Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2008 17:15 - Парцел за продан. Ред е на Тюленово
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 8607 Коментари: 7 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Напоследък пликът, в който се помещава в. „Капитал”, се оказва пълен с все повече и повече рекламен баласт. Обикновено рекламите директно ги изхвърлям, но този път вниманието ми бе привлечено от каталога на някаква агенция за недвижими имоти. Известно време се забавлявах с безумните цени на предложенията, с жалките и нескопосни опити на текстописците за сугестиране на евентуалния клиент, както и с плачевната им неграмотност. По всичко личеше,  че за тях пълен член и запетаи в общия случай явно са излишна проява на екстравагантност. И така, разглеждането на каталога продължи безоблачно, докато не стигнах до стр. 30. Там с ужас видях, че се предлага за продан Тюленово! Е, естествено не цялото, а само някакви си 6300 кв. м., но приложената снимка е доста панорамна и обхваща целия пейзаж с цистерните, наглед разпилени безцелно из полето. Текстът под снимката уверява потенциалните купувачи, че имотът е атрактивен, урегулиран, и е първа линия на брега на морето. За по голяма убедителност в края на изречението е поставен и удивителен знак. В допълнение се казва, че теренът се отличава с чудесна морска панорама, с малка денивелация и стабилност на земните пластове. На всичкото отгоре имотът имал виза за строеж на триетажна хотелска сграда, но може да се построи и вилно селище. И всичко това на цена 496 125 €. Опитах се да си представя гледката на хотели по това място и се стреснах.

Далечният край на северното ни Черноморие комай остана последното бяло петно от картата на инвеститорския интерес. Имам предвид онзи интерес, съзидателно-разрушителния. Макар и оксиморонно звучаща, тази действителност вече е налице в много краища на страната ни. Свръхзастрояването вреди. Незасегнато остана само Северното Черноморие и според мен единствената причина за това са скалистите брегове и фактическата липса на плажове чак до нос Шабла.

Все още имам някакви смътни надежди, че бъдещите строители на хотели и ваканционни селища вече са усетили първия полъх на задаващия се неизбежен срив в бранша. Срив, причинен от алчност, беззаконие и злоупотреби. Все още имам плахи надежди, че евентуалните инвеститори в „атрактивния урегулиран поземлен имот” край с. Тюленово, обл. Добрич, ще проявят по-голяма далновидност и няма да се хвърлят в издигането на поредното бетонно чудовище, а ще подходят с мисъл за по-устойчиво развитие. За съжаление обаче в строителството на хотели масово се впуснаха фирми и отделни хора, които са много далеч от този бизнес, а единственият им движещ мотив е подочутата информация, че други в тая сфера са направили много пари.

Най-вероятно ще се намери някой, който ще се възмути до дъното на душата си и ще се провикне да оставим намира хората да правят каквото си искат със собствеността си. Е, аз съм далеч от мисълта да обяснявам на когото и да било как да се разпорежда с имотите си. Не съм радетел и на прокламирането на пълна забрана на строителство. Напротив, нека хората от Каварна до Крапец – места, които са туристически по-слабо развити в сравнение с други крайбрежни селища – сами  направят избора си към какъв поминък да се насочат. Но ако изберат пътят на туризма, то местната власт е тази, която е призвана да подготви далновидно и рационално регулационната рамка на плановете за развитие на районите. Обаче ако общинските администрации по тази последна незастроена ивица от черноморското ни крайбрежие не се поучат от горчивия опит на колегите си, а също бъдат заслепени от изкушението на псевдо развитието, изразено във всеобхватно застрояване, много скоро ще страдат всички. Като начало природната среда неизбежно ще изгуби всички онези качествата и достойнствата, които са привлекли с атрактивността си първите инвеститори. Местните хора ще спечелят от продажбите на нивите си, и с парите ще се хвърлят да ремонтират къщите си и да им правят пристройки, за да привлекат повече туристи. Само че ваканционните селища и мега хотелите вече ще са обрекли инвестициите им. Има и друг сценарии, както се случи в Банско – огромна част от спечелилите пари от продажбата на земя просто ще ги изядат и изпият. Тъжен край. И безвъзвратна загуба – както за на местните хора, така и за природата. Туристите изобщо не ги и слагам в сметката.

