Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2013 01:17 - Джеф Безос от Амазон и Аполо 11: приключението продължава
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 4138 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.07.2013 23:01


 На 16 юли 1969 г. светът наблюдава началото на историческата мисия на Аполо 11 до Луната. В 09:32 ч. стандартно източно време, след синхронно запалване петте двигатели F-1  издигат тежащата 2800 тона ракета Saturn V в космоса. Като еквивалент, това е все едно да хвърлиш едновременно във въздуха 400 напълно развити слонове. Ето защо ракетният двигател F-1 продължава да е едно от модерните чудеса на света: 680 хил. кг тяга, 32 милиона конски сили и капацитет на изгаряне от 2720 кг ракетно гориво и течен кислород в секунда; най-мощния еднокамерен ракетен двигател с течно гориво, създаван някога. Горивото на петте F-1 от Аполо 11 изгаря само за броени минути (всъщност за 165 сек.), след което, както NASA планира, двигателите падат обратно на Земята, потъвайки някъде в Атлантическия океан. Няколко дни по-късно Нийл Армстронг стъпва на Луната.

Милиони хора по света са вдъхновени от програмата Аполо. Сред тях е и Джеф Безос, основателят на  Amazon.com. Тогава едва пет годишен, той наблюдава по телевизията развоя на мисията на Аполо 11, и без всякакво съмнение определя това събитие като основният принос за страстта му към науката, техниката и проучванията. Години по-късно той започва да се пита, ако е заобиколен от специално подбран екип подводни професионалисти, дали може да намери и евентуално да извади двигателите F-1, с които започва мисията на човечеството до Луната?

Година по-късно, на 20 март 2012 г., Джеф Безос съобщава, че специално сформираният и финансиран от него екип, е намерили ракетни двигатели F-1 от мисия на Аполо, използвайки прецизно сонарно оборудване. Макар че не е известно в какво състояние са двигателите, които са били под водата повече от 40 години, Безос обявява, че планира да извади поне един от тях. Въпросният F-1 лежи на дълбочина от 14000 фута (4270 м), на около 400 мили (640 км) източно от Кейп Канаверал, Флорида. На 28 март 2013 г., Безос съобщава, че са успели да издигнат части от двигател F-1 до повърхността, като публикува и няколко снимки. По време на трите си седмици в океана, екипажът на борда на многоцелевия кораб Seabed Worker работи с дистанционно управляеми подводни апарати, с чиято помощ космическите исторически артефакти са издигнати на повърхността от  4300 м дълбочина.

image image
image image
image image
image image
image image

Когато четири месеца по-късно Seabed Worker акостира в Порт Канаверал, дълбоководния екип на Джеф Безос разполага с достатъчно компоненти от два двигателя F-1, летели с гигантската ракета Saturn V към Луната.

image

От дъното са извадени тръстерни камери, газови генератори, инжектори, топлообменници, турбини, горивни колектори и десетки други по-дребни детайли – прекрасни и поразителни артефакти от програмата Аполо. Но има и една тайна, която океанът не иска да разкрие лесно: идентифицирането от коя точно мисия на Аполо са двигателите. Високата температура по време на полета и силната корозия, причинена от прекараните 43 години в солената вода, са заличили по-голямата част от оригиналните серийни номера.

Извадените части са пренесени в Космическия център в Хътчинсън, Канзас, където са поверени на екипа по възстановяване и консервация. От там на 19 юли дойде и новината, че фабричният сериен номер на единия от двигателите е 2044, което отговаря на номер 6044 по сигнатурата на NASA. Това означава, че Джеф Безос е извадил от дъното на Атлантика двигател №5 –централният от петте, помогнали на Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс да стигнат до луната с Аполо 11.

image

Кой би си помислил, че 5-годишното момче, очаровано от думите "Орелът се приземи" и "една малка стъпка..," ще бъде същият човек, който години по-късно ще извади многобройни компоненти от ракетни двигатели F-1 от дъното на Атлантическия океан? Какъв вълнуващ  завършек на историята, започнала от едно възхищение преди толкова много години.

image

От bezosexpeditions.com




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622872
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865