Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2008 17:18 - Колумбийски новини II
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 1874 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2008 16:56


В Колумбийски новини ставаше дума за заловения лидер на NLA. Сега става дума за конкуренцията в лицето на вездесъщите ФАРК. Или по-скоро за освобождението на две жени, държани в плен от най-голямата партизанска армия в Колумбия. След шест години пленничество в партизански лагер на "Революционните въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК) колумбийската депутатка Карла Рохас вече е на свободна. Сътрудничката на бившата кандидатка за президент на Колумбия Ингрид Бетанкур, която все още е в плен на партизаните, беше освободена от бунтовниците заедно с Консуело Гонсалес - друга политическа заложница. Две години след като е отвлечена, Карла Рохас забременява. Според медиите, бащата е партизанин с нисък пост в йерархията на въоръжената организация. Самата Рохас разказва, че не знае почти нищо за бащата и дали той изобщо е наясно, че има дете. Имало дори слух, че е мъртъв, но нищо не било сигурно. За сега остава само да гадаем при какви обстоятелства е станало зачеването, но сигурно и това скоро ще излезе наяве. 
На 16 април 2004 г. Карла ражда при изключително тежки условия. Детето е извадено с цезарово сечение, извършено при крайно примитивни условия. Дори се твърди, че разрезът е направен с мачете, но съм склонен да мисля, че това е журналистическа измислица за внасяне на още по-голям драматизъм в историята. Все пак едно добре наточено джобно ножче би свършило много по-добра работа. След тежкото и опасно раждане Карла Рохас е прикована на легло за 40 дни. Грижи за нея полага бунтовничка от ФАРК. 
Първите дрехи на невръстния й син ушива самата Бетанкур, която по това време е в същия лагер на ФАРК. Осем месеца след раждането здравословното състояние на детето рязко се влошава. Лявата му ръка е счупена при раждането, страда и от често срещана в джунглата паразитна болест. Това принуждава партизаните да го отделят от майка му. За да не умре го предават на човек, който го води в болница, а от там детето попада в сиропиталище в Богота. 
Двете пленнички - Карла Рохас и бившата депутатка Консуело Гонсалес, бяха освободени благодарение на ключовото посредничество на венецуелския лидер Уго Чавес.  И макар че Алваро Урибе, държавният глава на Колумбия, в телевизионно обръщение благодари на венецуалския президент за усилията му и за ефективността на операцията по освобождаването на пленничките, напоследак отношенията между двете страни се обтегнаха неимоверно. Дори в последно време се говори за реална опасност от избухване на война.

Продължилият повече от 40 години конфликт между колумбийското правителство и ФАРК е подхранван от търговията с кокаин в латиноамериканската република. Ежегодно при престрелки загиват стотици хора. ФАРК отвлича по 3000 души всяка година и иска големи откупи, за да се финансира. Общо 23 401 души са похитени от 1996 г. досега. Според колумбийска неправителствена организация най-малко 1200 души от похитените са починали по време на пленничеството си. Според различни източници, от търговията с наркотици ФАРК печели ежегодно най-малко $300 милиона.
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Едва ли са 300 милиона
25.01.2008 11:26
С 300 милиона долара ФАРК едва ли може да си финансира цялата държава. Щото Фарк са си направили държава в държавата: имат си граничен контрол, полиция, армия, вестници, списания, радио и телевизионна станция. 300 милона долара май е бюджета само на българската армия, като трябва да имате пред вид, че армията ни поглъща повече пари заради по-скъпата техника (която гълта и повече пари за поддръжка).
Пък и война между Колумбия и Венецуела е изцяло в изгода на амриканците, за които Уго Чавес е трън в очите. Чавес пада от власт, Венецуела се скапва, и така става по-лесна за достъп от страна на американските петролни компании.
Между другото поразрових малко из статстиката и се оказа, че най-богатите държави по света нямат почти никакви петролни находища. Наличието на подобен ресурс е гаранция за бедност, войни и мизерия. Изключвам Кувейт и Обединени Арабски емирства, например Саудитска Арабия, която има 20% от световните резерви на петрол има доста скромен реален доход на глава от населението- малко повече от Словакия и по-малко отколкото на Естония. Венецуела има проблем, защото има петрол. Както би казал чичко Буш: есть петрол, есть проблем. Неть петрол, неть проблем.
Багера
htto://xunap.hit.bg
цитирай
2. indreal - Изключение от правилото
28.01.2008 16:13
петролни запаси=бедност е и Норвегия, където между другото приходите от продажбата на петрол отиват в държавен фонд. А при старта на приватизационната вълна се тръбеше, че държавата е лош стопанин по подразбиране. Е, явно все пак не всяка държава...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619126
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865