Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2012 14:04 - ДА СКОЧИШ ОТ КОСМОСА
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 5301 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.10.2012 22:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 
На 15 март 2012 г. австриецът Феликс Баумгартнер (на 43) скочи от космическа капсула на височина 71 580 фута (21 818 метра), като част от проекта Red Bull Stratos. Следващият етап на проекта се предвижда да е скок за подобряване на досегашния рекорд за височина и скорост. Феликс Баумгартнер се качи на космическата капсула, прикрепена под гигантски балон, пълен с хелий, който я изкачи над т. нар. "Линия на Армстронг", намираща се на около 20 км над морското равнище. 

image

Точно в 09:50 ч. , на около 30 км от Розуел, облеченият в скафандър Феликс Баумгартнер се приземи с парашут в пустинята на Ню Мексико, завършвайки успешно полетът си от ръба на космоса. Само 1 час и 40 минути по-рано екстремният състезател от Австрия се издигна от Розуел на борда на космическата капсула, прикрепена към 165-футов балон, пълен с хелий.

image

Целта на тази експедиция към ръба на пространството е да се достигне до над т. нар. „Линия на Армстронг”, където за първи път да се направят тестове в реални условия. „Линията на Армстронг” е областта в пространството, където земните граници и закони изчезват. Това е един негостоприемен свят за хората, където атмосферно налягане е толкова ниско (0.0618 атмосфери), че течностите започват да кипят при нормалната температура на човешкото тяло. В тази враждебна зона хората не биха могли да оцелеят без скафандър, който да ги защити от силите на налягането при снижаване, от космическата радиация, недостига на кислород и от ниските температури, падащи до  минус 75 градуса по Целзий. За да достигне до „Линията на Армстронг”, Баумгартнер първо преодолява друга "зоната на смъртта", която е по-близо до земята. Става дума за липсата на възможност за евакуация в случай на авария по време на първите 1000 м от неговото изкачване, защото няма да има време да излезе от капсулата и да отвори парашута.

image

Издигането на космическата капсула и излизането от нея за скока минават точно както са планирани. По време на скока Баумгартнер прекарва около три минути и 43 секунди в свободно падане, достигайки скорост от над 360 мили в час (580 km/h), преди да си отвори парашута. Общо скокът е продължило около осем минути и осем секунди.

След приземяването си той споделя, че най-трудната част е бил изключителният студ, с който той се сблъсква. За в бъдеще ще трябва да се постигнат още подобрения върху този аспект. Австриецът признава, че ще трябва да работи и за привикване с извънредните измерения на пространството. „След като известно време падах изпитах желание да отворя парашута, но тогава забелязах, че все още съм на надморска височина от 50 000 фута (15 240 м)”, допълва Баумгартнер.

По същество това е само пробен скок, предшестващ скачането от височина 96,640 фута (29,460 м), осъществено на 25 юли 2012 г. При втория опит достигнето до набелязаната височина отнема на Баумгартнер около 90 мин. Свободното му падане преди отварянето на парашутите, продължава 3 мин и 48 сек. Максимална скорост, достигната от Баумгартнер, е около 536 мили в час (862,6 km/h), казава Брайън Ътли, официален наблюдател на събитието.

Още с първия си скок Баумгартнер успява да влезе в книгата с рекордите на Гинес. Днес той е едва третият човек, оцелял след скок от такава височина. Единствените други, които успешно са скочили от по-големи височини на са руснакът Евгений Андреев и американецът Джоузеф Китинджър. И двамата осъществяват своите подвизи през 60те. Китинджър е жива легенда, който въпреки своите 83 години, в момента е ментор на проекта Red Bull Stratos и ръководи тестовият полет на Баумгартнер от контролната зала в Розуел. Китинджър е част от екипа от близо 100 души, в който са наети едни от най-добрите експерти в областта на медицината и космонавтиката за мисията. Техническият директор Арт Томпсън е участвал с изграждането на първия бомбардировач по технологията „Стелт”, а медицинският директор д-р Джон Кларк е служи като бордови хирург при шест мисии на космическите совалки.

Датата 8 октомври 2012 г. е определена Баумгартнер да се опита да постигне свръхзвукова скорост. За целта той ще скочи от рекордните 23 мили (37 км).

image
Снимка от рекордния скок на Джоузеф Китинджър от 31,3 км, осъществен на 16 август 1960 г. При състоянието на свободно падане той достига скорост от 988 km/h.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622173
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865