените им тълкувания за шериата. Всичко, което е в противовес с разбиранията им, се счита за престъпление и се наказва физически. В този ред на мисли, ако членовете на Kabul Dreams попаднат в ръцете на талибаните може и да не бъдат убити, но със сигурност ще бъдат остригани, и като наказание за прозападните си занимания, а и за това, че не носят бради, както повеляват ислямските норми, най-вероятно преди да бъдат затворени ще получат като наказание публичен бой с пръчки. Ето защо смятам, че куражът да изпълняваш музиката, която обичаш, на място, където това може да доведе до реална заплахите от физическа саморазправа от страна на религиозните фанатици, си е истинско геройство. И тримата изпълнители са от различни народности: вокалът и китарист Сюлейман Кардаш е пущун, басистът Сидик Ахмад е дариец, а барабанистът Мустафа Хабиби е узбек. Решили са обаче да изпълняват песните си на английски и в момента работят върху своя дебютен албум. По този начин в случая с Kabul Dreams рокът е и своеобразен мост между различните етноси в Афганистан, които често се хващат за калашниците, за да разчистват спорове или древни племенни вражди помежду си. Фактът че рокът може да вирее и в такава неприветлива среда ме кара да мисля, че Twisted Sister са пророци – наистина никой и нищо не може да спре рока!



Тагове:   рок,   Афганистан,


Гласувай:
3



1. rpatel - Смели хора! Браво на тях! Дано не им ...
18.08.2010 12:14
Смели хора! Браво на тях! Дано не им се случи нищо лошо. Но твоя постинг ми напомни едни други времена, когато и тук е било така. Е, баща ми не са го били с пръчки, но на косъм се измъкнал да не го изключат от училище. Голямото му престъпление било, че го хванали да слуша Бийтълс! Каза, че хич не му било лесно, ходил да дава обяснения пред учителския съвет, ОФ активистите от квартала се били активизирали, навсякъде из квартала бил залеймен като представител на "упадачната младеж"... абе какво да ти разправям. Сигурно и ти знаеш какво е било. И дано никога не се върнат тези времена!
цитирай
2. indreal - @ rpatel
18.08.2010 16:38
Баща ти се е отървал леко, тъй като историята познава доста случаи на пребиване в милиционерските мазета, включително и на ул. "Московска" в София, заради прозападни увлечения, като слушане на упадъчна музика или залитане по деградиращи модни тенденции, разбирай носене на дънки. Талибаните може би са една идея по-жестоки и крайни, но аналогията с действителността от родното ни минало наистина не е без основания.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619290
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865