Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2007 15:47 - ПРИЗРАКЪТ НА ВОДНИТЕ ВОЙНИ
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 1274 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2007 15:48


Деветдесет на сто от световното население живее в държави, които делят своите водоизточници с други страни. Неизбежно тази взаимозависимост води до политическо напрежение от двете страни на границата. Само през последните 50 години известните случаи на прилагане на сила между съседни държави заради вода наброяват 37. С изключение на седем от тях всички са от региона на Близкия изток. Според прогнози до 2025 г. над три милиарда души може би ще живият в страни, изпитващи недостиг на вода. Ето защо нуждата от засилено сътрудничеството от двете страни на националните граници за обезпечаване на сигурен достъп до вода е по-осезаема от когато и да било преди. Сред причините, които стоят зад евентуалните водни войни, се коренят в проблеми, свързани с бедността и неравенството, макар че основните са преди всичко политически, тъй като произхождат пряко от властта.

Общо 145 държави по света делят със свой съсед трансграничен воден басейн (вододел или водосбор) в т. ч. езера и подпочвени води близо до повърхността. Броят на тези държави расте, основно заради разпадането на СССР и Югославия. През 1978 г. международните басейни са 214, докато днес те са 263.

Общата вода винаги е криела потенциал за конкуренция. Всъщност английската дума за съперник, “rival” идва от латинското “rivalis” със значение “който използва същата река”. Проблемите започват тогава, когато водата (била тя речна, езерна, подпочвена) не се управлява правилно. Въпреки че повечето държави имат институционални правила и разпоредби за разпределението на водата и разрешаването на споровете вътре в пределите на своите граници, трансграничните механизми са много по-слаби и комбинацията от недостиг на вода и слаби институции може да крие реален риск от конфликт.

Проблемът не е така явен никъде другаде както в Окупираните палестински територии. Палестинското население е на половината на това на Израел, но консумира едва 10–15% от количеството вода, потребявано от Израел. На Западния бряг израелските заселници използват близо девет пъти повече вода на човек в сравнение с палестинците. Всъщност палестинците изпитват една от най-високите степени на недостиг на вода в света. И физическото наличие на водата в района, и политиката способстват проблема. Недостигът на вода не позволява на земеделците да произвеждат храни и да се препитават, а съществуващите водни правила обричат на неравнопоставен достъп до общите водоносни пластове.

Положението може да бъде променено. По-доброто сътрудничество би могло да разреши проблема, както свидетелстват примери от други места в региона Така например през 1994 г. Израел и Йордания подписват споразумение, което позволява на Йордания да събира зимния отток в израелското езеро Тибериас. Споразумението пък дава възможност на Израел да наема от Йордания няколко кладенци, от които да черпи вода за селскостопански нужди.

Това, което споразумението обаче не успява да отчете, е опустошителната суша, настъпила през 1999 г. Тя води до напрежение, тъй като дебитът към Йордания спада. Въпреки това споразумението продължава да действа – свидетелство, че двустранната ангажираност във водното сътрудничество е много по-перспективна и за предпочитане от въоръжените конфликти.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619328
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865