Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2009 08:39 - Кой е нобелов лауреат за мир? Обама ли?!
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 2402 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 10.12.2009 12:02


Базираният в Осло 5-членен Нобелов комитет реши през 2009 г. да присъди Нобеловата награда за мир на президента на САЩ Барак Обама. Доста изненадващо дори за самия него. Мотивите на Нобеловия комитет този път звучат по-уклончиво от всякога. Наградата е присъдена на американския за „изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите”, се казва в изявлението на Нобеловия комитет, цитирано от световните агенции. "Нобеловият комитет придава специално значение на визията на Обама и на усилията, които той полага за установяването на един свят без ядрени оръжия", се допълва още в изявлението на Нобеловия комитет. Излиза, че наградата отива при Обама не заради конкретни заслуги и постижения, а като насърчаване на евентуална бъдеща миротворческа активност. 
От няколко години насам се чуват все повече мнения, че Нобеловата награда за мир е девалвирана. Още през 2006 г., когато лауреат на наградата стана Мухамад Юнус, по-известен като банкерът на бедните, списание „Икономист” публикува материал, озаглавен „Нобеловата награда за мир изгуби блясъка си”. Тогава можеше да се поспори, но сега критиките звучат доста доста основателно. Барак Обама е сред лауреатите от последните години, които трудно могат да бъдат наречени миротворци. Може би ще е най-добре, ако следващия път в категорията изобщо няма присъждане. „Комисията не изпълни условията на Алфред Нобел, който подчертаваше, че наградата трябва да се връчва на тези, които се борят срещу милитаризма и войните и работят за разоръжаването”, смята ирландската пацифистка и лауреат на Нобелова награда за мир за 1976 г. Мейрид Коригън. Ето защо може да се каже, че Обама не заслужава особено премията. Поне да беше сложил край на войната в Афганистан!
В същото време е интересно да се проследи каква е реакцията на самия американски президент, по повод на връченото му отличие. В реч, издържана както винаги в блестящ стил, Барак Обама не скри изненадата си от връченото му отличие и подчерта, че я приема като призив към нациите за действие пред лицето на предизвикателствата на 21 век. Пред репортери на пресконференция в розовата градина на Белия дом той заяви, че гледа на решението на Нобеловия комитет не като на признание за собствените му постижения, а по-скоро като потвърждение за американската водеща роля в полза на стремежите на народите от всички страни. Ако не друго, присъждането на наградата на президента на САЩ наистина е показател, че страната все още е световен лидер и всички останали търсят сътрудничество с нея, но безспорно е и политическо признание за Обама, който все още дори не е преполовил мандата си. Дано поне благотворителните организации, между които ще бъде разпределено паричното изражение на наградата, допринесат наистина за решаването на конкретни проблеми.



Гласувай:
2



1. mem - Кой е нобелов лауреат за мир? САЩ ...
12.10.2009 06:23
Кой е нобелов лауреат за мир? САЩ ли???? :-)
цитирай
2. indreal - @ mem
12.10.2009 10:10
Ами да, нещо такова се получава в крайна сметка...
цитирай
3. анонимен - не я заслужава
12.10.2009 10:55
НЕ съм съгласен с избора на Обама за нобелов лауреат за мир...той смо говори за това и малко действа!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618367
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865