Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2018 18:17 - Българска торба, какво представлява и къде се прилага?
Автор: functionalpowerfit Категория: Спорт   
Прочетен: 1435 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2018 00:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте приятели и привърженици на спорта и здравословния начин на живот!

Ако вече сте част от нашата общност сигурно вече сте запознати с принципите и концепцията на нашия начин за поддържане на оптимална и балансирана физическа форма.
Ако не сте, ще ви припомня, че ние имаме за цел да бъдем функционални. Да изграждаме всички физически качества (сила, бързина, издръжливост и ловкост) и едновременно с това да изглеждаме добре визуално със здравословно и балансирано хранене без строги диети и лишения.
Опитали сме да изразим това в нашето лого, което включва щанга, пудовка и Българска торба.
image
В тази статия ще ви запозная именно с нея – Българската торба. За някой трениращи това е добре познат и любим уред, а други може пък да се чудят какво е това. За това аз съм длъжен да опиша какво е това нещо, което използваме като пръв помощник в нашата подготовка.
Известнаа e  по цял свят като Bulgaian bag
Нейният „изобретател“ българинът Иван Иванов, бивш състезател по борба и настоящ треньор, които извършва тази дейност в САЩ. Неговата идея идва 2005 –та година когато се появява и българската торба. Той черпи вдъхновение от българските овчари в далечното минало, които носели агне на раменете си.
Те били доста по силни и издръжливи от днешните средностатистически българи. И така той създава този невероятен уред с който да помогне на своите състезатели по борба да усъвършенстват своята експлозивна сила, координация, ловкост и бързина.

Неговата запазена марка е Supless training sistem, създава и федерация IBBC (International Bulgarian Bag Confederation), която провежда курсове за тренировки.

Тринайсет години по- късно този уред не само, че не е забравен, а добива все повече популярност и е неизменна част от оборудването на всяка зали за кондиционни тренировки и дори присъства и в стандартните фитнес зали на места.
За съжаление много производители опитват да я имитират но аз ще ви опиша какво представлява оригиналната торба, произведена от Иван Иванов.

Торбата има дъговидна форма или иначе казано нещо като полуелипс.
Облицовката е направена от естествена кожа или от винил, вътрешността е изпълнена най-често от пясък или гумени (каучукови) стърготини.
Тя има три места за захват и работа с нея.
Главните дръжки са в двата края на дъгата и имитират краката на агнето. С тях се правят основните динамични движения като въртене изхвърляне и обръщане.
Външните дръжки са три на брой и са разположени в горната част на дъгата и се използват при най-различни упражнения за хват сгъване разгъване и т.н.
Каишките наподобяващи стандартни фитили за щанга и са зашити в края на торбата. Могат да се използват от начинаещите за стабилизиране на хвата , за придържане на торбата при подскоци или лицеви опори.
Стандартните размери на торбата са пет на брой и варират от 5 до 22 килограма. Правилният размер за индивидуален избор се ръководи от правилото, че торбата трябва да е 20% от теглото на трениращия с нея.

Какво приложение има този уникален уред?

Обхвата на упражнения е толкова широк, че тя може да се използва както в професионалния спорт така и от любители и дори съвсем начинаещи. Хубавото при нея е, че риска от контузия е минимален поради уникалната и форма и материалите от, които е изработена. Дори повишава мобилността на ставите и ги прави по устойчиви за в бъдеще.
Разбира се, ако за пръв път се сблъсквате с нея не е хубаво на своя глава сами да опитвате да тренирате с нея. Българската торба може да се използва навсякъде, където поискате, става за домашни тренировки и на открито. Може да натоварите основно цялото си тяло с нея или да я използвате само за загрявка преди основната си тренировка. В зависимост от интензитета и методът на тренировка с нея можете да сваляте килограми или пък да изградите качествена мускулна маса. С нея може да се работи в повече от една равнинна в различни динамични упражнения, това е ключов способ за усъвършенстване на координацията.
Освен това кара тялото да работи като едно цяло, а не като отделни мускулни групи. Ангажира няколко двигателни вериги за по малко от секунда, я прави толкова комплексна. Изгражда много силен хват и при удачен избор от упражнения може да акцентираме върху всяка мускулна група. Може да направите както кардио тренировка така и силова. Избора е ваш, единственото, което се изисква е да се свържете с нас от FPF и да направим заедно вашата тренировка.
За да не отклонявам статията, която има за цел да ви запознае с уреда ще кажа, че ще направя отделна статия за упражнения и тренировъчни коплекси и място на приложение в нашите тренировки.
За да добиете представа тук ще приложа няколко видеоклипа на които демонстрираме част от упражненията, които може да направите с нея.


https://youtu.be/T6C2IObXQ-I


https://youtu.be/67409w2-lR4

https://youtu.be/ufB8EqD5YVU

 


Тагове:   fitness,   crossfit,   functional training,   outdoor training,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: functionalpowerfit
Категория: Спорт
Прочетен: 34043
Постинги: 19
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031