Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2009 18:44 - Тюленоловни войни: Пленяването на Farley Mowat
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 3961 Коментари: 4 Гласове:
0



imageБушуващата глобална икономическа криза изглежда изостря войната на природозащитния фронт. Наскоро исландското правителство реши, че китоловът може да извади икономиката от кризата. Това стана след като страната беше разтърсена из основи от серия протести срещу последиците от икономическата криза, довела Исландия до фалит. Тази колкото абсурдна, толкова и безумна идея на министъра на риболова Ейнар Гудфинсон обаче беше приета доста радушно от колегите му в правителството, а резултатът беше внезапното оповестяване, че националната квота за улов на китове скача няколко пъти. 
И докато Исландия все пак има някакво формално оправдание за подобен, макар и срамен ход, то не зная какво да кажа за поведението на Канада, която, уж се слави като една от най-екологичните държави в света, но в същото време oт 1994 г. насам правителството й поддържа практикуването на тюленолов. 
imageimageimageimageimage
За да събере доказателства за извършващото се клане, група екоактивисти на Sea Shepherd Conservation Society се отправя към канадските брегове на борда на кораба Farley Mowat.
image
Още в международни води, 657 тонният съд, плаващ под холандски флаг, е пленен със сила от въоръжени агенти, действащи по заповед на Департамент по риболова и океаните на Канада. 
imageimage
Акцията им е проведена извън 12 милната зона на териториалните води на страната, но това не пречи на канадските власти да завладеят кораба. За да си го получи обратно организацията трябва да заплати по $1000.00 за всеки ден на задържането, или общо до момента $307,000.
Но тъй като Farley Mowat дори не е доближавал 12 милната зона на териториалните води, Sea Shepherd Conservation Society определят актът на канадската правителствена агенция като проява на пиратство. В допълнение на нелегалното задържане на кораба и тероризирането на екипажа с прилагането на излишна сила, агентите действат досущ като пирати, като със аргумента на огнестрелните си оръжия прибират персоналните вещи на членовете на екипажа, без изобщо да са обвинени в някакво нарушение от страна на правителството или съда на Канада.
Смятайки че въоръжените агенти са завладели кораба незаконно в международни води и са откраднали лично имущество със заплаха да използват оръжие, Sea Shepherd Conservation Society определя подобно действие като пиратство, поради което настоява пред канадското правителство да освободи Farley Mowat без организацията да трябва да плаща откуп за кораба. Освен това Sea Shepherd Conservation Society настоява:
  1. корабът да бъде върнат в състоянието, в което е задържан;
  2. да бъдат заплатени компенсации за загубите, докато съдът е бил задържан;
  3. да бъде снета отговорността от капитана и първия офицер на Farley Mowat (и двамата са екстрадирани със забрана да влизат в Канада) 
  4. да бъде дадено официално извинение за инцидента от министъра на риболова.

В момента този случай е като затваряне на развалена риба в консерва. Но когато тази кутия бъде отворена и разложената риба види дневна светлина, вонята ще бъде толкова ужасяваща, че за правителството на Канада ще бъде много трудно да изчисти мръсотията.

image




Гласувай:
0



1. indreal - Както ние ядем свинска сланина,
16.02.2009 10:34
така шотландци, фарьорци и гренландци ядат китова или тюленова мас. Естесствено, никой не може да ме убеди, че в днешно време оцеляването на някой зависи от тази храна, както, да речем, е било в миналото. Затова всички гласове против пълната забрана на лова на тия животни си е чисто и просто отстояване на правото да следваш традициите си.
цитирай
2. indreal - В Шотландия не съм бил
25.02.2009 16:27
но на 28 януари 2009 г. в Брюксел, по време на обсъжданията на проектостановище на Европейския икономически и социален комитет за "Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно търговията с тюленови продукти", представителят на Великобритания, който се оказа шотландец, се изказа много крайно във връзка с опитите за налагане на някакви ограничения. Новият режим за забрана предлага като изключения да се смятат единствено ловните практики на някои инуитски общности. Шотландецът се възмути, че такава забрана би била удар по традициите на неговия (а и не само) народ.
цитирай
3. indreal - Амбрата
26.02.2009 09:59
се добива само от кашалоти. От всички продукти, които се получават от трупа на кашалота, тя е най-скъпа. Продукт е на червата и стомаха на кашалота. Отделен къс амбра може да достигне 400 кг. Този извънредно ценен продукт, който в наши дни е по-скъп от златото, е меко, восъкоподобно вещество, което може да се реже с нож и е лесно запалимо. Дълги години тя се прилага в парфюмерията, благодарение на свойството си да прави извънредно трайни различните аромати. Но тъй като химическата индустрия е силно напреднала, днес амбра използват пренебрежимо нисък брой парфюмерийни производители.
цитирай
4. barborok - аве аре ве , амбра!!!
08.07.2011 00:21
мисля че човечеството може и без амбра, това са убийства !!! а пък и всички шотландци и ирландци и гренландци с толкова голям стандарт че могат да "маат " само хайвер и пак няма да отслабнат, и могат да се простят с някои традиции. Мисля , че човечеството за да оттърве кожата трябва да се прости с много глезотийки, това са лятното охлаждане с климатик (толкова хиляди години няамахме климатик) , фосилните горива ( и без това цапаме достатъчно , мисля че имаме капацитет да произвеждаме метан за всички мпс-та които биха останали след голямото съкращение на мпс-та, само обществен транспорт трябва да остане) с това също можем да се разделим, трябва да се стандартизира всичко - мобилни телефони , части за двигатели -всичко, никога не трябва да ползваме чужди ресурси (особенно ако не сме питали истинските собственици както се случва с рибата тон и няколко стотин хиляди души в третия свят), никакви бижута- и без това парите отдавна нямат златно покритие, и работен ден от 5часа +1 час почивка ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619000
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865