P.S. Сегашните туристи в района не са особено претенциозни
image



Тагове:   Тюленово,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Горките инвеститори! Не знам какво ...
04.03.2008 17:32
Горките инвеститори! Не знам какво ще правят като разберат каква е тая вода, дето изтича в морето. Тая вода, дето изтича от цистерните, после отива в морето. Освен че е радиоактивна, което не е кой знае какъв проблем, колкото тежките метали и количествата петрол. Никой ли не се е питал защо водата по Тюленово и Камен бряг е толкова прозрачна и няма водорасли в нея (за риби да не говорим). А пред сондажите през 50-те и 60-те години е бъкало с живот. От тогава- пустиня. Защо мислите, че няма никакви почивни бази в района? И не е имало никакви планове за такива? Да сте виждали някой от местните да влиза във водата (изключвам рапанджиите)? Или пък да тръгне да се къпе на цистерните?
Също така лятото идва късно, а есента- рано. В Тюленово водата е студена до към 20-ти юни и дотогав ане става за къпане. В края на август за да стоиш отвън трябва да си с дебела риза и панталони с дълги крачоли. И постоянно духа някакъв вятър, вечер трябва да се криеш на завет заради студа.
Сещам се, че до заливчето на Тюленово има две хотелчета, ама и те не могат да се напълнят като хората дори през август. То и затова сервитьорите съвсем нетипично за добруджанците те удрят в сметката.
Нейсе, голям курорт ще стане там. Ако все още има такива наивници да се хвърлят да стоят потенциално пустеещи сгради, които един ден ще се превърнат в настилка под асфалта.

Христо
цитирай
2. indreal - За радиоактивна вода
04.03.2008 17:39
за сефте чувам. Но е факт, че има едно нефтено езеро. То дори не е езеро, ами по-скоро нефтен гьол. Че и покрай цистерните има остатъци от нефт. Пълно е и с изоставени железарии. Но въпреки това около Тюленово е красиво и спокойно. Но това с радиоактивната вода малко ме смути...
цитирай
3. анонимен - viarno e
04.03.2008 17:51
edva li shte spasim i chablenskite duni - otdavna prodadeni na grupirovki sas statut na gora. Tezi neshta ne zavisiat ni nai-malko ot mestnoto naselenie. Prodajbite se izvarchvat chrez ministerstvo na zemedelieto i gorite taka, che obshtinski savet v Shabla da ne moje da se protivopostavi. Edva izgonihme edna tapa chervena kmetica, koqto ni prodade. Koi shte spre stroejite - tezi hora pari perat!
цитирай
4. tessy - глупости,
04.03.2008 18:50
анонимен 1, Христо, говориш глупости.
Аз съм от Шабла и мога да ти заявя, че нищо подобно няма. И с вода от цистерните съм се къпала и на море ходя, и във водата влизам. И водорасли има, и майка ми лови риба всяко лято близо до паметника в близост до Тюленово. Брат ми с приятелите си постоянно ходи на море до Болата (ако я знаеш тази местност, близко до Българево е), ходят там защото е красиво.
Районът е такъв, заради некадърни управляващи и безхаберни жители.
цитирай
5. ridiculous - Шантаво предложение
04.03.2008 21:10
Ами да направим една кампания, да съберем пари и да го купим, по дяволите. С условие никога да не се застроява.
цитирай
6. анонимен - mnenie po vaprosa
05.03.2008 06:27
Haresa mi bloga,pozdravi na indreal,zna4i ima budni hora...Shantavoto predlojenie na ..ridiculis.. sashto, i mneniata na ostanalite...Iskah da vi kaja(napi6a) 4e durjava nqma ima samo intereresi na silnite na denq koito se interesuvat edinstveno ot parite si i ne vijdat po dale4 ot "nosa si",ako hvarlqt do tam....Iskah da spodelq kakvo mi napravi vpe4atlenie v Italiq,nqma hotel po-visok ot 3 etaja na ne po malko ot 100 metra ot bregovata ivica,v produljenie na 200km.-ot Bari do Ancona.Izklu4vam golemite gradove..Izvodite sa za nas.....Uspeh na vsi4ki
цитирай
7. анонимен - За tessy
07.03.2008 12:57
Хубаво момиче, ама се изказваш неподготвена!
Я вземи провери някъде какво представляват най-тежките фракции на петрола: всъщност най-токсичната и карцерогенна част. И тези остатъци се смесват с минералната вода под земята. После всичко това се помпи, и двете съставки (лош петрол и топла вода) се отелят по възможно най-лошият начин- просто пертола остава отгоре и после се изтича в специална тръба.
Голяма част от водата, която тече от цистерните, е примесена с тази тежка фракция от петрола, с която някои хора с къпят, а и изобщо тази вода изтича в морето. Често пъти през лятото е смесена със сапун, шампоан и там с каквото са се къпали хората.
Между другото в развитите държави след сондирането на петрол тези най-тежки фракции се инжектират обратно в изпомпената вече кухина, от която е извлечена преди това. Ако се оставя по подобен начин да изтича където си иска, то води до тежки последици. За справка: провери в мрежата за добива на петрол от Texaco в Еквадор. Там тежките фракции са изливани в джунглата, наместо да бъдат връщани обратно в кухините. Резултат: местните хора масово започват да заболяват от тумори и рак.
Теси, това, че си яла риба, хваната от Тюленово не значи, че е супер добра за здравето ти. По-скоро обратното. Мисля, че си достатъчно интелигентна сама да провериш фактите с качествата на остатъците от петрола в Тюленово.

Христо
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619074
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865