Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 16:48 - Летището на края на света
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 7257 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.09.2012 14:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Арктическа Русия е пуста и необятна. Тази огромна територия се простира на площ от 5,842 млн. кв. км, но е много слабо населена. Въпреки полярните нощи и като цяло неблагоприятните климатични условия, отвъд Полярния кръг не само че живеят хора, но са постоянно дислоцирани и военни части. Тук искам да разкажа за Амдерма-2 – може би най-северното военно летище на планетата.
 
 image

 
Разположено е на полуостров Гусиная Земля на Южния остров от архипелага Нова Земя. Намира се непосредствено до селището Рогачево. Административният център на архипелага Белушя Губа (на руски: Белу́шья Губа́) е отдалечен на 9 км югозападно от авиобазата. Първоначално летището е предвидено да се използва като междинна база за нуждите на бомбардировачите от стратегическата авиацията на СССР при междуконтиненталните им полети. Авиобазата трансформира ролята си в изтребителна през 60-те години, преди всичко за да противодейства на шпионските операции на SR-71 над северна Русия и съветска Арктика. От  1972 г. на Амдерма-2 е базиран 641-и гвардейски изтребителен авио полк, носител на орден Кутузов III степен. От 1964 до 1988 г. полкът е въоръжен с изтребители-прехващачи Як-28П. От 1987 г. започва превъоръжаването на полка с новите изтребители Су-27. През 1993 г. полкът е пребазиран в Африканда, Мурманска област. През 70-те години често пъти от южните им бази на Андерма-2 са разгръщани изтребители с далечен радиус на действие Ту-128.
image

image
Базирани на Амдерма-2 изтребители Ту-128
Името Амдерма-2 било дадено на летището за заблуда на противника. В действителност от авиобазата до истинското селище Амдерма, разположено на брега на Карско море, разстоянието е около 400 км. Пак за целите на секретността дори личният състав никога не пътувал за и от летищния гарнизон по директен маршрут. За целта транспортът бил от Белушя Губа/Рогачево до Архангелск, от Архангелск до Диксон, и от Диксон – по предназначение. А времетраенето на пътя било колкото дойде. Затова транспортирането на срочно служещите от поделенията в северната част на Нова Земя започвало два-три месеца преди датата на уволнението им. Транспортирали ги през половината Северен ледовит океан до порт Диксон, следвал Архангелск и чак след това – Белушя Губа или Рогачево. Там им се издавали документите за увлонение, след което транспортната процедура се повтаряла, но в обратен ред. Очевидно е, че разходите за войските на Нова Земя са били огромни. В края на 80-те и началото на 90-те в съветската армия започват мащабни съкращения. И ако до тогава на Нова Земя са били дислоцирани различни родове на въоръжените сили, сега единственият и абсолютен господар на архипелага е Централният полигон на Русия. След закриването на Семипалатинск през 1991 г. това е единственият действащ ядрен полигон на територията на Руската федерация. Макар и да не е закрито, днес летището Амдерма-2 е в руини.
image
image
Същата е съдбата и на съседното Рогачево – почти всички сгради са в развалини.

image

На летището се дават дежурства, но смените за тях идват от Белушя Губа. Ако се съди по достъпните източници, към момента всички населени места на Нова Земя са ликвидирани. Населението на архипелага, съставено преди всичко от военни и строители, е съсредоточено единствено в пределите на Белушя Губа (2.8 хил. души). Поддържа се съществуването и на
Северний – населено място, разположено в северната част на Южния остров на брега на пролива Маточкин Шар, но обитателите му са военен персонал, сменящ се на наряден принцип. Като цяло може да се каже, че днес Нова Земя се е свила до пределите на Белушя Губа.
image

image

image

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619208
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865