Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2007 15:11 - Ill Nino - един почти провален концерт
Автор: indreal Категория: Музика   
Прочетен: 5235 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2008 13:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image ще забиват е София! Тази информация ме разтърси от един афиш, залепен на стълб от уличното осветление. Най-сетне нещо свежо и истински разтърсващо сред заливащото ни напоследък море от вече позалязващи рок величия. Зала „Христо Ботев” не ми е сред най-любимите за концерт, но пък бях сигурен, че събитието ще бъде едно от най-запомнящите се от тазгодишния концертен афиш. Реалността обаче се оказа малко по-различна.

В деня на концерта имах среща с приятели в 18:30 ч. на стълбите пред зала "Христо Ботев". Добре че закъснях. Началото на концерта беше обявено за 20:00 ч. Но когато пристигнах към 19:30 ч. заварих около 400 души да стърчат пред огражденията, защото залата все още не беше отворена. С приятелите висяхме отпред някъде до към 21:00 и се преместихме в един близък капан поне да седнем, докато организаторите не се смилят над феновете и не благоволят да отворят вратите. Такова нещо обаче не се случи още дълго време. Нямаше и никаква информация какво става и защо е това бавене. В един момент видях Илиян, фронтмена на  Пропаганда. Не се бяхме засичали от много време. От него разбрах, че причината за това безумно закъснение, естествено, била в организаторите. Ill Nino предварително заявили какви са им изискванията към техническото оборудване, но мениджърката на Digibath Enterprises явно е била осигурила или каквото е сметнала за достатъчно, или каквото е намерила като по-евтино. Така например в залата имало 24 канален пулт, вместо заявения от бандата 40 канален. Имало и други, по-дребни неуредици, в резултат на които се наложило групите да си разменят оборудване – например Ill Nino отстъпили стойка за барабани на Пропаганда, а те им услужили с някакви саунд ефекти. От всичко това е очевидно, че промоутърската дейност явно не е за всеки. Цялата история около непълното оборудване най-вероятно е продиктувано от стремежа на Digibath Enterprises, турската фирма, организатор на концерта, да спести някой лев, пък ако мине номера. Но тъй като всяка банда, държаща на доброто си име, не прави подобни евтини компромиси, се е наложило да се обърнат към някои български колеги за спасяване на поразклатеното положение.

Най-накрая вероятно допълнителният пулт дойде, тъй като отвориха вратите. В залата беше невероятна жега и задух. Имаше само един щанд във фоайето, където обаче продаваха единствено бира – нито вода, нито нещо енергийно. Както в един от предишните ми постинги и сега искам да кажа няколко положителни думи за охраната на концерта. При цялата дезорганизация момчетата не седяха безучастно, а раздаваха вода и поливаха тия от първите редове, където жегата е най-страшна.

Предвид чудовищното закъснение всички бяхме сигурни, че съпорт бандите от SWAFI и Пропаганда ще се разминат с участие тази вечер. Така и било решено, но се намесили Ill Nino, които твърдо заявили, че държат преди тях да има подгряващи банди. Ето защо когато влязохме в залата по сцената кипеше трескаво пренареждане. Изморената и поизнервена от няколко часовото чакане публика започна да скандира „Засмърде”. Скоро обаче всичко беше готово и SWAFI забиха две песни. С толкова се отчетоха и Пропаганда. Както можеше и да се очаква звукът и на двете подгряващи банди беше преднамерено долнокачествен, но пък публиката си ги обича.

След като и Пропаганда напусна сцената заедно с барабаните си, горе се качи екипът на Ill Nino. Часът вече беше 23:40, а те започнаха да провеждат импровизиран… саундчек! Това ми дойде малко в повечко, но вече нямах сили дори да се възмущавам. Екипът нямаше радиостанции, затова в началото опитаха комуникация между сцената и пулта с викане, което логично не даде никакъв резултат. Това предизвика едни безкрайни подтичвания, поне докато не включиха слушалките. Тогава вече комуникацията с пулта потръгна нормално. Точно в 23:53 от сцената към пулта се даде сигнал с фенерче за начало. Не последва нищо, тъй като тия от пулта блееха нанякъде. От сцената се даде втори сигнал, този път с две фенерчета. С изключение на тия от пулта цялата зала разбра за началото и нададе мощен рев. Това най-сетне накара озвучители и осветители да надигнат глави за да видят истерично мигащите фенерчета и да направят така, че концертът да започне.

