Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2015 14:26 - Google отива на Еверест
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 4001 Коментари: 0 Гласове:
2



 С тежаща около 20 кг. система от камери, побираща се в раница, и с мисията да заснеме света, Google ни отвежда до Хималаите за един по-близък поглед върху шерпите, които наричат планините свой дом.

image

През март и април 2014 г., малко преди лавината, която отне живота на 16 души на връх Еверест, екип от Google извършва преходи из Непал в региона Кумбу с желанието да създаде най-подробната карта на района, правена до момента – подход, който от Google, започват да прилагат и в други неприсътпни места из цялата планета. Експедицията от 16 участника включва инженери и международни специалисти за развитие, а неин водач е Апа Шерпа – легендарният алпинист, който е изкачвал Еверест 21 пъти. 

Google публикува повече от 45 000 панорамни снимки, за да създаде това интерактивно Street View преживяване, което днес е на разположение. С помощта на Street View-трекера – 20 килограмова раница, снабдена със сферична камера с 15 обектива, стърчаща на половин метър над главата на снимащия – екипът на Google заснема всичко по пътя от 38 мили между град Лукла и базовия лагер на Еверест. Експедицията прави и отклонение по река Бхоте Коси към градчето Таме, където се намира манастирът Thame Dechen Chokhorling.

Резултатът е виртуална обиколка по стъпките на пътуването, което повечето хора правят, за да стигнат до базовия лагер на Еверест. Но проектът отива и по-далеч, като екипът заснема вътрешните части на различни културни обекти от региона, както и жилища на обикновени шерпи.

Ръководителят на проекта Рали Сиймстър, чийто опит е в международното развитие, казва, че с предоставянето на 360-градусова гледка от вътрешността на манастири и домове на шерпи, те излизат извън границите на картографирането, журналистиката, изкуството и човешкото разбиране. Част от усилията на този проект са насочени към предоставянето на знания и ресурси на организации с нестопанска цел, каквито са Story Cycle и фондация „Апа Шерпа". С използването на тези изображения те могат да визуализират каузата си и да разкажат своите истории пред света чрез Google Maps.

Вътрешните панорамни снимки създават един нов вид пространствено осъзнаване. Не че чувството е съвсем като да си там, но все пак помага да почувстваш мястото в много по-близък контекст, отколкото ако го гледаш през една безплътна снимка. 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622828
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865