Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2016 15:56 - Плаващи спасителни убежища
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 1469 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Обезпокоителнят темп на покачване на морското равнище е вдъхновил дизайнерите Жу Инг и Ниу Юнтао да създадат плаващ подслон за спешни случаи, който има потенциал да спаси хиляди човешки животи. Проектът е насочен към осигуряване на помощ и оцеляване при природни бедствия, в които са замесени големи обеми от вода, като при наводнения и цунами. При подобни извънредни ситуации плаваемостта на спасителните средствата е от жизненоважно значение за оцеляването. Съществува и вариант нивото на водата да се покачи рязко и непредсказуемо в един много кратък период от време, което превръща оцеляването в много трудна задача. Именно тук е моментът, в който Duckweed Survival House влиза в играта. 

image

Дизайнът, който печели на Жу Инг и Ниу Юнтао Red Dot Award за 2015 г., има за цел да задържи плаващият подслон в изправено положение, независимо от състоянието на водната повърхност под него. За разлика от обичайните, изложени на стихиите, спасителни плотове, Duckweed Survival House представлява затворен плаващ подслон, защитаващ хората от големите вълни, докато чакат помощ или се опитват да стигнат до безопасно място. 

image

Duckweed Survival House може бързо да се надуе, благодарение на вградена камера с въглероден диоксид под високо налягане. Подводен ствол, съдържащ газовия цилиндър в основата си, предлага стабилизираща функция, а също така осигурява и филтриране чрез обратна осмоза. Благодарение на нея морската вода се превръща в прясна питейна, до която обитателите могат да стигнат през отвор в пода на убежището. Свежият въздух стига до вътрешността чрез въздушен клапан на покрива.

image

Отделни плаващи убежища могат да бъдат събрани заедно, за да се увеличи тяхната стабилност и да се подобри устойчивостта им на големи вълни и силни ветрове. Събраните заедно убежища стават много по-видими, което е особено полезно през нощта, когато благодарение на флуоресцентни маркери, спасителите могат по-лесно да ги локализират. 

Duckweed Survival House има шанс да се превърне в бъдещето на спешните убежища.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622514
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865