Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2009 17:59 - За американския Перник
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 6714 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 04.03.2009 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Бях очарован, когато ми казаха определението за наносекунда: времето между превключването от червен на жълт светофар и клаксона на голфа с пернишка регистрация зад вас. За съжаление радостта ми от този толкова находчив виц, свързан с ежедневната ни реалност, трая само докато не попаднах на постинга в блога на МИТП, където е направена извадка с цитати от Тери Пратчет. Сред тях, уви, открих и очевидния прототип на вица за наносекундата и пернишкия голф:

„Най-кратката единица за време в мултивселената е нюйоркската секунда. Тя се определя като периода между включването на зеления светофар и клаксона на таксито зад вас.“

Все пак не може да се отрече блестящата адаптация на оригинала към родните ни условия. А от опит знам, че в Ню Йорк също има еквивалент на перничани и това са жителите на съседен Ню Джърси. Имах шанс да направя сравнение и установих как приликите са толкова шокиращи, че  обитателите на Ню Джърси спокойно могат да се окичат с прозвището американски перничани. Затова и не без основание са се превърнали в основен прицел на нюйоркския сарказъм. На първо време хората от Ню Джърси са известни като бат пипъл. Бат в техния случай не е bad, в смисъл на лош, а е BAT като акроним. Съкращението идва от bridge and tunnel (мостове и тунели), тъй като, за да стигнат до Ню Йорк, трябва да минават по мостове или през тунели.

На автомобилните номера от Ню Джърси пише Garden State, но за трите дни, в които живях на мотел в Елизабет, Ню Джърси – градче, намиращо се на около 20 мин. от Манхатън с автобус – не видях кьорава градинка. Вместо това пейзажът удивително напомняше на Перник, но беше няколко идеи по-зле. Само по пътя между Ню Йорк и Елизабет се минаваше покрай безчет бълващи комини от всевъзможна тежка индустрия; имаше огромно пристанище с контейнерен терминал; малко преди тунелът “Линкълн” дори се виждаха да стърчат клетъчните подемни устройства на някаква мина. И над всичко това доминираха безчет магистрали, водещи във всевъзможни посоки, кръстосващи се в множество подлези и надлези. В самия град Елизабет, точно до мотела, имаше толкова гигантски гараж за камиони, който имах чувството, че е разположен на хиляди декари. Оградата, която го опасваше, много напомняше на затворническа – беше поне 3 метра висока, на върха си увенчана с бодлива тел и голям брой мощни прожектори. А кварталът околовръст беше като призрачен – вечер се виждаха светлини само в няколко къщи, всички останали бяха празни, с побити пред тях табели, обявяващи ги за продан.

Какви ли хора могат да виреят сред подобна реалност? Ами… батландци. Навсякъде другаде по американските пътища, с изключение на някои латиноси с “Хонда сивик” (очевидно американския вариант на голф двойка), хората карат внимателно. По улиците и магистралите на Ню Джърси обаче нашенецът може да се почувства като у дома си. Там батландците карат като бесни, функцията на мигача е непозната, престрояване с бясна скорост в наситен трафик от крайно ляво в крайно дясно и обратно е нещо нормално, а като те видят, че си с номер от друг щат, се чувстват едва ли не задължени да те засичат по най-безцеремонния начин при всеки удобен случай. Обаче за свикналия със софийския трафик положението не е много фатално и човек много бързо си възвръща разни навици, които до момента дори не е предполагал, че има.
Снимки



Тагове:   Перник,   Ню Йорк,   Ню Джърси,


Гласувай:
1



1. lyudmilstefanov - Все пак клаксоните са по-характерни
24.02.2009 21:22
за софийските шофьори. В Перник най-типичния мутренски ритуал по улиците е следния: срещат се двамата разбойници с черните си коли /ауди, бмв или мерцедес/, спират един до друг и започват дълго да си приказват през прозореца. Идеята е да се натрупат опашки от изнервени шофьори, които обаче на смеят да се обадят или да свирнат, защото ония им се виждат страшнички. Простотия!!!
цитирай
2. анонимен - Не го тормозете! Ползвайте го! Айде на салааааамите......
24.02.2009 21:23

Крепиташаков чакаше пред бирарията, а междувремнно оправдаваше буквално фамилното си име. Пред него се гърчеше в страстни спазми един кокалест и некъпан ексхибиционист. Под шлифера му стърчеше парче шпек салам с името"народен". Поогризан, но още с етикета си. Малък и плах беше характерът му, но трябваше да се справя с реални злополуки и страдания. Затова се държеше принудено весело и небрежно, и на всеки, който минаваше подхвърляше:
- Нещо да ви предложа? Имам парче салам - народен, но е шпек. Сексуално тестван в миниваната на г-жа Извара.
Възрастна госпожица го погледна с възмущение и отвърна:
- Ти си идиот, бе. Иди на баня!
Точно тогава Крепиташаков се намеси, като отмести потни длани от слабините около салама. Размаха юмручета и запелтечи:
- Мамка ви, копелета! Този човек нито краде, нито яде. Той дори не *бе. Докарва ни оргазмите с думи! Не го тормозете! Ползвайте го! Айде на салааааамите......
цитирай
3. templar - За нашите БАТ-ове
25.02.2009 09:50
http://batovete.www5.50megs.com/
цитирай
4. indreal - @ templar
25.02.2009 10:26
Туй напрао ма разби! Не очаквах...
цитирай
5. indreal - Такааааа
27.02.2009 15:35
Американския Перник вече е и с кадри ;-)
цитирай
6. smani - Честно казано не видях много при...
02.03.2009 18:27
Честно казано не видях много прилики с Перник, а по-скоро със Софето. Имам в предвид бясна скорост, жълто означава зелено и др. Абе все едно караш за купата на столична община. За пейзажа не знам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618012
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865