Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2021 20:31 - Англо-американските тайни общества - веруюто и завещанието на Сесил Роудс
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 3506 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 10.11.2021 20:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
“В един зимен следобед през февруари 1891г. в Лондон трима мъже водят задълбочен разговор в Лондон, от който ще произтекат последици с възможно най-голямо значение за Британската империя и за света като цяло. Защото тези мъже създадоха тайно общество, което в продължение на над 50 години щеше да бъде една от най-важните сили във формулирането и провеждането на британската имперска и външна политика.”

Така започва книгата на Карол Куигли “Англо-американската върхушка”, която не съдържа художествени измислици 1. Тримата мъже са Сесил Роудс, Уилям Томас Стед и лорд Ешер, а по-късно към тях се присъединяват лорд Ротшилд, лорд Солсбъри, лорд Роузбъри и лорд Милнър - мъже, чиято финансова, политическа и административна власт ги откроява от обикновените хора. Групата от самото начало държи да действа тайно и се старае да изтрие следите на своето влияние в историята. Те вярват, че белите англосаксонци стоят на върха на расовата йерархия и че това е оправдано; освен това те разбират много добре каква непосредствена заплаха за британската хегемония на световната сцена представлява въздигащата се Германия със своята избуяваща модерна икономика. Срещата от 1891г. е в известен смисъл акт на раждането на Новия световен ред под командването на англо-американската върхушка и от нея произлизат събития, променили облика на света. 

По време на Първата световна война Рудолф Щайнер казва с оглед на ложите: “Във времената, които могат да се смятат като подготвителни за настоящето, западното историческо развитие, западният свят никога не се е еманципирал от ложите. Влиянието на ложите винаги е било силно ефективно и те съумяваха да намерят каналите, чрез които да наложат определени насоки в мислите на хората. A когато човек е изплел такава мрежа, от която ви посочих отделни нишки, тогава трябва само да натисне бутона и нещата ще си действат “2.

Прочутият диамантен бос Сесил Роудс (1853-1902) е готов да използва натрупаното си богатство, за да изпълни мечтата си да поеме тайно контрола въеху света, което е отразено в неговите т. нар. “Изповеди на вярата”. Ето какво пише той в тях още на 2 юни 1877 (по-късно нанася някои промени и добавки) 3:

“Често човек се изкушава да поиска най-висшето благо в живота. На един му идва мисълта, че това е щастливият брак, на друг му се струва, че това е голямото богатство и която и идея да го завладее, той работи за нея, повече или по-малко, до края на живота си. Докато аз размишлявах върху същия въпрос, в мен се породи желанието да бъда полезен на родината си. Тогава се запитах как бих могъл да направя това и след като разгледах различните методи, почувствах, че в момента ние всъщност ограничаваме броя на децата си и поради липсата на жизнено пространство може би раждаме само половината от хората, които бихме могли и че ако бяхме запазили Америка, в момента щяхме да имаме милиони повече англичани. Убеден съм, че ние сме най-добрата раса на света и че колкото по-голяма част от света обитаваме, толкова по-добре е за човешката раса. Помислете каква промяна би настъпила в онези части на света, които понастоящем са населени с най-гнусните представители на човешката раса, ако попаднат под англосаксонско влияние и отново помислете за допълнителните работни места, които би ни дала една нова страна под наше управление. Убеден съм, че всеки акър, добавен към нашата територия, означава повече бъдещи англичани, които иначе не биха съществували. Нещо повече, попадането на по-голяма порция от света под наше управление би означавало просто край на всички войни и аз мисля, че ако не бяхме загубили Америка, сега бихме могли да прекратим Руско-османската война 4 само чрез отказа на пари и доставки. 

Каква система бихме могли да използваме, за да реализираме тези идеи? Гледам историята, чета историята на йезуитите и виждам какво са успели да направят те при трудни обстоятелства и бих добавил - при трудни владетели.

В днешния ден аз ставам член на масонския орден и виждам богатството и властта, които притежават, влиянието, което имат, мисля за церемониите им и се чудя как такова голямо обединение на мъже може да се посвети на нещо, което се явява като един от най-нелепите и абсурдни ритуали без цел и край.

Идеята, която танцува като блуждаещ огън пред вътрешния поглед, най-накрая се превръща в план. Защо да не създадем тайно общество с една-единствена цел - укрепването на Британската империя и подчиняването на целия нецивилизован свят под британско управление, за да си върнем Съединените щати и да превърнем англосаксонската раса в една-eдинствена империя? Каква мечта, но все пак тя е реална, възможна…

Кипите ли понякога от яд? Имате ли понякога жажда за кръв? При такива мъже е моето място. Представям факти, за да докажа твърденията си. Дали някой английски баща, чийто син иска да емигрира, би му предложил да емигрира в страна под чужд флаг? Никога - би било срамно да се помисли за подобно нещо и искам да кажа, че всички ние смятаме, че е по-добре да живеем в бедност под собствения си флаг, отколкото в богатство под чужд.

