Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2007 18:20 - Окървавеният протест на миьорите
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 1863 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 07.07.2007 15:11


На 4 юли 2007 г. при опит на работниците от мини "Марица-изток" да проведат законен протестен митинг, полицията се намесва, в резултат на което четирима миньори пострадаха. Трима от тях са обгазени в следствие на използвания от полицията сълзотворен газ, а четвърти е с контузни рани на главата след удар с палка.

Протестът на миньорите започва два дни по-рано и преминава мирно. На 4 юли обаче зам.-кметът на град Гълъбово забранява митинга. 34 полицаи са изпратени срещу работниците. Напрежението започва още от момента, в който нощната смяна излиза от рудника. Миньорите се качват в автобусите и поемат към град Гълъбово, където трябва да се проведе митинга, но още в началото на пътя са спрени от полицията под предлог, че рейсовете са претоварени. Така миньорите са принудени да извървят 6 км до мястото за провеждане на протеста.

Полицаите правят плътен кордон, за да им попречат да стигнат до целта си. Малко след това, строени в двойна редица, силите на реда настъпват срещу работниците. Полицаите от втория ред насочват срещу миньорите струите на сълзотворни спрейове. Засегнати са няколко души, трима от които се налага да бъдат откарани в болница.  Кольо Колев, електрошлосер с 25 г. стаж в мините, е ударен с палка по главата и получава кървяща рана. Повален е от полицаи на пътното платно, които го оковават с белезници. При събарянето на земята миньорът получава още контузни рани. По късно в официалното съобщение, направено от органите на реда, се  заявява, че миньорът сам неколкократно си е ударил главата в асфалта.

Още на 26 юни синдикатите са спазили изискването на закона и са подали уведомление за провеждане на митинги всяка сутрин от 9 до 10 часа. Отговор от представителите на местната власт не е получен повече от 24 часа, което означава, че няма възражения и забрани за провеждането на протестите. Едва на 4 юли зам.-кметът на Гълъбово Пламен Бараков забранява със заповед миньорската акция. По-късно Областната управа в Стара Загора обявява заповедта на зам.-кмета на Гълъбово за незаконна и я отменя. Това означава, че полицията е изпълнила незаконна заповед. Освен това полицаите са блокирали миньорите незаконно, тъй като протестиращите все още не са били стигнали до мястото за провеждане на митинга.
Исканията на миньорите са да се отмени облагането с данък общ доход на социалните им придобивки, което е въведено от началото на 2007 г. Освен това настояват  да получат увеличение на заплатите с 30% и да се преразгледа наредбата за категоризация на труда при пенсиониране.

 image
image




Гласувай:
0



1. анонимен - Тъй, тъй!
27.11.2007 11:44
Подобни протести бъркат в гъза на властта. И е готова да приложи полицейска бруталност и беззаконие, за да защити интереса на няколко човека-собственици на мините.
Станишев много яко го нашиба и на работниците от Лукойл-Бургас, с едно постановление прекатегоризира труда им и заплатите им паднаха със 100 лева, та сега го карат с около 350 лева на месец. Това стана почти веднага след парламентарните избори. Разбира се, по време на кампанията Станишев се срещна с ръководството на рафинерията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621660
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865