Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2007 16:46 - Испанска Сеута
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 4349 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2007 10:50


Северна Африка е предпочитана дестинация за почивка на хора от цял свят. Безспорният лидер по посещения е Египет, но за съжаление и там радикалният ислямски фундаментализъм успя да пусне корени. След няколко кървави атентата, извършени целенасочено срещу туристи, стана ясно, че екскурзията до Страната на фараоните вече може да крие сериозни рискове. Другият регионален лидер в туризма е Мароко, където обаче също от години тлее кървав конфликт между кралското правителство и бунтовниците от фронта “Полисарио” в Западна Сахара. Ето защо за европееца да посети Северна Африка без изобщо административно да напуска Европа вече е не просто предизвикателство, но и аспект на физическата сигурност. Подобна необикновена възможност предоставя екскурзията до испанска Сеута – град на мароканското средиземноморско крайбрежие с площ от едва 19,5 км2 и население от 73 хил. души. Малцина са хората, подозиращи, че от няколко столетия насам на северния африкански бряг, непосредствено срещу британския бастион Гибралтар, Испания има свое собствено владение. За да се стигне до там не са необходими визи. На всеки час от град Алхесирас, разположен в континентална Испания, към африканския бряг тръгват фериботи. Понеже това е най-тясната част на Гибралтарският пролив, преходът между двата континента трае само 40 минути.

По принцип улиците на много от големите европейски градове, като Париж и Лондон отдавна са придобили доста сериозна “екзотичност”, благодарение на емигрантския наплив от бившите колонии. Ето защо при слизането си на пристанището в Сеута жадният за африканска екзотика европейски турист може да остане малко разочарован, защото на пръв поглед градът е типично испански. Но само на пръв поглед. В действителност Сеута е пропита с неповторима атмосфера, благодарение на уникалното сливане на християнска и ислямска култура. В града изобилства от интересни исторически и архитектурни паметници, сред които са традиционни арабски бани и градският музей, разполагащ с голяма колекция от археологически находки и произведения на изобразителното изкуство. Сеута е разделена на две части от воден канал. На вниманието на посетителите на града има уникален морски парк – комплекс от езера, тропически градини и зоопарк. Старият град не е много голям, но пък крепостта, която се намира в самия му център е внушителна. Построена през 15 век от португалците, тя е свидетелство за стратегическата важност на това място, сменило през вековете много владетели – както мюсюлмани, така и християни.

Както вече стана дума, за съществуването на този град знаят малко хора, поради което, за разлика от континентална Испания, Сеута не е задръстена от туристи и в уличните кафенета или в магазините никога няма тълпи от хора. По тази причина в местните туристически офиси гледат на всеки посетител с жив интерес и винаги са всеотдайни в помощта си. Освен всичко друго, Сеута е и свободна икономическа зона, което превръща града в привлекателна шопинг дестинация.
Димитър ПЪКОВ - Инд.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619153
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865