Проследете друг ред на мисли. Ако очарователната Австралия беше открита и колонизирана под френско знаме, това би означавало, че няколко милиона англичани, които понастоящем живеят по света, никога нямаше да се родят. Ние се учим от миналото, за да създаваме бъдещето си. Учим да се вкопчваме към нещо изгубено, което е наше. Знаем колко е голям светът и какви са мащабите му. Африка е в краката ни и наш дълг е да я завземем. Наш дълг е да се възползваме от всяка възможност за придобиване на повече територии и винаги трябва да имаме пред очите си едничката идея, че повече територии означават просто по-голяма англосаксонска раса, повече от най-добрата, най-хуманната и най-благородната раса в целия свят. Каква фантастична помощ би оказало едно тайно общество - общество, което не е официално признато, но би работило тайно за осъществяването на такъв план! Убеден съм, че в момента много от най-способните мъже в света биха посветили целия си живот на този план…

Нека създадем същия вид общество - една църква за разширяване на Британската империя. Едно общество, чиито членове от всички части на Британската империя трябва да работят за постигането на една единствена цел и ние трябва да остави  неговите членове да поставят една идея в нашите университети и училища и да дадем възможност английската младеж да премине през ръцете им и ако само един на хиляда има ум и чувство за такава цел, той трябва да бъде изпитан и проверен по всякакъв начин, за да се види дали има постоянство, притежава ли красноречие, пренебрегва ли дребнавостите на живота; и ако го прави, той трябва да бъде избран и да се закълне да служи на своето графство през целия си живот. Ако е без пари, той трябва да бъде подкрепен от обществото и изпратен във всички части на империята, където има нужда от него…

Във всички законодателни органи на колониите Обществото трябва да се стреми да подготви своите членове да пледират и да се застъпват по всяко време за по-тесен съюз с Англия и колониите, за да се прекъсне всяка форма на нелоялност и сеоарстивни движения за отделяне от нашата империя. Обществото трябва да вдъхновява пресата и нейните правила в полза на хората, дори да притежава части от нея.То винаги трябва да търси членове, които със своите позиции в света, със своята енергия или характер ще допринесат за постигането на целта, но гласуването и проверката трябва да бъдат сериозни.”
________________________________

Макар че предварителни разговори за основаването на планирания от Сесил Роудс елитен таен съюз се водят още от 80те години на 19. век, най-ранните доказателства за създаването му са от февруари 1891г., когато в Лондон се срещат споменатите личности. Роудс, който е натрупал богатство от добив на диаманти в Южна Африка и няма наследници, е готов да завещае богатството си за проекта. Стед е популярен разследващ журналист, загинал по-късно при потъването на “Титаник”, Ешер има връзки в кралския двор и останалите аристократи, Ротшилд е известен банкер, а Милнер по онова време е сравнително неизвестен колониален администратор в Южна Африка. 5

Скоро след това мечтата на Роудс претърпява малка промяна - тайният британски елит, който е оценил огромния потенциал на Америка, адаптира концепцията за превъзходството на британската раса към тази за превъзходството на англосаксонската раса, включвайки и Америка. 

Роудс, който страда от сърдечни и белодробни проблеми, написва няколко завещания, за да гарантира, че състоянието му ще бъде използвано за осъществяване на мечтата му. Първото си завещание той изготвя на 19 октомври 1877 г. Въпреки че през следващите години той променя волята си няколко пъти, целта винаги е оставала същата. Първата клауза на завещанието му от 1877 г. определя използването на имуществото му, както следва:

"За създаването, насърчаването и развитието на едно тайно общество, чиято истинска цел и задача е разширяването на британското владичество по целия свят, усъвършенстването на системата за емиграция от Обединеното кралство и колонизирането от британски граждани във всички страни, където е възможно да се постигнат жизнените основи по отношение на енергия, труд и предприемачество, особено за окупирането на целия африкански континент, Светите земи, долината на Ефрат, островите Кипър и Крит, цяла Южна Америка, тихоокеанските острови, които все още не са окупирани от Великобритания, Малайския архипелаг и бреговете на Китай и Япония от британски заселници, както и за окончателното възстановяване на Съединените американски щати като неразделна част от Британската империя, за установяване на система на колониално представителство от имперски парламент, която да служи за сплотяване на разединените членове на империята, и накрая за установяване на сила, толкова голяма, че да направи воденето на войни невъзможна и да служи на благото на човечеството.” 


