Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 16:25 - Руини по съветски мащаб
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 3562 Коментари: 1 Гласове:
4



В СССР много обичаха да се изтъкват с мащабните си проекти от различно естество. Там всичко трябваше да е най-огромното. Сега, след разпада на СССР, и останките му са мащабни. Едва ли другаде има толкова огромна изоставена инфраструктура, както на територията на бившата империя на злото.

image

На снимката е параболичната антена на ТНА-400 - първият съветски високоточен радиотелескоп. Диаметърът на главния му рефлектор е 32 м. Антената е част от НИП-10 (Наземен измерителен пункт № 10), изграден за целите на съветската космическа програма. Успоредно с него изниква и селището от закрит тип Школное, където е имало гарнизон на военно-космическите сили на СССР. Полетите на всички съветски космически апарати, изстрелвани с военни цели, са били управлявани от Школное. НИП-10 обаче е най-известен с работата си по прокета "Луноход". По него два самоходни дистанционно управляеми апарата през 1970 и 1973 г. са спуснати на лунната повърхност за събиране на данни, в т.ч. за изучаване на особеностите на лунната повърхност, радиоактивното и рентгеновото излъчване на Луната, както и химическия състав и свойставата на почвата й. 
Днес комплексът принадлежи на украинската национална космическа агенция, а гарнизонът е закрит през 1998 г. Някогашната космическа слава и история сега са в руини.

image

image




 



Тагове:   мащаб,   луноход,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - И в пустиня да ги пратиш,
30.03.2010 17:10
всичко в пясък ще превърнат ;)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621360
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865