Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2020 18:04 - Човекът, заради когото в Тайван няма епидемия от коронавирус
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Първите случаи на коронавирус в Тайван и Италия са разделени само от 10 дни. Тайван е много по-близо до огнището на заразата и има много по-близки културни и икономически връзки с Китай. Географски също – протокът, който ги разделя, е едва 130 км. И тъй като не е признат от Китай, Тайван не получава помощ от Световната здравна организация. И въпреки това в страната има само 153 случая на зараза и само двама починали. В Италия в събота вечер имаше 53 578 случая и 4825 жертви. Което прави страната най-засегната в световен мащаб от епидемията.

Най-лесно е да се каже, че докато Тайван действа, останалият свят гледа. И със сигурност е така. Но азиатската страна има един огромен плюс – вицепрезидентът Чен Чиен-Джен. Защото освен, че е вицепрезидент, той е учен. И то епидемиолог. Късмет? Със сигурност. Но и колосален опит. Той е човекът, който спира САРС през 2003-а.

Джен като учен
69-годишният Джен завършва в Тайван, а след това отива в университета „Джон Хопкинс“. Да, същият, чиито данни цитират всички световни медии по отношение на коронавируса. Там завърша човешка генетика и епидемиология, съответно през 1977-а и 1982-а. Започва медицинска кариера изследвайки хепатит Б. Също така намира връзка между арсена и Черните крака (заболяване само в определена област на острова, при което долните крайници почерняват и се стига до гангрена). Което пък води до промяна на международния стандарт за допустима нива на арсен в организма.

Джен като министър

Той става министър на здравеопазването през 2003-а, за да скочи в дълбокото. По това време се вихри епидемията от САРС. Друг тип коронавирус, подобен на сегашния. Смъртността е ужасно висока – от 8098 случая има 774 починали. Тайван е трети в статистиката – 346 случая и 73 жертви. Пред него са Хонг Конг и Китай, съответно с 349 и 299 жертви. Джен започва с изолация на всеки пациент. Така инфекцията няма да се разпространява в болниците. После започва масови проверки за треска и висока температура. С нова изолация на тези, които показват симптоми. И овладява епидемията.

Но Джен не спира дотук. След края ѝ реорганизира изцяло Министерството на здравеопазването и Центъра за контрол за заболяванията в страната. Създава национална здравна система за инфекциозни заболявания и прави фундаментални промени в системата за здраво осигуряване.

И се справя толкова добре, че когато се кандидатира за вицепрезидент зад него застават огромен брой учени. Но не е само овладяването на САРС. Той е бил преподавател и директор в различни университе и учреждения в Тайланд близо 40 години. И е намирал път към всички и начин за решаване на всички проблеми.

Борбата с КОВИД-19
Благодарение на Джен Тайван променя част от икономиката си, като инвестира много в научния прогрес и я прави икономика на познанието. Започва и размяна на данни с Китай, като учените от двете страни вече работят съвместно по много медицински проекти. Не е чудно, че страната се вслушва в предупреждението на съседа, и още през декември започва да проследява пътниците, идващи от Ухан. Дори преди да бъде идентифициран КОВИД-19, когато Китай говори само за нов вид пневмония. Което едва ли е лесно – на седмица между Ухан и Тайпе има 12 полета.

В първите пет седмици новият център под негово ръководство издава 124 заповеди – от предупреждения и забрани за пътувания, до намиране на средства за купуване на 4 милиона маски дневно. Също така интегрира системата за национално здраво осигуряване с базата данни на митниците и тази с миграционните процеси. Така всеки един жител на Тайван може да бъде проследен и пратен в изолация, ако трябва. Тези, които идват от рискови зони пък получават sms, с който минават по-бързо граничните проверки, за да могат по-бързо да се самоизолират.

Първите външни учени в Ухан
В средата на януари страната прати екип от специалисти в Ухан. „Не ни показаха това, което не искаха да видим. Но нашите експерти видяха, че ситуацията не е оптимистична“, заяви Колас Ютака – представител на правителството пред NBC. На 26 януари Тайван стана първата страна, забранила полетите от Ухан. По същото време бе забранен износът на маски. И въведена максимална цена от 31 стотинки на маска. До края на февруари правителството бе раздало 6.5 млн. маски на училищата и занималните. Плюс 84 000 литра дезинфекциращ гел за ръце и 25 000 дистанционни термометъра.

През цялото това време се правеха тестове. И то не само по веднъж. Хората, били в рискови зони, се тестваха отново след седмица. И после пак. Кой ги плаща? Държавата. „Тестът е безплатен за пациента. Ако трябва да се изолирате, ние плащаме всичко – храната, престоят, медицинската грижа. Тоест, никой няма да избегне да отиде на лекар, защото го е страх, че няма да може да си плати. И се постарахме това послание да стигне до всички. Когато информацията е прозрачна, когато хората са наясно, тях не ги е страх“, добавя Ютака.

Сега е ред на бумеранга. В страната няма нови инфекции, предадени от човек на човек. Но заради ограниченията в останалия свят, се прибират заразени хора. В събота техният брой бе 18. Всички са под 14-дневна карантина. Както всъщност и всеки друг човек, който влиза в Тайван.

Среща с трима различни папи
Джен е и вярващ католик. Няколко пъти е канен във Ватикана, при това от различни папи. И от Йоан Павел II, и от Бенедикт XVI и от настоящия Франсис. „Казах на хората в моята лаборатория, че политическата ми кариера е призвание от Господ. Че в следващите години е по-важно да служа на хората“. Това са негови прочески думи в интервю от януари 2016-а.

Приложим ли е моделът на Тайван?
Ясно е, че моделът на Тайван трудно би могъл да се случи извън страните от Далечния изток. Дори извън Тайван, където социалната отговорност и чувството за общност заради сянката на враждебния съсед-гигант, са на съвсем различно ниво. Но пък от друга страна – имаш вицепрезидент за учен, а президентът Цай Ингвен е завършила в Лондон. А и хората имат доверие на правителството – те знаят, че извънредните мерки, прилагани през 2003-а, 2009 (епидемията от свински грип) и сега, ще свършат, щом свърши заплахата. Доказателството – Тайван е напълно отворен към проблема. Всеки ден с много подробни брифинги. С данни и числа. И с прости послания към хората. А преди седмица Джен дори писа във Фейсбук по темата.

Източник: Cross.bg

 

Не е чел само Винету!!!




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5388751
Постинги: 3598
Коментари: 5840
Гласове: 6718
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031