             image

       Паметникът на Сесил Роудс на фасадата на един от колежите в Оксфорд, който 
       леви активисти искат да премахнат


Рудолф Щайнер е наблюдавал дейността на Сесил Роудс, който в края на ХIX и началото на ХХ в. е бил известна световна фигура, министър-председател на Капската колония. Ето какво казва той за него 6:

“Докато в Средна Европа спореха за социалистическите и антисоциалистическите теории, за да стигнат до опити за социално устройство, които не доведоха до никъде, на Запад именно адекватното на реалността осъзнаване на собственoто положение изведе на повърхността хора, които наистина по местата си вършеха правилните неща за това, което искаха да постигнат… Усещането за реалността доведе правилните хора на правилното място - разбира се, те не бяха правилните за нас, но не беше и тяхна задача да бъдат правилните за нас. Вземете например един, който е може би от най-големите, от най-типичните - Сесил Роудс. Цялата му дейност се изразява в практическо изграждане, докато в Средна Европа се теоретизира. В Средна Европа се теоретизира за бъдещата държава. Сесил Роудс, който произхожда от съвсем скромна среда, си проправя път, за да стане най-големият крал на диамантите... На какво е способен един такъв човек като Сесил Роудс? Той е в състояние да разглежда това, което може да се нарече британска държава, изцяло като инструмент на английската завоевателна политика - и то с голяма мощ - в съчетание с вяра в мисията на Великобритания. Както много други - само че Роудс е един от най-големите - той е в състояние да използва британската държава като инструмент за тази цел и да позволи постигнатото от нея да се отрази на все по-засилващата се британска мощ. Всичко това е възможно само защото британците осъзнават своята специална задача в световната история като островен народ. А в Средна Европа нямаше нищо, което да може да се противопостави на нея, което да може да се мери с нея. 

Какво се случва на Запад? Там икономическата политика, носена от личности, се сраства с държавната политика. Защо двете се срастват? Защото английската политика е изцяло в духа на новото време, а в духа на новото време е човек да разбира идеите от реалността, в която живее. Тогава държавната и икономическата политика могат да се срастнат. Но английската държава е държава, която съществува като такава само на хартия - тя е конгломерат от частни отношения. Тя е само фраза, когато се говори за британската държава; трябва да се говори за британския икономически живот и за старите традиции, които се вливат в него, за старите духовни традиции и др. под. В смисъла, в който Франция е държава, в който Германия се стреми да стане държава, Великобритания никога не е била държава.”

Част от стратегията на Сесил Роудс за постигане на световно господство е да учреди стипендии за Оксфордския университет, който е негова Алма матер, с убеждението, че досегът с британската култура, философия и образование ще укрепи най-добрите млади умове в колониите и особено в САЩ. Стипендиите "Роудс" са в полза на студенти от САЩ; за всеки от петдесетте щата и територии се отпускат по две места, а за цялата Британска империя - само шестдесет. В Оксфорд, интелектуалния дом на тайния елит, "най-добрите таланти" от "най-добрите семейства" на САЩ трябвало да бъдат възпитавани и оформяни чрез едно много специфично разбиране за "Англия" и "запазването на единството на Църквата". Карол Куигли пише за стипендиите “Роудс”, че "портмонето е само фасада, използвана за прикриване на тайното общество, или по-точно, те трябва да бъдат един от инструментите, чрез които членовете на тайното общество ще осъществят целта на Роудс до самия й край".

В днешно време стипендиите “Роудс”продължават да се присъждат. Първата трансджендър жена, носител на тази стипендия за 2020г. е Хера Джей Браун 7. Интересното е, че госпожа Браун се е подвизавала и в България, където е имала - надяваме се ползотворни - срещи с членовете на екипа на “Антикорупционния фонд”, създаден от фондация “Америка за България” 8. 

1 За Карол Куигли и въобще по темата вж. постовете:

https://anthroposophie.blog.bg/?month=3-19&day=4

https://anthroposophie.blog.bg/history/2019/03/06/kuklovodite-na-svetovnite-sybitiia-mrejata-na-anglofilite-2-.1648256

2 CC 174, лекция от 8.1.1917 

3 https://pages.uoregon.edu/kimball/Rhodes-Confession.htm

4 Руско-турската освободителна война 1877-78г.

5 Според книгата на Карол Куигли “Трагедия и надежда”

6 СС 337а, среща на 28. юли 1920

7 https://www.rhodeshouse.ox.ac.uk/scholars/rhodes-scholars-class-of-2020/hera-jay-brown/

8 https://acf.bg/bg/obucheniya/

 

 




Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 823883
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031