Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 17:55 - Астронавт на Марс?
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 8053 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 29.03.2013 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
Всъщност не. Снимката показва тренировка на Земята. На нея е запечатан инж. Фолкер Майвалд, началник на екип 125 от Евро мисията Луна Марс Б, докато обикаля скалните масиви на Юта в търсене на геоложки проби.

image
Геологът Мелиса Батлър от екип 125 на Евро мисията Луна Марс Б събира геоложки проби.

С площ почти като тази на Земята, Марс съдържа всички предпоставки, необходими за наличие или поддържане на живот. В това й качество планетата е като Розетския камък за разкриване на въпроса дали явлението живот е нещо уникално за Земята, или е нещо често срещано във Вселената. Изучаването на Червената планета може да ни покаже дали живота, какъвто е известен на Земята, е модел за живот и другаде, и дали ние сме само една малка част от много по-обширния и по-разнообразен пъзел. Освен това като най-близка планета с всички необходими ресурси за поддържане на технологична цивилизация, Марс ще бъде решаващ фактор, който ще определи дали човечеството може да надскочи света на произхода си, за да се възползва от отворените граници и неограничените перспективи на Космоса. Червената планета предлага невероятни шансове за нашата наука, а така също може да бъде вдъхновение и цел за нашите деца, както и потенциално безгранично бъдеще за техните потомци. Марс е предизвикателството, което ние само трябва да прегърнем.

С цел да се подпомогне развитието на ключови знания, необходими за подготовката на човешкото присъствие на Марс, и за да вдъхнови обществеността като направи по-близка визията за човешкото изследване на Марс, Обществото за Марс създаде Изследователска аналогова станция за Марс (Mars Analog Research Station – MARS). Глобалната програма на проект MARS ще включва дейности в бази, изградени в четири района, наподобяващи условията на Червената планета, разположени в пустинята в Канадска Арктика, американския югозапад, австралийската пустош, и Исландия. В подобна враждебна среда учените ще стартират програма за всеобхватни и дългосрочни дейности по полеви изследваня в областите на геологията и биологията, които ще се провеждат в същия стил и при много от същите ограничения, каквито биха били на Марс.

В САЩ и Мароко учени вече изучават какви предизвикателства би предложил пред хората животът на Марс. Фотографът от Ройтерс Джим Уркхарт прекарва известно време в пустинята на щата Юта, наблюдавайки как екипът на Mars Desert Research Station извършва симулации на живота на Червената планета. В същото време изследователите от Австрийския Космически Форум в партньорство с Центъра за изследване „Ибн Батута” се установяват в северната част на Сахара за провеждане на инженерни експерименти, теренни операции, астробиологията, и геофизика. 

image

MDRS (Mars Desert Research Station) насред пустинята на Юта, 2 март 2013 г. Аналоговите изследователски станции са лаборатории за обучение как да се живее и работи на друга планета. Всяка от тях е прототип на станцията, която ще приюти кацналите на Марс хора, служейки им за основна база през месеците на проучвания в суровата марсианска среда. Подобна станция представлява ключов елемент в планирането на настоящите мисии с астронавти до Марс. Централният модул на всяка станция е цилиндрична секция на два етажа с диаметър 8 m, като цялата структура е монтирана върху подпори. Всички останали периферни секции, някои от които надуваеми, се свързват към централния модул.

image

Изглед към MDRS на фона на нощното небе над пустинята на Юта (2 март 2013 г.). С помощта на MDRS учените имат за цел да проучат възможността за изследване на Марс от хора, като за целта  се възползват на наподобяващия повърхността на Марс терен в пустинята на Юта, за да се симулират в максимална близост условията на живот и труд на Червената планета.

image

Учени, студенти и ентусиасти работят заедно за разработването на полеви тактики и проучване на терена, като за целта носят симулационни космически скафандри и раници за подаване на въздух. Те живеят заедно в малката комуникационна база с ограничено пространство и консумативи.

image

image

image

image
 image

image

Вижте повече тук

 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indreal - Мда,
30.03.2013 15:27
и аз съм гледал "Желязно небе". Но не зная нищо за летящите чинии на Хитлер...
цитирай
2. анонимен - Интересно
31.03.2013 22:10
Не е ли рано да се праща Астронавт там ?
цитирай
3. indreal - Не е
01.04.2013 15:52
Всяко пращане на астронавт е навременно. В смисъл, че щом е технически изпълнимо, значи му е време да бъде осъществено.
цитирай
4. alexs - Можем да идем на Марс! Защо още не сме ...
02.04.2013 21:28
Можем да идем на Марс! Защо още не сме там - проблема е в банките, а не в техниката....Според Артър Кларк вече трябваше да има одисея в космоса космонавти да летят до Юпитер и Сатурн .....да има обитаеми бази на луната и Марс!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618367
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865