Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 16:25 - 14 денонощия бягство
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 1946 Коментари: 2 Гласове:
0



Днес попаднах на едно съобщение, според което за рекорд по плаване на бежанци върху перото на руля на кораб (насочващото устройство в края на корпуса, чрез което се задава посоката на съда) доскоро се е считал прехода, при който за 9 денонощия двама бежанци са се добрали от Западна Африка до Рио де Жанейро, придържайки се върху руля на руски кораб. Съдът е плавал по курса си празен и перото на руля е било над водата. 9 денонощия хич не са малко, само че тази година рекордът е подобрен. Този път бежанците са трима и са от Бенин - отново Западна Африка. Нелегалните емигранти са успели да се задържат върху перото на руля на хладилния кораб "BELGIAN REEFER", където са прекарали 14 денонощия! Били са свалени чак в Дърбан, ЮАР. Не е ясно как са успели да се задържат цели 14 денонощия върху постоянно въртящото се, тясно и заливано от вълните пространство. При това в рейс, прекосяващ половината Атлантик покрай цялото крайбрежие на Западна Африка. Не стига това, ами корабът е навлязъл в Индийския океан през нос Добра Надежда, чието първо име не случайно е било Нос на бурите. В края на съобщението се казва, че портовите власти в Дърбан дали предложение на оторизираната администрация да даде гражданство на тези смелчаци. Последното силно ме съмнява. Най-вероятно е съинено от възхитения журналист, описал това невероятно екстремно действие на отчаянието. Не виждам какво друго, освен крайно отчаяние, би тласнало тези хора към едно толкова рисковано действие. Това пък отваря темата какво ли е положението в Бенин, та тези бежанци да рискуват живота си по такъв начин само и само да избягат. Представете си само какъв наплив ще стане по руловете на презокеанските кораби, ако се разчуе, че добралите се успешно до Дърбан са получили заветното гражданство, даващо им право да останат легално. 
А аз дори не искам да си представям колко ли нещастници са се пробвали на номера върху перото на руля, за които историята никога няма да узнае...



Гласувай:
0



1. xunap - Ми явно положението в Бенин не е п...
31.07.2008 16:36
Ми явно положението в Бенин не е по-различно от другите места в Африка. Етнически конфликти, войни и опустошения в миналото и отчайваща бедност понастоящем. Човешкия живот няма никаква стойност там.
Сещам се, че имаше един филм за едни негри, които се скриха нелегално на едни кораб (според филма беше украински) и моряците един по един застрелваха заловените на борда негри. Иначе моряците и капитана щяха да бъдат наказани от пристанищните власти ... с глоба.
цитирай
2. indreal - Да, спомням си дори случая
31.07.2008 16:41
по който е направен филма. Корабът не беше украински, а само екипажът или по-голямата част от него. От нелегалните успява да се спаси само един, който се крие през цялото време, докато накрая съдът акостира някъде в Европа. Мисля че беше в Ротердам, Нидерландия, което обаче не е толкова важно. Страшна история, наистина.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619084
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865