Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2013 18:30 - За енергийната ефективност или как средностатистическият търсач на приключения да си улесни живота сред дивата природа
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 6774 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.09.2016 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всеки почитател на многодневните планински преходи, дивото къмпиране и въобще на по-продължителните приключения сред природата, със сигурност се е сблъсквал с проблеми, причинени от изтощени батерии. Без възможност за презареждане, неизбежно идва моментът, в който фотоапарати, мобилни телефони, GPS-и или челници и фенерчета престават да функционират. А това може да вгорчи живота на всеки, разчитащ на преносимите си дигитални устройства, средностатистически търсач на приключения. За късмет обаче технологиите се развиват и пазарът вече предлага доста надеждни устройства за презареждане на батерии, което позволява връзката с цивилизацията наистина да бъде прекъсната.

Ще представя три интересни и достъпни предложения, използващи за зареждане на преносими дигитални устройства, най-разнообразни алтернативни източници на енергия, като се започне от слънцето, мине се през твърдото гориво и се стигне до газ пропан-бутан и геотермални извори.

Instapark Mercury 10

Преобразуването на практически неограничената слънчева енергия в електрическа дава на производителите невероятно много възможности. И тъй като диапазонът на пазара на преносимите слънчеви зарядни устройства може да се определи меко казано като необхватен, опитах да избера устройство, което да отговаря на три идеални орпеделящи елемента: мощност, преносимост и цена.

image

Instapark Mercury 10 е портативен соларен панел, създаден за зареждане на мобилни устройства с USB изходи. Той е лек, компактен и лесно се побира в чанта или раница. Съставен е от три слънчеви панела, осигуряващи обща мощност от 10 вата. Когато слънчевите панели се сгънат, Instapark Mercury 10 се превръща в пакет с приблизителния размер на книга с твърди корици (23/56 см), само че е по-тънък (1,27 см) и по-лек (340 гр).

За разлика от повечето соларни зарядни устройства, които заради нестабилните вериги, изискват наличие на отделна батерия, където да се съхранява произведената енергия, и от която фактически да се зареждат устройствата, усъвършенстваният Instapark Mercury 10 разполага с два стандартни USB порта за директно включване за зареждане на външни мобилни джаджи, в т. ч. всички поколения iPhone, таблети, лаптопи, MP3 плейъри, зарядни за батерии и много други. Instapark Mercury 10 може да зарежда едновременно две устройства.
    Цена ~$80 в Amazon

PowerPot

Предназначен за употреба сред природата, PowerPot е елегантно изглеждаща тенджера за готвене, която обаче има и една скрита тайна под формата на хардуер, генериращ топлоелектрическа енергия. Достатъчно е мобилното устройство да се свърже към USB изхода на PowerPot-а, за да бъде заредено с електричество, трансформирано от топлината при готвенето.

image

Най-впечатляващото е, че за да сготви храна и едновременно с това да зареди включените към него дигитални устройства, PowerPot се нуждае от произволен източник на топлина. Това може да бъде туристически газов котлон, открит огън, нагорещен от слънцето метал, или дори естествен горещ извор. Важното за целия процес е, че течността в съда е по-студена от източника на топлина, върху който е поставен PowerPot, и всъщност температурната разлика е това, което се използва за генериране на алтернативна енергия. PowerPot може да зарежда до 3 устройства едновременно.

PowerPot има потенциала да окаже голямо въздействие върху индустрията за къмпинг оборудване, макар че от Power Practical – изобретателите на PowerPot – са имали далеч по-различни идеи за приложението на своя продукт, отколкото употребата му на къмпинг. Целта им всъщност  е била да предложат източник на енергия за хората в развиващите се страни, които нямат регулярен достъп до електричество. Например в Африка има над 200 млн. потребители на мобилни телефони, които не разполагат с електричество в домовете си. Вместо това те трябва да изминават огромни разстояния за едно просто зареждане на телефоните си.

Дори да оставим настрана благородните намерения на създателите на PowerPot, мисля че всеки би се чувствал чудесно, ако може толкова лесно да генерира "зелена" енергия, докато прави нещо полезно по време на любимите си приключения сред природата.

Цена $150.00 от
www.thepowerpot.com

BioLite

Изобретенa от Александър Дръмонд и Джонатан Сийдър, технологията Biolite е вдъхновена от философията за прилагане на ефективен дизайн към реалните световни проблеми. Откритото изгаряне на дърва е неефективно, защото се губи потенциална енергия и се създава токсичен дим, в следствие на непълното изгаряне. Внимателно проектирана,  печката BioLite използва вентилатор, който нагнетява въздуха в огъня, с което горенето се подобрява драстично. С интелигентен и иновативен дизайн, този малък, но мощен уред, ползващ като гориво всяка налична биомаса, обещава много: елиминра нуждата от носене на гориво, като не само ще сготви храната ви, но ще зареди и мобилните ви електронни устройства, при това без да създава дим.

image

За ефективното зареждане на дигитални джаджи трябва да се поддържа силен огън. Ако топлината е твърде ниска, печката не може да произвежда достатъчно енергия за едновременно захранване на вентилатор и за зареждане на включеното устройство. Тогава автоматично се дава приоритет на вентилатора. При такъв режим светлинният индикатор на BioLite свети в оранжево. Когато обаче се произвежда излишък от енергия индикаторът свети в зелено. Осигуряването на постоянен поток от електрическа енергия към включените за зареждане устройства е само въпрос на добро поддържане на огъня.

Подобно на всяко добро оборудване за къмпинг, печката Biolite изглежда компактна и здрава. Вътрешната й камера е изработена от устойчива на висока температура стомана. От вън е заобиколена от стоманена мрежа с профил на пчелна пита, която позволява уредът да се докосва с ръце дори след като температурата във вътрешната камера е станала висока. Мрежата се огъва, ако бъде стисната здраво, но възвръща формата си след като бъде освободена, така че няма място за притеснение от деформиране на външната част. За стабилност, Biolite има три разтегателни крака, направени от солиден, но лек анодизиран алуминий. Дори върху неравна повърхност, краката лесно позволяват печката да се разположи безопасно.

imageimage


Пластмасовият корпус около вентилатора и генератора изглежда като потенциално слабо място. Тревогите, че при запалване пламъцие с лекора ще стигнат до там, превръщайки мястото в лепкава купчина от разтопена оранжева пластмаса, са напразни. Корпусът е направен от изключително здрава пластмаса, проектирана да издържа доста висока топлина. Дори и внезапен силен вятър да започне да причинява проблеми, е лесно да се промени позицията на печката, така че пламъците да се държат далеч от пластмасата.

Biolite може да се стори твърде тежка на алпинистите. Освен това компактните й размери ограничават нейния капацитет, което я прави подходяща най-вече за малки групи. Но допълнителното тегло се компенсира с отпадането на необходимостта да се носи гориво. Ако в сметката се сложи и възможността за зареждане на електронни джаджи по време на пътешествието, Biolite се превръща в един от най-леките и евтините комбинирани уреди. Със сигурност е и един от най-креативните и добре проектирани продукти за къмпинг на пазара.

Цена $129.95 от
 
www.biolitestove.com
А ето и информация за портативни водноелектрически генератори

от Димитър ПЪКОВ




 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621643
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865