Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2007 12:11 - Китоловни войни: Грийнпийс
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 2930 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2009 11:08


През 1975 г. Грийнпийс стартира своята анти китоловна кампания в отговор на заплахата от пълно унищожение на китовите популации, в следствие на промишления лов. Въпреки яростната съпротива на търговски организации и дори правителства, от Грийнпийс предприемат директни морски акции срещу китоловците в полярните морета. 

Такъв е случаят на 25 ноември 1998 г., когато корабът на Грийнпийс MV Arctic Sunrise случайно се натъква на обхванатия от пламъци японски китоловен кораб-база Nisshin Maru, носещ се в свободен дрейф сред Коралово море на 640 мили източно от Макей, Куинсланд (Австралия). Пожарът е избухнал на японския кораб по време на прехода му към антарктическите китоловни райони и го лишава от ход. В борбата за овладяване на огъня един човек от екипажа загива. Корабът на Грийнпийс незабавно предлага съдействие на търпящия бедствие Nisshin Maru, но след размяна на съобщения чрез флагове японските моряци уверяват еко-активистите, че пожарът е овладян.

Поради тежката авария на кораба-база Nisshin Maru, 5-те съда от японската китоловната флотилия са принудени да се върнат обратно. По този начин 1998 г. се оказва първата мирновременна година без китолов, откакто през 1904 г. започва търговският лов на китове в Антарктически води. Nisshin Maru е отбуксиран до пристанището на Нуамеа, Нова Каледония, където да бъдат отстранени пораженията в степен, позволяваща му да се завърне в Япония на собствен ход. Докато корабът е в пристанището, възползвайки се  от умората на японските моряци в следствие на дългата им борба с огъня, членове на Грийнпийс с лодки Zodiac нападат кораба-база и придружаващия го Kyo Maru. Докато една част от активистите отвличат вниманието на екипажите им, други се опитват да увият метални вериги около винтовете на корабите, така че при задвижването им да се счупят и да ги лишат от ход. С този акт на еко-тероризъм от Грийнпийс се надяват да попречат на евентуалното подновяване на японската китоловна експедиция в антарктически води.

През 1999 г. войната във водите на Антарктика между Грийнпийс и японският китоловен флот продължава. Със високоскоростните си лодки Zodiac еко-активистите се опитват да възпрепятстват изтеглянето на убитите китове на борда на Nisshin Maru, като застават между него и бускиращите плячката си китоловни кораби. В отговор моряците от японския кораб-база насочват срещу надувните лодки леденостудените струи на 6 мощни противопожарни маркуча. Отпорът принуждава зодиаците да се оттеглят и към Nisshin Maru се насочва бордовият хеликоптер на MV Arctic Sunrise. Без да се колебаят японските моряци насочват струите на противопожарните маркучи директно към роторите на машината, заплашвайки по този начин да я свалят в океана. Малко по-късно Nisshin Maru извършва внезапна остра маневра, в резултат на която удря с кърмата си далеч по малкият кораб на Грийнпийс MV Arctic Sunrise. След сблъсъка и двата съда се отървават без сериозни повреди, но активистите на Грийнпийс, стреснати от решителните действия на японците, незабавно се оттеглят. Под предлог, че корабът им се нуждае от  спешен ремонт, те се отправят към бреговете на Австралия.




Гласувай:
0



1. анонимен - Greenpeace не са ли просто едни
23.03.2007 18:41
екомошеници,които защитават корпоративни интереси на тези дето им плащат? Защо никога не са протестирали срещу нефтените платформи в Персийския залив, а само срещу тези в Северно море? Лично според мен те са едни много отвратителни продажници които компроментират екодвижението.
цитирай
2. indreal - Зависи
04.04.2007 14:29
Безспорен е фактът, че Greenpeace е една от най-богатите обществени организации, както и че в действителност нямат акции срещу петролните компании в Персийския залив, или ако има, то те са пренебрежително малко. Но не може да им се отрече, че успяват да ангажират общественото мнение за много значими природозащитни каузи, като борбата срещу китолова и замърсяването на океаните с токсични вещества, срещу изсичането на тропическите гори или срещу пиратския риболов. Смисълът в крайна сметка е да се създаде обществена нетърпимост срещу виновниците за разклащането на екоравновесието. И мисля, че Greenpeace са сред едни от най-добрите в това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618862
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865