Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2009 17:49 - Сингълът Davidian и цензурата на MTV
Автор: indreal Категория: Музика   
Прочетен: 2220 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.01.2009 13:50


Davidian е сингъл и първа песен от Burn My Eyes – дебютният албум на американската траш метъл банда Machine Head, издаден през 1994 г.. В тази, може би най-известна песен на бандата, ключово място има стихът "Let freedom ring / with a shotgun blast", който според мнозина музикални критици става причина за забраната видеото към песента да се излъчва по MTV. Аз самият за първи път го гледах по френския музикален канал MCM. Поводът за цензурата на MTV са съмненията, че песента е препратка към кървавите събития, известни като Клането в Уейко. Само година преди издаването на албума Burn My Eyes, в ранчото Маунт Кармел на 14 км от град Уейко, Тексас, където се помещава седалището на сектата “Давидова клонка”, се стига до сблъсък между последователите на Дейвит Кореш – основател и гуру на сектата – и федерални агенти. Обвинението към Кореш е за притежание на арсенал от автоматично оръжие без изискваните разрешителни.

Всичко започва на 28 февруари 1993 г., когато агенти на Федералното бюро за алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия  (ATF) се опитват да извършат обиск със съдебна заповед. На проведения по-късно процес става ясно, че агентите първи са открили огън, в резултат на който невъоръженият Дейвид Кореш е ранен, но успява да се скрие  в ранчото. В последвалата престрелка загивад четирима федерални агенти и шестима сектанти. Намесват се и агенти на FBI, които в продължение на 51 дни обсаждат ранчото. Всичко приключва на 19 април 1993 г., когато тежко въоръжените, включително и с .50 клиброви (12, 7 мм) пушки и бронирани машини, агенти на FBI и ATF атакуват обсадените членове на “Давидова клонка”. Като начало по вратите и прозорците на сградите са изстреляни гранати със сълзотворен газ. Бронираните машини, снабдени със специални тарани, пробиват няколко дупки в стените, за да може и през тях в помещенията да се изтрелят гранати със сълзотворен газ. Целта е сектантите да бъдат принудени да излязат навън, но в течение на шест часа никой не се показва. Точно по обяд сградите на ранчото Маунт Кармел пламват от няколко ралични места. И до днес се водят спорове кой е причинил пожарът – обсадените обитатели или федералните агенти. В резултат на пожара загиват 76 последователи на “Давидова клонка”, между които 21 деца и две бременни жени. Сред загиналите сектанти има и 24 британски граждани. В 15:45 ч. агенти докладват, че лидерът на “Давидова клонка” Върнън Уейн Хоуъл, по-известен като Дейвид Кореш, е мъртъв.

Самият фронтмен на Machine Head, Роб Флин, отрича песента "Davidian" да е написана по повод Клането в Уейко, макар и да признава, че спорният стих, е добавен за да накара хората да се замислят.





Тагове:   MTV,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Идея
23.01.2009 18:48
къде да гледам клипа, защото в youtibe не става - "This video is no longer available due to a copyright claim by WMG"
цитирай
2. indreal - Виж
26.01.2009 10:38
на http://vbox7.com/play:ab9c322a
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618969
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865