Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2018 14:48 - Защо християните не са толерантни към социалния пол?
Автор: shushulko Категория: Политика   
Прочетен: 1798 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 23.01.2018 19:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пиша това по повод неразбирането на някои хора за това как така ние християните проявяваме нетърпимост и нетолерантност към "различните" или в случая хората с различна сексуална ориентация. Изказванията на християните се считат дори за "човеконенавист" по думите на моя близка приятелка. Хората не разбират как това се съчетава със заповедта на Исус „Обичай ближния както себе си“.

Конфликтът тук идва от разликата между разбирането на християните и хуманистите за това кое е добро и кое е зло. Критерият на християните е (или поне би трябвало да бъде) Бог и Библията. Т.е. ако в Библията пише, че за Бог някои дейности са "мерзост", то християните осъждат тези дейности (като хомосексуалният акт или пък содомията, насилието над деца и пр.). Християнинът обича човека, но осъжда поведението му, т.е. греха.

Хуманистът от друга страна вярва, че няма Бог, че човекът е бог и център на Вселената, и като такъв, той сам може да определя кое е добро и кое зло. Тук се намесва и релативизмът - т.е. едно и също нещо може да е приемливо за едни хора и неприемливо за други, тъй като няма абсолютен стандарт за добро и зло – разни хора, разни идеали. Например в някои общества е прието нежеланите бебета да се изхвърлят на боклука или да се заравят живи, неверните жени също. В нашето общество това се счита за шокиращо и неморално. Ако попитам хората на улицата защо според тях това е неприемливо в нашето общество, повечето от тях ще ми отговорят, че ние сме развили по-добра морална и етична осъзнатост. Всъщност причината е само една - влиянието на християнството. Преди божият народ да разпространи Божия закон по света, хората са се предавали на блудство и содомия, изгаряли са децата си в принос на боговете, изхвърляли са ненужните деца и са се отдавали на всякакви други мерзости. Проблемът с хуманистично-атеистичната религия (защото и атеизмът е вид религия) е, че няма АБСОЛЮТЕН закон, който да е валиден за всички. Това неизбежно води до конфликт, до сблъсъци и война. Освен всичко това Божият закон цели да запази мирът, моралът и свободата в една страна. Дори ако задълбаем повече в библейските казусни закони, ще открием, че те са далеч по-справедливи както за виновните, така и за жертвите.

Християни с правилен библейски мироглед не бива да ненавиждат и отхвърлят хората, а грехът и гнусните им дела. Например едно е човек да има странни наклонности у дома или в мислите си, съвсем друго е да посяга сексуално на деца и да ги учи в детската градина, че това е нормално. Че педофилът е човек с "алтернативно сексуално поведение". Това вече съвсем естествено може да доведе до сблъсък с някои будни християни. Не вярвам някой родител да е съгласен да се гаврят с децата му и да им обясняват, че това е нормално, алтернативно поведение.

Много хора смятат, че е човешко, християнско и почтено да бъдем толерантни към различните и да ги приемаме такива, каквито са "създадени". Но Библията казва - "И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде." Битие 1:27.

Християните не създават впечатление на толерантни и това донякъде е така. То се дължи именно на онзи Абсолютен стандарт за истина и добро и зло, за който споменах по-горе. И пак подчертавам дебело, че ние не мразим различните хора, а протестираме срещу моралния упадък, който те носят или греха, който не касае само тях самите, а обществото като цяло.

Неразбираното от страна на повечето хора, били те християни или не, произхожда от два мита. Първият е представата за Бог като добродушен старец, който обича всички и е толерантен към всичките си деца. Но истината е малко по-различна. Това не е Богът на Библията. Бог е постановил абсолютен морален стандарт, закон, с който ние сме длъжни да се съобразим. Не е важно какво НИЕ мислим или какво чувстваме за справедливо или не. Тук е разковничето - не НИЕ определяме кое е добро и кое зло. Бог го прави. Той е справедлив според Своите върховни стандарти, не според нашето усещане за справедливост. В крайна сметка, Той, бидейки Създател, е в правото си да определя кое е приемливо и кое не. Той мрази греха и го наказва. А християните се опитват да хвърлят светлина върху този факт. Да накарат хората да се осъзнаят. Защото ако не го правят, ще бъдат виновни пред Бога за деградацията на едно общество.

