Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2018 14:16 - Най-малката пустиня на света
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 2081 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.03.2018 14:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако великаните имаха пясъчници, как ли биха изглеждали те? Много деца прекарват часове в размисъл над този въпрос, но може би ще се изненадате да научите, че отговорът се намира северно от малкия канадски град Каркрос на река Юкон във вид на най-малката пустиня в света.

image

Пустнията Каркрос (снимка: TripAdvisor)

Пустинята Каркрос не е най-северната пустиня в света, но е една от най-забележителните на север от 60-ия паралел. С площ от едва една квадратна миля (2.6 km2, 640 акра или 2590 декара), изглежда сякаш по-скоро някакви хора с цел да създадат плаж, са опитали да депонират хиляди тонове пясък покрай близкото езеро Бенет, но са пропуснали целта си с няколко километра. В рязък контраст с пословичните усилия на китайците да залесят границата на пустинята Гоби, за да предотвратят настъплението й, тук природата сама е успяла по удивителен начин да поддържа това екологично бижу в продължение на хилядолетия.

image

 

 

Пустнията Каркрос (снимка: Flickr)

 

Някога през плейстоцена пустинята Каркрос е била легло на ледниково езеро, но след това зоната остава безводна заради ефект, известен като валежна сянка, причинен от планините в района на южните езера на Юкон. Въпреки че вятърът е дотолкова суров, че потиска развитието на повечето растения, пясъците са дом на няколко необичайни представители на флората, включително и изключително рядко срещаната байкалска острица (Carex sabulosa), ендемичен вид за бреговете на езерото Байкал в Сибир.

През 1992 г. местното правителство на Юкон се опитва да наложи на пустинята Каркрос защитен статут, но не успява заради отпор от местните жители, които използват дюните за развлекателни цели – сандбординг през лятото и ски-пантене през зимата.

image

 

 

Сандбординг в Пустнията Каркрос (снимка: Pinterest)

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621335
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865