Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2007 18:16 - Нощта на Форинър
Автор: indreal Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6262 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 26.06.2008 10:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Рядко се случват такива музикални събития каквото беше концертът на Форинър от 29 ноември в зала Фестивална. Обикновено на групи от подобен ранг пресата си умира да лепва етикети от рода на „ветерани”, „великани”, „рок легенди”, или най-омразното ми –  „рок динозаври”. Глупави и празни клишета, които нищо не казват, защото това не е никаква характеристика. Същевременно обаче насаждат внушение за старост, някогашно славно минало, че дори и архаичност. Е, жалката безпочвеност на подобни епитети лъсва, когато светлините в залата угаснат и сред оглушителния рев на емоционално прегрятата публика на сцената излязат такива невероятни музиканти, като Мик Джоунс (китара), Кели Хенсън (водещ вокал), Джеф Пилсън (бас), Том Гимбъл (китара, саксофон), Брайън Тиши (барабани) и Пол Маркович (клавишни).

С част от бандата имах късмет да се срещна още на летището вечерта преди деня на концерта. За пореден път се убедих, че едно от най-стойностните личностни качества е да останеш естествен независимо от обстоятелствата, споходили те в даден момент от живота. Славата и известността са преходни състояния. Ето защо е много важно, макар че за много хора е изключително трудно, да не изпадаш в безпринципно възгордяване. Въпреки дългото и навярно изтощително пътуване (идваха чак от Кейптаун, Южна Африка), в салона за посрещане на Терминал 2 великите музиканти от Форинър ни предложиха отношение на изключително предразполагаща непринуденост. Хората от техническия им екип също бяха невероятно отзивчиви както на място, така и след това в залата по време на подготовката на сцената за концерта. Явно всички те са наясно, че когато се подхожда по подобен начин работата върви лесно и безпроблемно.

Освен музикалните си инструменти, Форинър докараха със себе си само един микробус техника.
 image
image
Всичко останало, включително и цялото озвучаване беше осигурено от Жокер медия. Докато работехме по сцената случих на невероятен късмет – успях да се сдобия с перце за китара с подписа на Джеф Пилсън. Това им е хубаво на турнетата – мисли се за стремежът на феновете към трофеи, поради което не се ползват обикновени перца или палки за барабани, а специално се поръчват такива с колекционерска стойност. И така, с безценното перце в ръка, се отправих към другите от екипа. Постарах се да докарам най-загриженото си изражение и извиках на страна един от приятелите, уж имам да споделям с него проблем от изключителна важност. Усилието ми подейства и той се втурна след мен с не по-малко угрижен вид. Когато му дадох перцето известно време стоя като треснат. Останах много доволен, защото точно на такава реакция се надявах. Причината е, че един от най-любимите му филми (твърди, че го е гледал поне 40 пъти), е
Rock stars s Марк Уолбърг в главната роля. Сред плеядата истински рок звезди, които участват в него е и самият Джеф Пилсън. Ето защо ми беше особено приятно, че ми се яви шанс да зарадвам приятел по такъв начин.

За част от екипа ни вечерта на концерта започна на главния пулт с инструктаж от осветителя на Форинър. Малко след това вратите се отвориха и в залата нахлу море от хора. Когато се покатерихме на платформата със следачите, ни посрещна още по-внушителна гледка. От високо изглеждаше сякаш публиката се излива през входовете като река. Никога до тогава не бях виждал Фестивална толкова пълна. На организаторите от Уондър Мюзик трябва да им се признае, че с поканата на тази банда бяха уцелили не десятката, ами направо центъра на десятката. Докато чакахме началото на концерта, озвучителят беше вързал към пулта ipod-a си и при постепенното затихване в края на всяка песен публиката надаваше мощен рев, решавайки, че вече е настъпил дългоочаквания момент за появата на Форинър. Само че вместо това започваше следващата песен. Така цели 40 мин. след обявения час за начало на концерта. И когато най-накрая светлините угаснаха залата направо се взриви.
image

В навечерието на концерта в някои форуми срещах мнения, че това не е истинският Форинър, следователно събитието няма да си струва. Е, за скептиците, пропуснали концерта имам новина: прецакахте се, приятели! Вярно е, че от оригиналния състав беше само Мик Джоунс, но пък другите нито са по-лоши музиканти, нито пък са случайни. И макар Джейсън Бонъм да го нямаше, тъй като отишъл да прави записи за юбилейно CD с Лед Цепелин, на барабаните седна уникалния Брайън Тиши. Освен че имаше тежък крак, поддържащ мощен ритъм, се оказа че разполага и със здрави ръце. Мисълта ми е за солото му, което изпълни невероятно ефектно – бързина, обръщане на ритъма, жонглиране с палки. Накрая дори заблъска по барабаните с ръце. А що се отнася до Кели Хенсън, то първото, което смея да твърдя е, че гласът му е едно към едно с този на Лу Грам. А от там насетне всичко останало беше едно невероятно изпълнение. 
image
image

Особено приятно впечатление след концерта ми направи един човек, който ме помоли да му поискам автограф от озвучителя. Това доста ме озадачи, не по малко изненадан остана и самият озвучител. Дори след кратка пауза повтори думите ми, за да е сигурен, че ме е разбрал правилно. Потвърдих и двамата с осветителя, не без известна доза любопитство, се приближихме към ограждението около пулта. Този път човекът, отправил молбата за автографа, ме помоли да преведа мотивите за искането му. Изслушах го и останах силно впечатлен. Не по малък ефект думите му предизвикаха и у членовете на екипа на Форинър. Според този фен много малко хора от публиката на всеки концерт си дават сметка, че качеството на едно шоу зависи не само от изпълнителите на сцената, но и от тези, които оставайки невидими, допринасят за кристално чистия звук и за невероятните светлинни ефекти. Всеки, който се замисли над това твърдение ще установи, че е точно така. А хората от екипа на Форинър явно бяха наясно с този факт, защото още щом слязохме от платформата побързаха да ни поздравят за добре свършената работа и да ни благодарят за оказаната помощ. На глед дребен жест, който обаче не се случва много често. Дори и само заради това нощта на Форинър ще остави дълбок отпечатък в съзнанието ми. 
image




Гласувай:
1



1. uazi - Ех...
03.12.2007 21:12
Защо тия концерти са все, когато мен ме няма в Бг??? Не могат ли да почакат 3 седмици! Как ми се иска да бях там!
цитирай
2. анонимен - forinar
03.12.2007 22:26
super.nyamam komentar.kak moga da smakna zapisi ot tyah?
цитирай
3. анонимен - към предшестващия
04.12.2007 11:34
ако истински харесваш и уважаваш труда и креативността на бандата си КУПИ музиката им. Откъде - от всеки музикален магазин :-)
цитирай
4. анонимен - Мтого готино мислиш! Креативно в ...
08.12.2007 14:34
Мтого готино мислиш! Креативно в KingSize размер! Пич, какво да се прави! А, за Foreigner, супер група, пичаги. Музиката им, прави деня хубав!
цитирай
5. анонимен - molq, pomognete!
13.12.2008 14:31
nai-dobrata mi priqtelka iska perce za kitara za koleda, a az nqmam predstava otkyde moga da namerq takova neshto... ako se seshtate za nqkakyv magazin vyv varna, kajete!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619328
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865