Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2011 18:42 - КАТАЛИНА: ИЗОСТАВЕНА МЕЖДУ МОРЕТО И ПУСТИНЯТА
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 3776 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.09.2011 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Каталина е красив американски хидроплан, активно използван през Втората световна война като патрулен бомбардировач.
image
В тази история става дума за една Каталина, която от почти 50 години лежи изоставена между морето и пустинята – крайно незавидна съдба за подобен самолет. Мястото на действието е Саудитска Арабия или по-точно един самотен плаж край Тиранския проток на входа на залива Акаба, където 13 км вода разделят Арабския полуостров от Синай. Ето и самата история: В края на 50-те години на миналия век пенсионираният бизнесмен Томас У. Кендъл купува от американския флот една снета от въоръжение Каталина, модел PBY-5A. Самолетът е преоборудван в луксозна летяща яхта.
image През пролетта на 1960 г. г-н Кендъл предприема околосветско пътешествие на борда на своята Каталина, на което го придружават съпругата му и децата им, както и секретарката му заедно със сина й. Към групата се присъедиява и професионален фотограф, за да отрази част от пътешествието за Списание „Лайф”.
image  На 22 март 1960 г. кацат в Тиранския пролив. Хвърлят котва недалеч от брега и зашвартоват самолета, за да прекарат нощта там. По някое време от мрака долитат нечии викове, но никой не им обръща внимание.  image В следобедните часове на следващия ден групата е атакувана с картечна стрелба от близък до лагера им нос. Всички, включително и децата, успяват да доплуват до самолета. Докато се опитват да запалят двигателя на Каталината, Томас Кендъл и секретарката му са ранени. Успяват да я подкарат, но след около 800 метра, за всеобщо съжаление самолетът се оказва заседнал върху коралов риф.  image Стрелбата продължила между 30 и 40 минути и не по-малко от 300 куршума уцелват корпуса на самолета. Резервоарите за гориво са пробити и 4000 литра гориво изтича през дупките, но по чудо не се възпламенява. На това място морето е с дълбочина само около 1.5 м, благодарение на което всички на борда успяват да напуснат бедставащата Каталина и да се доберат до брега.  image
image
image Веднъж озовали се на плажа, те са заловени от група бедуини, числящи се към армията на Саудитска Арабия. Въоръженият отряд е убеден, че пътешествениците са израелски шпиони. Пленниците са отведени в Джеда, където са разпитвани и затворени. Най-накрая са освободени с помощта на американския посланик. От външно министерство на САЩ е изпратен протест до правителството на Саудитска Арабия, от където получават отговор, че ​​саудитците отказват да носят каквато и да било отговорност за нападението и загубата на самолета. 
 image Пътешествениците в крайна сметка се спасяват, но горката Каталина явно и до днес си лежи изтърбушена и изоставена между морето и пустинята.

Наистина невероятната история!
Ето и източникът



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621930
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865