Светлините угаснаха. Концертът, който последва, е един от малкото примери за това как нещо, изглеждало в началото като пълен провал, може да се обърне на 180 градуса единствено благодарение на изпълнителите. Макар и с нескрита радост, феновете посрещнаха Ill Nino леко вяло, в което нямаше нищо чудно предвид акумулираната умора. Но още след втората песен страхотните изпълнения и дивото мятане по сцената на Кристиан Мачадо (вокал), Дейв Чавари (барабани), Ару Лустер (китари), Хардел Паисанте (китари), Ласаро Пина (бас китара) и бесният прекусионист Дани Коуто буквално вдигнаха на крака и взривиха публиката. След всяка песен следваше оживен диалог с публиката. Кристиян на няколко пъти се извини за проблемите около концерта и всеки път обещаваше бандата да се завърне отново за по-добър сет. Изпълнението им продължи 45 минути. Публиката ги извика на бис, при което Ill Nino изпълниха фрагменти от няколко кавъра. Започнаха със Slayer, продължиха с We"re Not Gonna Take It – невъзможният хит на Twisted Sister, изпян повече от публиката, отколкото от Кристиян Мачадо, а веднага след това ме изненадаха с Rock you like a hurricane на Scorpions. Фрагменитите от кавъри завършиха с Chaos A.D. на Sepultura, а след него беше изпълнено цяло парче на Deftones. Сетът приключи в 1:00, като при последната песен Кристиян Мачадо направи страхотен жест към феновете си. Един по един свали всички сетлистове, всеки път старателно залепяше свободните части от лентата, с която бяха хванати, смачкваше ги на топка и ги хвърляше към протегнатите ръце пред сцената. В началото се озадачих защо ги мачка на топка, но скоро си дадох сметка, че в противен случай листовете просто ще бъдат разкъсани. Към феновете полетяха и множество перца за китари плюс палки за барабани – все достойни трофеи от един силен концерт на една страхотна банда.

Крайният извод е, че събитието се получи изцяло благодарение на Ill Nino и напук на очевидната некадърност на Digibath Enterprises. Въпреки цялото чакане и всички досадни усложнени, всички останахме доволни от концерта. Искрено бих се радвал, ако Ill Nino наистина изпълнят обещанието си и се върнат за нов концерт, но този път с някой по-способен промоутър. Макар че малко се съмнявам да повторят…



Тагове:   концерт,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. messalina - БЕШЕ ВЕЛИКООООО! Вярно, че имаше ...
25.06.2007 19:30
БЕШЕ ВЕЛИКООООО! Вярно, че имаше няколко по-неприятни момента, но.. Ill Niño... компенсираха всичко! Една от най-любимите ми групи на живо - незаменимо!
цитирай
2. gamina - Кофти
25.06.2007 20:41
се е получило, на Ill Nino не ходих, но си спомням почти същото киснене пред Христо Ботев и гафовете на Paradise Lost преди 2 години...
цитирай
3. анонимен - iskam kadri ot koncerta
25.06.2007 20:47
iskam kadri ot koncerta:)
цитирай
4. fugitive - Промоутъри
25.06.2007 22:19
Нищо против Ill Nino, но предпочитам "застаряващите рок величия". Както и да е.
Мисълта ми, обаче, е друга. - Миналата година всички би трябвало да са разбрали, че от всяка пръчка свирка не става и от всеки льольо - промоутър. Та този концерт е един чудесен пример за това, че е трябвало да се усетите, че има нещо гнило. - Реклама почти нямаше, аз разбрах съвсем случайно, щото се интересувам от рок и следя събитията; не били подсигурили качествено озвучаване; хората на пулта блеели... Божеееееее! Четири часа закъснение - OMFG! Хубаво, че концерт все пак е имало и публиката не е линчувала "организаторите".
цитирай
5. clio - :)
26.06.2007 03:45
Има няколко ... кьъм, да ги нарека организатори, чиито имена на фирмите като чуете трябва да знаете за какво става.
цитирай
6. indreal - Fugitive & Clio,
26.06.2007 11:05
Напълно сте прави за т.нар "организатори" и льолоьвци-пишман промоутъри. Най-емблематичният от тях ми е ловешкия герой Христо Росанов с неговата безумна Нова музикална агенция. Справка - целенасочено проваления концерт на Fear Factory! Истината е, че за Ill Nino рекламата действително беше повече от символична и аз също разбрах за събитието съвсем инцидентно и случайно. Вярно е и друго - че тогава изобщо не се поинтересувах кой е организатор, но даже да бях погледнал, това едва ли щеше да окаже влияние върху решението ми да отида на концерта. А той, слава богу, в крайна сметка се получи. А можеше и да е по-зле. Силно се надявам пазарът сам да отсее недоразуменията като Digibath Enterprises, NMA и други от сорта. Залезът на Пик едн Мор на Ивайла Бакалова беше едно добро начало ;-)
цитирай
7. анонимен - Predisposed
30.06.2007 19:44
4 4asa 4akane v taq jega!! po edno vreme re6ih 4e 6te e po-dobre da si trugna i da prejalq 25-te leva...Tova oba4e 6te6e da e nai-golqmata gre6ka v jivota mi! Koncerta be6e ubiistven, mega,hiper qko si prekarah vupreki opitite na nqkoi hora da go precakat. Prosto Ill Nino dadoha vsi4ko ot sebe si za da zaradvat publikata i naistina uspqha! 4esno kazano predi koncerta ne mi bqha napravili tolkova silno vpe4atlenie, no vse pak mi haresvaha i zatova re6ih da otida...i ot 23.06 do sega prosto ne moga da spra da gi slu6am!! ''vlezli sa mi pod kojata'' kakto se kazva! I az silno se sumnqvam 4e 6te doidat vtori put v BG no ako go napravqt tam sum purva!! :)
цитирай
8. varg1 - хубаво
06.07.2007 15:27
че ме е нямало
цитирай
9. scar - BG Fan Site
05.03.2008 14:54
Ако се кефите на Ill Nino - посетете българският фен сайт: http://illnino.eu
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1617997
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865