Вторият мит се корени в идеята или разбирането, че Богът на Стария завет е различен от Богът на Новия завет. Тук вече и християните се объркват. Но думите на Исус са ясни:

„Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня. Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.“

 

 

 

(Матей 5: 17-18)

Дотук с митовете.

Ако някой иска да види истинското лице на Бога, трябва да чете Библията. Цялата, а не само удобните ни пасажи. За да подкрепя християнският възглед за социалния пол, прилагам един текст от Левит 18 глава:

Господ говори още на Моисея, казвайки: Затова, пазете повеленията Ми, и съдбите Ми, чрез които, ако човек прави това, ще живее. Аз съм Иеова ..........С мъжко да не легнеш като с женско; това е гнусота. И с никое животно да се не съвъкупиш та да се оскверниш с него, нито жена да застане пред животно, за да се съвъкупи с него; това е мърсота. Не се осквернявайте ни с едно от тия неща, защото с всички тия се оскверниха народите, които Аз изпъждам отпред вас. Оскверни се и земята; за това въздавам върху нея беззаконието й, и земята избълва жителите си. Вие, прочее, пазете повеленията Ми и съдбите Ми, и не правете ни една от тия гнусоти... Защото, всеки който върши коя да е от тия гнусоти, - човеците, които ги вършат, ще се изтребят изсред людете си.“

И накрая, още нещо за толерантността. Кое според вас се счита за по-съвършена любов – това да гледаш как някой върви към погибел и да проявяваш толерантност и разбиране към неговия избор, или да се опиташ да го разубедиш, макар и с риска да бъдеш намразен?

Моля, г-да европейските законодатели да не ни подценяват дотам, че на фона на конвенции срещу насилието над жени, да се опитват да прокарват съвсем други неща, надявайки се, че няма да се усетим.

И моля, г-да будни граждани, не позволявайте на гей-лобитата да дискриминират нас, нормалните семейства, като заплашват с отнемане на децата ни, в случай, че не желаем тяхното джендър-индоктриниране в различните държавни институции. Вие казвате, че се борите срещу дискриминацията, искате свобода и равноправие, но се стремите да дискриминирате и ограничите нашата свобода, да завладеете умовете на децата ни и да ги обърнете срещу това, което ние считаме за морално и етично.


 


