Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2011 12:58 - Антраксната атака
Автор: indreal Категория: История   
Прочетен: 3240 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.09.2012 09:57


В дните след  11 септември 2001 г. не само американците, но и половината свят беше разтърсен от резултатите на нападението. Днес имам чувството, че малцина си спомнят как в тази атмосфера на шок, страх и небивала мобилизация на държавния репресивен апарат, Америка беше връхлетяна от втора вълна на терор. Или поне внушението беше такова. Става дума за необяснимите атаки с антракс, започнали на 18 септември с изпращането на пет писма с пощенско клеймо от Трентън, Ню Джърси. Пощенските пликове съдържат антраксни спори и са адресирани до нюйоркските медийни организации ABC News, CBS News, NBC News и New York Post, и до National Enquirer в Бока Ратон, Флорида. Открити са писмата само до NBC News и New York Post. За останалите се знае единствено заради заразяването на пощенски служители.
На 9 октомври са изпратени писма с антракс до сенаторите от Демократическата партия Том Дашъл (водач на мнозинството в Сената) и Патрик Лийхи (председател на Комисията по правосъдие). Писмото до Дашъл е отворено от негов помощник на 15 октомври и правителствената пощенска служба е поставена под карантина. Писмото до Лийхи е препратено по грешка до отдел на Държавния департамент в Стърлинг, Вирджиния, където един пощенски работник се заразява.
В резултат от антраксните атаки петима души загиват: фотографският редактор на в. Sun във Флорида Томас Стивънс, двама пощенски работници във Вашингтон, Томас Морис и Джоузеф Йърсийн, и две жени, за които не се знае как са се заразили - Кати Нгуен от Ню Йорк и Отили Лундгрен от Оксфорд, Кънектикът. Седемнадесет други са заразени.
Веднага след атаките президентът Джордж У. Буш и вицепрезидентът Дик Чейни дават изявление, че атаките с антракс са втора вълна на нападение на ал Кайда след атентатите от 11 септември 2001 г.  Директорът на ФБР Робърт Мюлер е подложен на натиск от страна на служители на Белия дом да докаже тази възможност.
Тук обаче тази теория се пропуква, тъй като антраксният щам, използван при атаките, е идентифициран като боен, което отхвърля възможността атаките да са дело на ал Кайда.[1] Опит да измъкне администрацията на Буш от това неудобно разкритие прави сенаторът републиканец и бъдещ кандидат за президент Джон МакКейн, заявявайки, че източник на антракса може да е Ирак.[2]
На 9 май 2002 г. сп. New Scientist публикува статия, според която ДНК анализът на антраксната бактерия сочи, че неин източник е военната лаборатория за разработка на биологични оръжия във Форт Детрик, Мериленд.[3] В интервю от 2002 г. Барбара Розеберг, молекулярен биолог и професор в Щатския университет на Ню Йорк, също описва използвания в пощенските пликове антракс като боен .[4]
През 2008 г. ФБР посочва Брус Едуардс Айвънс - учен, работил в лабораториите във Форт Детрик, Мериленд - като единствен заподозрян за изрвършването на атаките. Айвънс е уведомен за обвинението и умира на 29 юли 2008 г. от свръхдоза „тиленол с кодеин“. На 1 август 2008 г. смъртта му е обявана за самоубийство. На 6 август 2008 г. федерални прокурори обявяват Айвънс за единствен извършител на престъплението. Два дни по-късно сенатор Чарлс Грасли от Айова и представител Ръш Холт от Ню Джърси призовават за изслушвания относно работата на ФБР и министерството на правосъдието по случая. Много хора, някои от които колеги на Айвънс, изказват съмнение в заключението на ФБР. Сред причините за съмненията се посочва, че Айвънс е един от стотината души, които може да са работили с щама, използван при атаките, както и че ФБР не открива антраксни спори в дома му, нито пък успява да докаже, че той се е намирал при пощенската кутия в Ню Джърси, откъдето са изпратени писмата.[5] Сенатор Патрик Лийхи, един от адресатите на писмата, заявява, че ФБР не е предоставило убедителни доказателства по случая. На 17 септември 2008 г. сенатор Лийхи казва на директора на ФБР Робърт Мюлер на изслушване в Комисията по правосъдие:
"Вярвам, че и други са въвлечени... Вярвам, че има и други, които могат да бъдат обвинение в убийство."[6]

image
Пощенският плик, адресиран до сенатор Дашъл. Антраксните спори в него убиват двама пощенски служители.

Каква все пак би могла да бъде причината за тези атаки с антракс?
Подобно на атентатите от 11 септември, мнозина подозират, че и зад това дело стои правителството на Буш. Един от възможните мотиви за разпращането на антраксните писма е създаването на допълнителен страх сред обществото, което да подпомогне приемането на предложения пред Конгреса от администрацията на Буш още на 16 септември 2001 г. т.нар. Патриотичен акт.
Пълното име на този федерален закон е  „Закон от 2001 г., сплотяващ и укрепващ Америка чрез предоставяне на надеждни инструменти, необходими за борбата с тероризма и неговото въздържане“.  Официалната му цел е да „възпира и наказва американските терористи в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“. В действителност Патриотичният акт силно ограничава правата и свободите на американските граждани, за сметка на това разширява правата на ФБР по подслушването и следенето по интернет. За много хора този закон е в нарушение на четвъртата поправка на Конституцията. Счита се, че е невъзможно законът да е бил изготвен в отговор на събитията от 11 септември поради прекалено краткия срок, в който е предложен[152] . След гласуването на закона от Сената, Буш го подписва на 26 октомври 2001 г. Въпреки, че действието му е удължавано няколко пъти, и досега
никой не е обвинен и осъден за атаките с антракса, произведен в САЩ.[153]



 



Тагове:   антракс,   писма,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619177
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865