Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2012 23:00 - Погребан в пясъците
Автор: indreal Категория: Други   
Прочетен: 3806 Коментари: 0 Гласове:
2



Наскоро имах шанс да пътувам до Дания. Реших да потърся някоя по-особена забележителност и попаднах на изоставения фар Rubjerg Knude. Намира се в Ютланд, на брега на Северно море, а светлината му е запалена за първи път на 27 декември 1900 г. Любопитен факт е, че до 1908 г. фарът работи със светилна газ, произведена на място.

image

Драмата на този фар е бреговата ерозия и постоянното движение на крайбрежните пясъци. Фарът прекратява изцяло дейността си на 1 август 1968 г. В продължение на няколко години сградите са използвани като музей и кафене, но постоянно променящият се релеф в следствие на непрекъснатото движение на пясъците, е причината за окончателното изоставяне на мястото през 2002 г. Към момента всички спомагателни сгради около фаровата кула са засипани от пясъците или са разрушени под натиска им.

image

image

image


Не успях да отида до там. За половината свободен ден, който имах в Копенхаген, нямаше как да преодолея 478-те км до ютландския бряг на Северно море, където погребан сред пясъците е фарът Rubjerg Knude.

image
 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1621934
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865