 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. merlin68 - Добра проповед, но някак едност...
20.01.2018 16:00
Добра проповед, но някак едностранчива. Аз например съм атеист, или може би е по-точно да кажа еретик, или може би още по-точно съм Тома Неверни. Аз не знам дали съществува Бог, но допускам, че съществува и понякога се опитвам да си го представя. Моят Бог не прилича на Йехова, Христос, Аалах... на ничия чужда представа за Бог. И въпреки това, съм съгласен напълно с размислите ти за третия пол. Но да речем, че аз бях мюсюлманин, ти приписваш добродетелите на християнството, нима мюсюлманите са лишени от тях? В случая с третия пол, мюсюлманите имат доста сходна с християните позиция, но за разлика от загубилото позициите си в обществото християнство, което "призовава" и "моли" властващите да проявят разум по проблема, исляма властва и не моли никого, а наказва отклоненията от сексуалните норми. В някои страни като СА и Иран ги наказва със смърт. Впрочем, тази строгост е била присъща и на християнството в периода когато е властвало. Също така ще припомня, че в периода на социализма, характеризиращ се с "войнстващ атеизъм", хомосексуализма също се преследваше от закона. Ще рече, че това не са християнски ценности, а ценности присъщи и на християните.
Що се отнася до заповедите на Бог, на мен ми е интересно как един християнин гледа на инквизицията през призмата на шестата Божия заповед - "не убивай", или на продажбата на индулгенции, на насилственото налагане на вярата, горенето на книги, унищожаването на история... и да не изреждам повече. Нима Бог повели на неговия наместник на Земята - Църквата, да се занимава с всичко това?
цитирай
2. shushulko - Здравей! Църквата през годините ...
20.01.2018 23:03
Здравей!
Църквата през годините на своето съществуване е допускала много грешки. Периодът, за който говориш, води до разцепление в редовете на църквата и до Реформацията - отделянето на тези, които не са съгласни с делата и неверните догми на Католическата църква. След това следва възход на християнската култура. Аз принадлежа към класическата протестантска вяра. А относно мюсюлманите- ислямът е религия, която взима някои идеи от християнството.
цитирай
3. radostinalassa - Не може
22.01.2018 18:01
Някакво малцинство от хора, и то с болестни отклонения да се налага като модел за възпитаване на невръстни малки деца в неговите и на либералите идеи.
цитирай
4. nkf - Чудесна статия, всичко е точно т...
25.01.2018 16:31
Чудесна статия, всичко е точно така, напълно споделям. Обаче виждам, че пръв под статията се е изказал небезивестният комунист мерлинчо (който иначе няма повече от два грама мозък в главата си, а вярата му е изцяло в партията, путин и русия, и те са му боговете), та е нахвърлил доста глупотевини, породени от уникалното му невежество по верските въпроси ( не че по другите демонстрира някаква компетентност). Той горкия не знае, че инквизията "НЕ УБИВА", това е разследващ орган, екзекуциите са се вършели от светските власти. Абе, мерлинчо, коя власт ще предостави върховното право на организирано, санкционирано насилие на някого другиго бе, пък било то и църквата в зенита й на влияние? После, в следствие на инквизиторските процеси са екзекутирани около 7.000 души, и то след щателно и дълго проучване, понякога продължавало с години. Като причините за тези процеси са много сериозни. Ти знаеш ли що е индулгенция бе, мерлинчо? Къде каза, че се налагала вярата "насилствено"? Ти това в наръчника на младия комунист-агитатор ли го чете? И коя история моля е унищожена, то добре, че са били манастирите, та да оцелеят доста неща. Добре, че е библиотеката във Ватикана, че да оцелеят безценни сведения за нашата история, та дори ид нес да научаваме истината. Ти кажи по-добре за унищожаването на българската история от гръцките фанатици и руските окупатори-там е сериозната проблематика.
Сега малко към вас, shushulko. Църквата не допуска грешки, защото тя е бого-човешко единство и глава на църквата е сам Исус. Могат определени членове на църквата, било то духовници или миряни да допуснат грехове, но за тях си носят персонална отговорност, а не църквата. За опрощението на тези грехове е дадено от сам Исус тайнството "покаяние", следвано от налагане на удовлетворение от покаянието, известно при нас като индулгенция, а при православните като епитимия - това са така наречените "добри дела"(молитва, милостиня, пост...). Причините за Реформацията - най-голямото разцепление на църквата
цитирай
5. nkf - след разкола и отпадането на цар...
25.01.2018 16:37
след разкола и отпадането на цариградската патриаршия - е друга, макар и Лутер да си е намерил формален повод за разкола, който предизвиква. Но при Лутер нещата са много по-страшни, отколкото при цариградските съборници и патриаршисти, защото те правят разкол, но все пак запазват основните учения на църквата и не посягат на тайнствата и тоя смисъл при тях има място за спор има или или няма ерес. При лутераните и останалите секти (те не са църкви, защото църквата е само една) има отхвърляне на светите тайнства (и още много други неща), които разрушават църквата на практика. Затова там спасение няма и затова протестантството е започнало своя упадък още с появата си,а към наши дни е на смъртно легло. Протестантските страни - Швеция, Дания, Норвегия, Холандия и т.н. са в челото на моралния и обществен упадък и са в челото на най-атеистичните общества. Някакво живо протестантство има само в САЩ и в бившите комунистически страни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shushulko
Категория: Политика
Прочетен: 123461
Постинги: 54
Коментари: 111
Гласове: 115
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031