Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2008 15:00 - Кризата с боклука
Автор: indreal Категория: Политика   
Прочетен: 2858 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От няколко дни информационните агенции тръбят: Неапол е затрупан от тонове боклук поради стачка на служителите от почистващите фирми. Боклуците в Неапол и околностите не са събирани от две седмици, в следствие на което по улиците са се натрупали над 100 000 тона отпадъци. 
image
Веднага направих асоциация с преливащите софийски боклуджийски кофи през януари и юли 2005 г. Междувременно и жителите на Неапол организираха демонстрация срещу повторното откриване на старото градско сметище, затворено през 1996 г. Тук отново има прилика със София – в решаването на проблема с боклука администрациите и на двата града действат по наглед най-лесния начин. А той е като се отварят повторно вече закрити сметища. Без да се съобразяват с нищо и с никого. Само че пряко засегнатите хора и тук и в Италия не стоят със скръстени ръце. А споровете около кризата с отпадъците в района на Неапол стават все по-ожесточени. Жителите на селищата, до които общината в Неапол иска да се построят нови сметища, се противопоставят и блокират пътищата на камионите. На много места из Неапол протестиращи направиха барикади и предизвикаха пожари. Пожарната не е успяла изцяло да овладее пламъците, а екологичната служба на града прогнозира риск за населението от замърсяване на въздуха и подпочвените води. Полицията се намеси в разпръсването на демонстрантите, но все още не успява да овладее положението, а пожарите продължават. 
image
image
image
image
image
Твърди се, че Неапол е един от най-замърсените градове не само в Италия, но и в света. Дори преди две години градската управа е предложила на български фирми да приемат срещу заплащане известно количество неаполски боклук. До сделка обаче не се стигнало, тъй като българското правителство било против. Чак не е за вярване, при положение че на първа страница на в. „Сега” четем как мафията печели 132 млрд. евро от износ на боклук…

 

При далеч не толкова радикални протести преди 3 години, жителите на Суходол принудиха изпълняващият тогава длъжността кмет на София Минко Герджиков да издаде заповед за затваряне на сметището. Последва сагата с балирането на отпадъците на площадката на гара Искър, обгазяването на околните квартали и извозването на балите до сметищата на общините Пловдив и Карлово. Когато и това временно решение беше изчерпано столичният кмет обяви, че отменя заповедта за преустановяване на работата на сметището в Суходол. На 4 декември рано сутринта полиция и жандармерия блокират достъпа на суходолчани до пътя към депото и осигуряват безпрепятствено преминаване на колите със софийски боклук. Забележителното е, че до инциденти между органите на реда и гражданите не се стига... Ще видим до кога.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Защо имаме град Сандански, а нямаме ...
09.01.2008 22:07
Защо имаме град Сандански, а нямаме град Иван Михайлов.Защото левите още доминират.Защото в София, в квартал Малинова долина улиците са наречени на комунисти като Кръстьо Раковски, Каприел Каприелов и още много други
цитирай
2. thehobbit - Ами Неапол, София, Москва
11.01.2008 11:54
... все столици на законност и добри управленски практики.

Добре дошъл на Лужков да кажем ние:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1622789
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865