Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2009 17:12 - Басарбовският манастир на р. Русенски Лом
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 7868 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 12.04.2015 03:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някога по поречието на живописната река Русенски Лом е имало стотици скални манастири. Днес от всички тях като все още действащ се е запазил единствено Басарбовския.

image

Най-ранните исторически сведения за него са от ХV век и идват от османски данъчни регистри. В опис на тимар (поземлено владение) от Никополския санджак, датиран от 1479 г., за първи път се споменава за село Басарбово и неговия “манастир Басараба”. Точно 530 години по-късно, в съботната вечер преди Великден, трима души се изкачихме по каменните стъпала, водещи към издълбаната високо в скалите църква.

Стълбите свършиха и се озовахме на каменна тераса, от където се открива незабравима гледка към реката и отсрещния рид.
В манастира единствените хора бяхме ние тримата и клисаря Данчо. Пристигнахме в Басарбовския скален манастир с надеждата там да посрещнем Великден. За съжаление обаче още на портата за манастирския двор се разминахме с последните посетители, което ни наведе на мисълта, че най-вероятно служба няма да има. Както и предположихме празничната литургия игуменът щял да отслужи някъде в Русе.

Стояхме подпрени на перилата, опасващи скалната терасата, и не можехме да откъснем очи от залеза, окъпал небето и околността в меки тонове. Клисарят ни каза, че точно зад нас е нишата, където някога е живял преподобният Димитрий, чието име носи манастира. За светеца, който е покровител на Букурещ, е писал още Паисий Хилендарски в своята „История слвянобългарска”. Днес мощите му са в патриаршеската църква на Букурещ, занесени там от ген. Пьотр Салтиков по време на Руско-турската война от 1768-1774 г. В ляво от нас беше скалната църква, чийто дърворезбован иконостас е изработен през 1941 г. До него се намира голяма житийна икона на светеца.

Говорим си с клисаря 
Данчо, според когото потокът от хора, идващи от близо и далеч, за да запалят свещ на това забележително място, е много голям. Макар Басарбовския манастир да е гордост за региона на Русе, и да е само на няколко километра от града, тъжната констатация на клисаря е, че за съжаление русенци са най-редките му посетители. А в същото време до манастира често идвали пътешественици на колела чак от Франция и Германия.
По други каменни стъпала се стига до пещера-гробница, в която е погребан монах Хрисант, който я изкопал приживе за сто дни.

По цялата долина на Поломието, река Русенски лом се вие в невероятни завои, но точно срещу Басарбовският манастир това не е така. Там тя е права като напоителен канал, а водите й едвам се движат. Както разбрахме от клисаря, това не винаги е било така. Комунистите обаче променили речното коритото, за да извоюват обработваеми площи. За целта са засипали и една черква. Днес за някогашния път на реката напомня самотна каменна постройка, издигаща се насред полето. Някога е била воденица…
Над Поломието се спусна мрак. Трябваше да поемем към Русе, за да присъстваме на литургията за Великден. Последен поглед към Басарбовския манастир с идеята някой ден да доведем и други приятели да зърнат с очите си това невероятно място.



Гласувай:
2



1. an200 - Поздрави за поста!)
09.05.2009 08:44
И текстът и снимките ми харесаха!
Имам нещо скромно и аз на тази тема.Странно е ,че там ходят най-малко русенци...
цитирай
2. vmir - Е, точно в този манастир щяха да ме дават за манастирски послушник защото бях доста див,
09.05.2009 13:13
но в гонитбата не само избягах, но и направих незабравима поразия за да съжаляват за намеренията си. Няма майтап...
Благодаря, че ми напомни.
цитирай
3. indreal - @ vmir
10.05.2009 21:39
яко!
цитирай
4. mrazekoff - Очарованието.... .
11.05.2009 23:34
на манастира е в автентичното, но при Басарбовския манастир новото е прекалено много и духовността като че ли се губи. Мисля, че една обител не бива да има елементи на атракция, а елементи които да подтикват човека към смиреност и отдаване на Бога.
цитирай
5. indreal - @ 4 mrazekoff
12.05.2009 13:45
Вярно е, че новото в Басарбовския манастир е доста. Изглежда сегашният игумен се е случил предприемчив. А времената на исихастите изглежда са умрели безвъзвратно заедно с последния техен представител в Поломието. След тях църквата отдавна е изгубила духовното си начало, залагайки повече на материалното. Но това е положението - съвременността все по-трудно позволява да се избяга от материалното в заобикалящия ни свят.
цитирай
6. анонимен - ganusha
22.08.2009 22:39
много яко, но дали правят там кръщенета?
цитирай
7. indreal - @ 6
23.08.2009 13:52
Правят
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618615
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865