Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 15:03 - Хотелът-фар в Северно море
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 4413 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 31.07.2014 12:43


 Описван от някои като „най-изолирания хотел в Германия”, 125 годишният фар Roter Sand, намиращ се на около 30 мили от брега на Бремерхафен, Долна Саксония, посреща гости от над 14 години.

image

Фарът Roter Sand е построен през 1885 г. в естуара на река Везер.
image
image

По онова време се счита за техническа чудо, тъй като е първата по рода си конструкция, изградена направо върху морското дъно, чиято дълбочина на това място е 22 м. За почти 80 години боядисаният в червено и бяло фар е първото нещо, което моряците виждат по пътя им към пристанищния град, и последното нещо от Стария континент, което милиони емигранти зърват при навлизането на корабите им в Северно море, от където започва тяхното пътуване към Новия свят. През 1964 г. се установява, че стоманеният фундамент е станал нестабилeн и фара е изведени от експлоатация.

image

През 1987 г., в резултат на грандиозна спасителна акция, фундаментът на високата 31 метра сградата е укрепен, и след реставрация на интериора, Германската фондация за защита на паметниците (DSD) отваря възстановения фар за обществен достъп.

image
image

От като през 1999 г. първите посетители изкачват стълбите на Roter Sand, фарът е посрещнал над 5500 еднодневни екскурзианти и 800 гости с пренощуване.

Някога фаровите пазачи са изтегляни нагоре до фара в голяма кошница.

image
image

За разлика от тогава, днешните гости само с няколко крачки могат да се прехвърлят по мост (трап) между кораба и сградата на фара, което е далеч по-сигурен начин от пътешествието в кошницата. Но и тази сигурност е относителна, защото за да се стигне до входната врата на кулата трябва да се изкачат стъпалата на висока шест метра външна стълба. В случай, че потенциалните гости на фара поради страх от високо не успеят да преодолеят отвесните стъпала, сумата, която предварително са платили, не се възстановява.

image

image

Еднодневните екскурзии до Roter Sand струват 91 €. Два дни с една нощувка са доста по-скъпи и излизат по € 556 на човек. Но тези, които биха искали да посетят Roter Sand трябва да бъдат търпеливи.

image

image

MS Lev Taifun извършва пътуването от Бремерхафен до фара в Северно море в рамките на 2,5 часа (тръгването зависи от приливите и отливите) и то само при спокойно море. Това означава, че има голям шанс резервациите – налични само от май до август – да бъдат отменени дори в последната минута. Гостите, които отседнат във фара, може също да се окажат негови принудителни обитатели за неопределено по-дълго време от планираното, ако атмосферните условия през нощта рязко се влошат, което би направилo тяхното транспортиране към сушата на следващия ден невъзможно.

image

Със спални места за не повече от шестима гости, кулата се състои от една обща спалня, комбинирана кухня с дневна, и тоалетна с мивка. Гостите трябва да си носят спални чували и кърпи, но за сметка на това разполагат с напълно оборудвана кухня с газова готварска печка и запасен с хранителни припаси килер.

image

image

Препоръчително за гостите на фара е да бъдат в добра обща физическа форма и да са в състояние да се адаптират към по-прост начин на живот, без обичайни ежедневни удобства, тъй като трябва да си готвят 
храната сами, освен това във фара няма електричество и отопление. В хотелът-фар има забрана за ползване на алкохол. Това се налага и заради 70-те стръмни съпала между всекидневната и тоалетната.

image

И все пак, въпреки рисковете, стига човек да може да си позволи цената, мисля че приключението си струва.


image



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619181
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865