Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2007 12:26 - ПО ТРЪБАТА С АНГЛИЙСКИ ЕТИКЕТ
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 5893 Коментари: 6 Гласове:
0



Мисълта ми е за английските мивки. Знаете ги – онези с двата крана. Eдин за топлата, а друг за студената вода. Без смесител.

Да ви призная, за мен Британската империя винаги е била олицетворение на напредък и величие. Владетелка на моретата, над която слънцето никога не залязва. Дори и в чисто физически план. Британия е люлката на индустриалната революция и фабричното производство, както и на всички радикални промени, произтичащи от тях. В резултат на всичко това британското влияние по целия свят достига до невиждан в историята обхват. Можем да го открием във всяка една област, като се почне от икономиката и правото, мине се през социалните и образователни системи и се стигне до спортовете, на първо място от които е футболът. За малко да забравя и английския език само по себе си, който е всепризнат като глобално средство за общуване. И въпреки всички тези безспорни успехи, дори и днес, когато сме в ерата на мобилните комуникации, безжичния интернет и нанотехнологиите, Британската империя все още не се отказва от двата крана без смесител над мивките си – единия за топлата, другия за студената вода.

Признавам си, не съм запознат с историята на английската мивка, но имам една идея защо това очевидно неудобно устройство упорито съществува и до днес. Причината са самите англичани. Известно е, че се славят като народ, ценящ традициите. Нищо чудно преди век и повече, когато някой е изобретил начин водата да достига по тръби директно до домовете на хората, първоначално да е имало някаква причина да не може да се внедри веднага смесител за топлата и студената вода. Но тогава това едва ли е имало особено значение предвид революционното нововъведение, улесняващо домакинствата. Вероятно обаче много скоро някой се е сетил да приложи законите на физиката в устройство, даващо възможност топлата и студената вода да се смесват, като по този начин температурата им се регулира. А сега си представете, че изобретателят на смесителя не само, че не е англичанин, ами още по-лошо – роден е от другата страна на Ламанша, пардон, Английския канал. При подобно неблагоприятно стечение на обстоятелствата не е изненадващо, че вместо да признаят, че някой е излязъл по-умен от тях, англичаните предпочитат да се оправдаят с прословутата си консервативност и афинитет към традицията, превръщайки едно недоразвито нововъведение в национален отличителен белег и повод за гордост.

Такива мисли ми минаха през главата, когато преди седмица в Лондон стоях пред мивките с по два чучура и се чудех как точно да си измия ръцете, така че хем да не си ощавя кожата с вряла вода, хем пък и да не търкам сапуна до безкрайност под студената струя. Възможността да запуша мивката с тапа и да се плацикам в нея, след като съм я напълнил, ми се видя прекалено еретична за разбиранията ми. Още повече наскоро моя приятелка от университета ми беше припомнила за един от преподавателите ни, който ненавиждаше англичаните. Според него не можело да се уважават хора, които храчат, повръщат или пикаят в мивките си, а после ги пълнят с вода и си топят ръцете, за да си наплискат лицето.

Добре поне че в някои хотели вече са се превъзмогнали и слагат нормални кранове, но по къщите си продължават са тази ненормална упоритост. Дали пък някой не би споделил истинската история на този феномен?



Тагове:   етикет,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chris - пропуснал си
15.06.2007 14:11
и факта , че крановете са ниско и плътно монтирани до ръба на мивката така , че човек по никакъв начин да не може да си пъхне ръцете отдолу под струята .. с изключение може би само на връхчетата на пръстите :)
цитирай
2. анонимен - за крановете
15.06.2007 15:06
абе има и кранове за топла + студена вода в 1 - обаче всъщност тръбата е разделена на 2 - в едната половина си тече топла, в другата студена.

но без да се смесват... и после на ръцете ти едновременно им е студено и изгарят от топлата.
цитирай
3. ironman - Тъпи английски традиции...
17.06.2007 01:03
Бил съм в Англия, бил съм в Лондон и не само и ги знам тия мивки с по два чучура в двата края, за топла и студена вода. Ами какво да кажа след като човечеството е измислило такива хубави батерии сместители немога да схвана как някой ще си сложи два чучура. Но има и друг момент хората да не се залъгват, смисъл че ги има тия дву чучурни мивки ама не бих казал че са мнозинство, въпреки че в квартирата в която живях точно таква беше в банята мивката, добре че в кухнята беше "нормална".
Инак за англичаните кво да кажа, уредили са се копелетата добре...!
цитирай
4. анонимен - -
19.06.2007 17:13
абе първия път като ходих в англия преди десетина години всички мивки бяха така, та и аз като теб... но последните пъти забелязвам повечко от нашенските с един чучур, даже май са повече... явно цивилизацията ги е застиганала англичаните

пламен
цитирай
5. indreal - В един блог
27.06.2007 16:49
открих следния интересен факт:
При военновременна визита в Москва през 1942 г. британският премиер Уинстън Чърчил открил чудо на модерната технология: топла и студена вода да течат от една и съща чешма.
Да не повярваш, но се твърди, че този случай бил описан дори в мемоарите му, тъй като британският лидер бил крайно впечателн от факта, че успял да си измие ръцете, регулирайки температурата на водата до желаната... (!)
цитирай
6. анонимен - Има и още...
27.11.2007 12:05
Традиционно англичаните са се мили като пълнят съд с вода, топят парче плат и се потъркват с него. Бръснат се като пълнят мивката и топят самобръсначката в нея. След което само се изтриват. По подобен начин мият и съдовете за ядене- топят се в пълна мивка с препарат, след което се избърсват.
Това си е тяхния си начин. Не знам къде е измислен смесителят, но знам, че душът е изобретен в САЩ. Англичаните са се миели по техния си начин. Дори някои си носели тапички за мивките като са ходели в някоя друга страна.
Това го четох в една книга "Корените на дъба", издадена у нас май в началото на 80-те, писана от руснак, бивш дипломат във Великобритания.
Лично аз за пръв път се сблъсках с тези кранчета в Британския съвет, дето беше до телевизията. И там си бяха докарали любимите си кранчета. Въпреки, че над 99% от ползващите ги щяха да са българи.
Та значи щом на англичаните им харесва, нека си се мият по своя си начин. Според тях това е ОК.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618514
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865