Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2008 17:44 - Отговорно с батериите
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 10669 Коментари: 15 Гласове:
1

Последна промяна: 11.04.2010 23:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера си купих нов комплект зареждащи се батерии. На старите, след многократна употреба, експлоатационният им срок явно си е отишъл, защото вече не стават за нищо. Дори ми извъртяха страхотен номер, когато отидох на яз. Голям беглик, и мислейки че разполагам с два надлежно заредени комплекта, в крайна сметка успях да направя само 9 снимки. Но това както и да е. Веднъж вече сдобил се с нови изведнъж си зададох въпроса какво да правя със старите? Знаете, че на всяка опаковка има пиктограма, приканваща потребителите да не изхвърлят отработената батерия направо в кофата за смет. При това за подобен апел, който в някои по-цивилизовани страни, сигурен съм, дори е регламентиран законодателно, си има пълните основания. Батериите са едни от най-токсичните битови отпадъци. Макар че вече едва ли има сериозен производител, който да пуска на пазара батерии, съдържащи кадмий – може би най-опасната съставка на този иначе толкова полезен продукт – все пак в една батерия има още много вещества, чието свободно действие в природата е пагубно.

И така, стигаме до същността на нещата – какво може да направи у нас човек, които иска да се държи отговорно към природата? Не искам да изхвърлям старите си батерии направо на боклука, готов съм да ги оставя там, от където ще бъдат събрани за рециклиране, но не знам нито едно такова място. Всъщност сещам се за такива специално определени за целта места, но нито едно от тях не е в България… В много хостели из Европа съм срещал поставени на видно място кутии, където да се изхвърлят използвани батерии. Последният беше в Любляна – град, който се характеризира с изключителна приветливост и чистота. Но това всъщност важи с пълна сила за цяла Словения. В други европейски държави съм виждал специални контейнери за отработени батерии, разположени на видно място, обикновено край входа на големи супермаркети. С други думи, в цивилизования свят имат правила, но не е и трудно те да се спазват. А у нас? Не съм проверявал специално, но най-вероятно и ние имаме някакво нормативно решение във връзка с изхвърлянето на употребяваните батерии, защото законодателството ни в доста голяма степен е транспонирано с европейското. Думи, термини, още думи. Само че аз все още не зная къде да си изхвърля старите използвани батерии. А иначе имам желание да се държа отговорно.

Отговорно с батериите II

 



Тагове:   отговорно,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estrella - Нищо не
27.08.2008 17:59
може да направи. За съжаление. Стискаш батериите и ги хвърляш в контейнерите по спирките в Мадрид, пред супермаркетите в Любляна или в кутиите в някой германски хотел:(
цитирай
2. indreal - @ estrella
27.08.2008 18:08
мина ми през ума при следващата чужбина да ги нося, ама звучи безумно, съгласи се
цитирай
3. boro - Ами
27.08.2008 18:48
Аз пък така съм се чудил за отработеното моторно масло..
цитирай
4. gothic - Ще се държа отговорно, когато съ...
27.08.2008 19:11
Ще се държа отговорно, когато създадат условия за това. Ползвам шарените контейнери по предназначение, но не мисля да си стискам отработените батерии вкъщи само защото някой не си е свършил работата...
цитирай
5. lelya - А днес по новините съобщиха, че М...
27.08.2008 19:12
А днес по новините съобщиха, че Македония забранява употребата на найлонови торбички. Къде са те, къде сме ний? - май така нрябва да възкликне Христо Гърбовски.
цитирай
6. анонимен - списъкът е твърде дълъг ...
27.08.2008 19:35
- батерии / акумулатори / батерии за моб.телефони;
- живачни термометри - служител от Гржданска защита ме информира, че трябвало да си го съхранявам, а служителка от РИОСВ ми предложи да и го занеса да ми го съхранява у тях си;
- вездесъщите PVC торбички и всякакви опаковки;
А цялата реклама за разделно събиране се обезмисля, когато видиш как отпадъците от различните контейнери се събират от една кола с общия боклук.
цитирай
7. gothic - Така ли е наистина? Ебаси. . . (из...
27.08.2008 19:36
Така ли е наистина? Ебаси...(извинете ме)!
цитирай
8. анонимен - aха
27.08.2008 20:33
КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ...АМЕРИКАНЦИТЕ
цитирай
9. анонимен - . . . . във повечето големи вериги ...
28.08.2008 13:22
....във повечето големи вериги магазини има контейнер за събиране на стари батерии - в Практикер на входа, до информацията
цитирай
10. gamina - ми аз
28.08.2008 13:49
Събирах батерии в една кутия доста време, накрая ми писна и ги метнах в кофата. За Практикер не знаех, а и всички подобни големи магазини са точно на майната си от нас.

Наскоро търсех къде може да се изхвърлят хладилници и друга такава техника. Открих че имало някаква площадка покрай Красна Поляна.
цитирай
11. indreal - Това с Praktiker
28.08.2008 14:10
е добра новина - надежда все пак има. Въпросът със старите хладилници също е интересен. Ами старите негодни gsm-и? Какво правим с тях?
цитирай
12. анонимен - Starite telefoni
01.09.2008 23:41
gi prodavame ili si gi polzvame kato men - vse oshte ne sym hvyrlql mob. telefon :-) Seriozno: nqmam ideq - predpolagam, che proizvoditeli i tyrgovci trqbva da go uredqt - nali za tova plashtame syotvetnata gornica (taksa za reciklirane) vyrhu cenata na stokata...
цитирай
13. анонимен - хммм
03.02.2009 23:35
старите телефони в германос, шарените контейнери - добре!, пък всичко останало.... ми както дойде.... в България и да искаш да си полезен за природата, нямаш шанс, поне за сега :( , което е много тъжно
цитирай
14. анонимен - старите батерии
18.08.2009 20:06
За съжаление цяла година по-късно ситуацията със старите батерии е същата, че и по-лоша. В Практикер можеш да върнеш само батерии, които си закупил от тях! По- голяма дивотия от това - здраве му кажи. Така, че ако някой е наясно къде можем да ги изхвърлим - по европейски във Варна, нека пише.
цитирай
15. анонимен - Тъпите нар. предст.
14.05.2010 10:03
Първо създайте закон и ред кой и къде ще събира батериите, пък после закон за глоба на едноличните търговци. а вносителите и дистрибуторите що не минат да си ги събират, както минават да ги доставят?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621349
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865